Tupé nože, nůžky nebo struhadlo už nemusíte hned vyhazovat nebo složitě hledat profesionální brousiče. Máme pro vás jednoduchý, levný a účinný tip, jak těmto kuchyňským pomocníkům vrátit jejich ostrost – stačí vám obyčejný alobal, který má doma téměř každý. Objevte, jak snadno a rychle můžete prodloužit životnost svých kuchyňských nástrojů a usnadnit si každodenní práci.
Možná se to zdá být zvláštní, ale tupé kuchyňské nástroje mohou být mnohem více nebezpečné než ty ostré, zvlášť, pokud se to týká nožů. Pokud máte doma celou zásobu neostrých nožů a za nabroušení by stály i nůžky nebo struhadlo, dáme vám jednoduchý a levný tip, jak si veškeré nástroje snadno nabrousit. Nemusíte je tedy vyhazovat a kupovat nové nebo shánět někoho, kdo vám vše profesionálně nabrousí. Samozřejmě je to také možnost, ale doporučujeme nejprve vyzkoušet babskou radu, kde hlavní roli hraje alobal.
Pravděpodobně si říkáte, že brousit nože je běžné, ale kovové struhadlo? O tom že jste nikdy neslyšeli? Jednoduše si poradíte doma a veškeré ostří bude jako nové a to díky stříbrnému šustícímu materiálu – alobalu!
Jednoduše si utrhněte kus alobalu, zmuchlejte ho do kuličky a samotnou kuličkou přejíždějte struhadlo po směru strouhání. Budete se divit, ale strouhat bude najednou o tolik lépe! Podobně se dá alobal použít i k broušení nožů nebo nůžek, jen buďte opatrní a nedělejte zbrklé pohyby, abyste si neublížili. U nůžek stačí přehnout několikrát alobal, aby vznikla tlustší vrstva. Následně stříhejte alobal, čímž nůžky zároveň i nabrousíte.
Hliníkovou folii má doma každý, ale ne každý ji umí používat. Má totiž své výhody, ale i nevýhody.
Je to výborný pomocník při skladování potravin, protože nepropustí žádnou mastnotu, můžete ho tvarovat dle libosti a dobře udrží teplo. Věděli jste ale, že byste do něj neměli balit příliš slané či kyselé potraviny? Tuto informaci často přidávají i výrobci na obal a vědí proč. U některých druhů pokrmů se totiž může uvolňovat hliník, který potraviny následně absorbují.
Alobal dokáže perfektně nahradit nejen brousič, jak jsme uvedli výše, ale i drátěnku. Stačí místo ní použít kuličku alobalu a budete koukat, jak jde připálené či připečené pěkně dolů.
Alobal má dvě strany, matnou a lesklou, a každá slouží k jinému účelu. Pokud chcete urychlit proces grilování či pečení, lesklá strana by měla být uvnitř a pokud je vaším cílem uchování teplého pokrmu, dovnitř by naopak měla směřovat matná strana.
Alobal může být dobrým pomocníkem nejen v kuchyni. O hliníkové fólii je známé, že dokáže udržet teplo. Zkuste proto polepit stěnu za radiátorem lesklou stranou ven a teplo z topení se bude odrážet směrem do místnosti.
Zdroje: Kupi.cz, Healthline