Lahodné pošírované hrušky v čokoládové omáčce: Elegantní dezert pro každou příležitost

Pošírované hrušky s čokoládou Teresa Kasprzycka / Shutterstock.com

Hledáte elegantní dezert, který ohromí vaše hosty, ale přitom není složitý na přípravu? Pošírované hrušky v čokoládové omáčce jsou klasikou francouzské kuchyně, která nikdy nezklame. Kombinace jemně povařených hrušek s intenzivní hořkou čokoládovou omáčkou vytváří dokonalou harmonii chutí. Tento recept vás naučí, jak připravit dezert hodný michelinské restaurace v pohodlí vašeho domova.

Přečtěte si také

Zapomenuté sladkosti ze socíku: Co jsme mlsali? Dnes už Šárku, Libuši či Rusalku zná jen málokdo

Co je to pošírování?

Pošírování je jedna z nejstarších kulinářských technik, která pochází z francouzské haute cuisine. Tento šetrný způsob přípravy v tekutině těsně pod bodem varu zachovává maximum chuti a živin. Technika se původně používala především pro přípravu ryb a masa, ale později se rozšířila i do cukrářství.

Hruška – královna podzimního ovoce

Hrušky jsou nejen chutné, ale i zdravé. Obsahují vysoké množství vlákniny, vitamínů C a K a jsou bohaté na antioxidanty. Zajímavostí je, že existuje tisíce odrůd hrušek. Pro tento recept se nejlépe hodí odrůda Williams, která vyniká svou šťavnatostí a pevnou strukturou.

Pošírované hrušky s čokoládovou mandlovou omáčkou

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 350 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • hrušky
  • 60 g kakaového prášku
  • 120 g moučkového cukru (na omáčku)
  • 30 g másla
  • 40 g hořké čokolády (70%)
  • 60 g blanšírovaných mandlí
Hruška politá čokoládou, kopeček zmrzliny, šlehačka a vanilkový lusk margouillat photo / Shutterstock.com

Postup

  1. Začněte přípravou voňavého sirupu – do hrnce nalijte půl litru vody, přisypte cukr a přidejte vanilkový lusk. Nechte směs probublávat.
  2. Mezitím oloupejte hrušky a pečlivě vykrojte jádřince. Snažte se zachovat jejich elegantní tvar.
  3. Hrušky ponořte do bublajícího sirupu a měly by být pod hladinou.
  4. Na mírném plamenu nechte hrušky změknout, trvá to 8–12 minut podle jejich zralosti.
  5. Teď přichází na řadu čokoládová omáčka. V misce promíchejte kakao s cukrem a trochou vody.
  6. Odstavte z plotny a vmíchejte máslo s čokoládou – nechte je pomalu rozpustit do hladké konzistence.
  7. Pro křupavý kontrast přisypte nasekané mandle.
  8. Servírujte teplé hrušky přelité omáčkou – dokonalý dezert je na světě!

Tip: Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do omáčky špetku mořské soli.

Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem

Připravte si s námi skvělé a lahodné pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem, které se vám budou přímo rozplývat na jazyku. Náš videorecept vás provede jejich přípravou od začátku až do konce.

Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Používejte mírně tuhé hrušky.
  • Pro extra lesk přidejte do omáčky lžíci medu.
  • Dezert můžete dozdobit šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Zdroj: Kupi, Healthline