Při vybírání medu buďte obezřetní. Falšuje se způsoby, které neodhalíte

Med, v pozadí pečivo Finist4 / Shutterstock.com

Med je považován za superpotravinu se skvělými účinky, ale vzhledem ke klesajícímu počtu včel začíná být vzácnou surovinou. Tomu odpovídá i cena, ale co když si koupíte falšovaný med? Stát se to může a bohužel je to čím dál větší problém.

Přečtěte si také

Znáte Levandulové údolí? Měli byste. Jejich produkty nemají ve světě obdoby

Nedostatek medu vystřelil ceny nahoru

V dnešní době musí být člověk obezřetný a několikrát si ověřit, co vlastně kupuje. Zvlášť, pokud se jedná o něco dražšího. Cena medu se vyšplhala poměrně vysoko nejen z toho důvodu, že je nedostatek včel. Poptávka po medu je navíc vysoká a každý ho chce mít doma k dispozici. Používá se nejen do těst, ale i do marinád, salátových zálivek nebo nápojů. Někteří ho milují jen tak na chléb s máslem nebo samostatně na lžičku. A čaj s medem neodmyslitelně patří k zimním měsícům.

Falšování medu

Bohužel klesá podíl těch, kteří si vybrali poctivou cestu, a rozrůstají se naopak tací, kdo chtějí vydělat za každou cenu a klidně i podvodem. Navíc je med podle webu Novinky druhou nejčastěji falšovanou potravinou.

Způsoby falšování medu

Jak se falšuje med? „Obecně se dá říci, že čím dál sofistikovaněji. Dříve to byly známé přísady, dnes bohužel ani v laboratorních podmínkách není občas možné zjistit, že jde o falešný med,“ uvádí pro Kupi Josef Kölbl, spoluzakladatel Včelařství Domovina.

Medy se padělají různě – přidáním cukrového sirupu nebo dalších aditiv, které ovlivňují chuť, konzistenci i barvu medu.

Jak poznat falšovaný med

Bohužel, falšovaný med je dnes velmi špatně rozpoznatelný. Jistotu můžete mít u známého včelaře nebo u malých včelařství, ale pokud nikoho takového neznáte nebo nemáte v okolí, pravděpodobně jste odkázáni na med z obchodu nebo větších včelařství a v těchto případech je velmi těžké odhalit padělky. Zárukou kvalitního medu budou jistě medy s českým původem, nikoliv ze zahraničí. Hledejte medy s oceněním, např. Klasa nebo Český med.

„Odhalit pančovaný med je čím dál těžší, zákazník to nemá šanci většinou zjistit. Doporučujeme určitě nakupovat med od ověřených zdrojů a neřídit se pouze cenou,“ říká Josef Kölbl.

Tekutý med ve skleničce Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Na co se zaměřit při odhalování pančovaných kusů?

  • Chybějící označení
  • Cukrová chuť
  • Lživé označení botanického původu medu
  • Umělé ztmavení medu použitím karamelu E150d
  • Vyšší obsah sacharózy (řepný nebo třtinový cukr) ve složení
  • Nižší množství glukózy a fruktózy
  • Vyšší obsah látky HMF (hydroxymethylfurfural)
  • Nízká aktivita enzymu diastáza, který najdeme v sekretu hltanových žláz včel (čím nižší aktivita, tím starší med)
  • Dovoz ze zahraničí

Zkuste vodní nebo papírový test

  1. Napusťte sklenici vodou a ponořte do ní lžíci s medem. Pokud med zůstane na dně a nerozpustí se, je v pořádku. Pančovaný med se rozpustí a rozptýlí.
  2. Vezměte si papírovou utěrku a dejte na ni kapku medu. Zůstává ve formě kapky i po minutě? Pak je pravděpodobně pravý, pokud se vpil a propustil papír, můžete čekat přidané látky.
  3. Kvalitní med má tendenci krystalizovat, pokud je tedy váš med tekutý i po roce skladování, není to dobré znamení.

Ochrana zákonem

Prodejem, nakládáním, ale i skladováním či označováním medu se řídí zákon č. 302/2017 Sb. „Ano, zákon na to pamatuje. Pokud kontrola (Státní zemědělská a potravinářská inspekce) najde v medu další přísady, má ze zákona právo za to udělovat sankce,“ dodává Josef Kölbl.

Zdroje: Bezpečnost potravin, Evropský parlament, Novinky, Kupi