Díky neustále se zpřísňujícím standardům a zákonům ohledně značení potravin a jejich složení se v obchodech naštěstí již jen málo setkáme s klamavě a nezákonně označenými výrobky. Stále však existují marketingové a prodejní triky, které v nás dokážou vyvolat dojem, že jsou některé potraviny lepší a zdravější, než je tomu ve skutečnosti.
Jedná se o velice obratné a chytré fráze, kterými se nás výrobci v reklamách a na obalech produktů snaží ke koupi přesvědčit. Tušíte správně, jde o typické pojmy jako „cereální“, „light“ či „zdravá svačinka“. Co za těmito slovy ale opravdu vězí?
Aby mohl být výrobek označený jako „light“, musí být obsah jeho základní suroviny snížený minimálně o 30 % oproti běžnému produktu stejného druhu. U mléčných výrobků jde typicky třeba o tuk.
Zatímco u tvarohů, tvrdých i čerstvých sýrů nebo kefírů mohou být light verze opravdu méně kalorickou volbou, u ochucených potravin je pravda někde jinde. Například ve slazených jogurtech či tvarohových výrobcích se často nahrazuje chybějící tuk zahušťovadly, škroby a sladidly. A ve výsledku jsou tak tyto varianty mnohem méně zdravé než ty běžné, neodtučněné.
Řekněme si to přímo, jedinou zdravou svačinkou pro děti je čerstvé ovoce a zelenina, obyčejné mléčné výrobky jako jogurty a kefíry apod. Jak v nás tedy výrobci dokážou vyvolat dojem, že jsou přeslazené svačinky a sušenky ve tvaru medvídků nebo různé chlazené pochoutky tím nejlepším, co můžeme dětem ke svačině dát?
Odpověď je jednoduchá – většinou se snaží vypíchnout jednu přítomnou zdravou ingredienci. Ale o těch ostatních, již ne tolik zdravých, v reklamě pomlčí.
Kupte se slevou Banány.
Například u ovocných džusů a pitíček se zdůrazňuje obsah ovocné složky a vitamínů. Ty sice v produktech opravdu obsažené jsou, většinou ale pouze v nižším množství. Čistého cukru ovšem naopak bývá v těchto nápojích víc než dost.
U chlazených sladkých svačinek (řezy, tvarohové tyčinky atd.) zase výrobci sázejí na zvýraznění obsahu mléka a vápníku. Opět však platí, že cukru bývá v takových výrobcích mnohem více, než by mělo ve zdravé stravě být. A stejně tak je tomu i u různých cereálií, sušenek nebo jemného pečiva, v němž se navíc může nacházet i výrazné množství bílé mouky či dalších nežádoucích látek.
Na co je dobré si dát při nákupu pozor? Vždy pečlivě studujte složení produktů i energetické hodnoty uvedené na obalech. V této souvislosti ještě připomeneme, že u některých potravin výrobci často uvádějí energetickou hodnotu na „porci“, tedy například pouze na jednu tyčinku z balení či jeden dílek čokolády. Kalorická hodnota i obsah cukrů, tuků či soli se tak může zdát nižší. Vždy se proto podívejte na gramáž, k níž se výživové hodnoty vztahují.
Ať už jde o snídaňové výrobky, tyčinky a snacky nebo o tmavé pečivo, výrobcům se často daří přesvědčit nás, že všechno nesoucí označení „cereální“ spadá do kategorie zdravé výživy. Cereální výrobky jsou ovšem ty, které obsahují jakékoliv obilniny – tedy i bílou mouku, ve které jsou živiny i vitamíny obsaženy pouze v minimálním množství.
Výživově hodnotné jsou pouze výrobky celozrnné – ty obsahují celá zrna i s jejich obalovou vrstvou, která je bohatá na zmíněné vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky.