První letošní mrazíky jsou tady, a je proto nejvyšší čas se na zahradě postarat o bylinky. Některé patří k odolným druhům a s trochou péče zimu venku zvládnou, jiné jsou choulostivější a lépe jim bude doma za oknem. Jak bylinky na záhonech zazimovat? A které je nejvyšší čas přesadit nebo sklidit a uschovat?
Jedná se obvykle o trvalky, které dobře snáší i chladnější podmínky. Pokud jsou rostliny zdravé a zasazené do dobře připravené půdy, do jara na vás počkají i v záhoně na zahradě. Na první pohled sice zvadnou, jejich kořeny ale zůstanou živé a s oblevou se zeleň opět rozbují. Jedná se o tyto druhy:
Z rostlin můžete před zazimováním část sklidit a doma si je do zásoby nasušit nebo zamrazit, část venku ale ponechte. Pokud chcete i přes zimu bylinky čerstvé, pár výhonků si ze zahrádky přesaďte do květináče a přeneste do domu nebo bytu.
V první řadě je důležité jim dopřát mulčování neboli zakrytí izolační vrstvou. Nejčastěji se k tomu používá mulčovací kůra, chvojí, sláma, shrabané listí, případně netkaná textilie nebo jutové pytle. Díky přikrytí půdy kolem stonků rostlinek nebude jejich kořenový systém vysychat, zároveň ale bude chráněný před zmrznutím.
Máte-li odolné bylinky vysázené v květináčích, i ty je možné nechat venku. Protože ale neposkytují kořenům takovou ochranu jako půda, je důležité tyto květináče buďto zapustit do země, nebo je obalit bublinkovou fólií či vrstvou polystyrenu. A povrch hlíny opět zasypat mulčem.
Některé bylinky jako například šalvěj, levanduli, mátu, meduňku, tymián či rozmarýn se také doporučuje na podzim lehce zastřihnout. Rostlina nebude muset vyživovat tolik zeleně a snáze zimu přežije.
Bylinky pěstované na balkonech a terasách je nejlepší přesunout na zimu dovnitř. Jak jsme psali výše, běžný květináč nebo truhlík s tenčí vrstvou zeminy by je před mrazy neochránil. Nejlépe jim bude na světlém místě s dostatkem světla a teplotou kolem 10 až 20 °C. Zalévejte je zhruba jednou týdně, zemina může na den či dva zcela vyschnout.
Dovnitř je potom schovejte klidně ještě před prvními mrazíky, aby rostlinky nezažily velký teplotní šok.
Jedná se o letničky a jednoletky, které vydrží pouze jednu sezónu:
Ačkoliv venku do jara nepřežijí, neznamená to, že se o jejich čerstvou chuť musíte s příchodem zimy nadlouho rozloučit. Zbytky rostlin je nejlepší před uhynutím přesadit do květináče, umístit dovnitř a v kuchyni používat, dokud rostlinka vydrží. Případně je kompletně sklidit a zamrazit nebo usušit.
Zdroje: Gardening Know How, Dům & Zahrada, Kupi