Češi přidávají do svíčkové surovinu, která kazí její chuť. Neděláte to taky?

Talíř s houskovými knedlíky, masem, brusinkami a svíčkovou omáčkou Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Asi těžko byste hledali Čecha, který nemá rád svíčkovou. Je známo, že každá rodina má svůj tradiční recept, kterých existuje nespočet. V postupech se však objevují také přísady, které jsou velmi netradiční a chuť oblíbeného pokrmu různě mění. Které surovině byste se však při přípravě svíčkové měli za každou cenu vyhnout?

Přečtěte si také

Vyhoďte plastovou lahev a pořiďte si nerezovou! Má více výhod, než si možná myslíte

Svíčková je jedno z nejoblíbenějších jídel Čechů, a tak není divu, že si na něj nenecháme sáhnout. Receptů na ni existuje opravdu velké množství a každá rodina má ten svůj tradiční. Liší se použité přísady, způsoby přípravy, ale i forma zpracování.

Dnešní postupy se liší od těch, které dodržovali naši předkové. Ty jejich byly zdlouhavé, protože nakládali maso předem do octu, a dokonce omáčku ji dochucovali kysanou smetanou místo klasické.

Co rodina, to recept

Svíčková je odjakživa sváteční jídlo a říká se, že se podle něj pozná zkušená kuchařka. Jak ale má taková svíčková správně vypadat? To nikdo neví, protože každý miluje právě tu svou verzi. Jsou tací, kteří při výběru masa nedají dopustit na pravou svíčkovou, jiní volí falešnou a další klidně i drůbeží maso. V receptech na omáčku najdete zeleninu čerstvou, mraženou, ale i sterilovanou a zatímco někteří svíčkovou pečou v troubě, jiní ji zásadně vaří. Použité koření se většinou nemění, co se ale může lišit, je množství smetany nebo zvolené ingredience navíc. Některé suroviny skvěle doladí chuť, přičemž preference bývají různé – někdo dává přednost sladší chuti, jiní naopak kyselejší.

Černý talíř se svíčkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem Marian Weyo / Shutterstock.com

Jak si Češi svíčkovou netradičně dochucují?

Chuť i konzistence omáčky je u svíčkové stěžejní a mnohé ingredience mohou oboje ovlivnit. Například jablko omáčku zjemní a dodá jí sladkost, hořčice jí naopak přidá na slanosti a víc „chlapské“ chuti. Někteří nahrazují klasickou smetanu a přidávají bezlaktózovou, mandlovou nebo kokosovou, což samozřejmě výrazně ovlivňuje výslednou chuť. Skořice nepatří mezi tradiční koření, které se do svíčkové dává, ale i tu v některých receptech najdete. I přesto, že se hodí spíše do „tmavých“ omáček, tak někteří nedají na takto dochucenou omáčku dopustit. Stejně tak někdy najdete v receptu i pivo, které jí má dodat říz. Opět záleží na osobních chuťových preferencích.

„Já vařím svíčkovou už spoustu let a mám i dost netradiční recept. Jednak je to rodinné tajemství, takže neprozrazuji, ale když někomu odtajním byť jen jednu surovinu, začne se ošívat. Ne jednou se mi stalo, že dotyčný nejprve nechtěl ochutnat, ale po prvním soustu se dožadoval receptu. Ráda ji někomu uvařím, ale recept nedávám, ten se dědí pouze v rámci naší rodiny,“ svěřila se Kupi kuchařka Milena.

Karlovarský knedlík
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík je výbornou českou přílohou k mnoha omáčkám nebo k pečenému masu. Pojďte si ho s námi připravit, recept je jednoduchý, zvládne jej tedy opravdu každý.

Karlovarský knedlík
Svíčková na smetaně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Příprava se může zdát na první pohled trochu složitější, za tu fantastickou výslednou chuť to však stojí. Svíčková podávaná ideálně s karlovarským knedlíkem a brusinkami bude doslova slastí pro vaše chuťové pohárky.

Svíčková na smetaně

Čím zkazíte chuť svíčkové

Existuje surovina, a to dokonce velmi oblíbená, kterou svíčkovou rozhodně nevylepšíte, ba naopak. Jedná se o diskutovaný bujón. Ten sice mnohdy ulehčuje vaření a krátí čas, ale chuť svíčkové nikdy nemůže vylepšit. Pravdou totiž je, že bujón chutná uměle, takže v podstatě „zabije“ veškeré přirozené chutě, ať už z masa nebo zeleniny. Do svíčkové se vyplatí dát opravdový vývar, ale nic nezkazíte ani pouhou vodou.

Druhou ingrediencí, kterou lidé při výrobě svíčkové chybně používají, je mouka. Běžně se tato ingredience používá k zahušťování, ale ve svíčkové nemá co dělat. Měli byste mít k dispozici tolik zeleniny, aby hustotu omáčky vytvořila ona sama a nebylo třeba ji ničím dál zahušťovat.

Zdroje: Kupi, Kuchařka pro dceru