Rohlík se pustil do upcyklace. Nabízí mýdlo z mrkvových slupek i pivo ze starého pečiva

Slupky ze zeleniny v dlaních Troyan / Shutterstock.com

Internetový prodejce Rohlík.cz si k 10. narozeninám nadělil novou kategorii produktů – upcyklované nápoje, likéry i sladkosti vyrobené ze zbytků potravin. Nabízí jak inovativní značky dostupné na trhu, tak vlastní produkty, na jejichž výrobě spolupracuje s českými farmáři a dodavateli. Na co všechno výrobci zbytky ze skladů a kuchyně využívají?

Přečtěte si také

Konec zašpiněného sporáku i puchýřků na kůži: Jak zabránit prskání oleje?

První kategorie upcyklovaných výrobků v Evropě

Zero waste, upcyklace nebo cirkularita. Hesla, která otevírají cestu k udržitelnějšímu a vědomějšímu zacházení s potravinami. Nebo spíše s jejich zbytky, které by jinak skončily v koši. Nově je do svého sortimentu zařadil i online supermarket Rohlík.cz, který se tak stal prvním obchodem v Evropě, který samostatnou kategorii upcyklovaných výrobků přinesl. Zákazníkům tím chce mimo jiné usnadnit cestu k udržitelnějšímu a inspirujícímu nakupování a stravování.

Některým výrobcům dodává Rohlík vlastní přebytky (například neprodané ovoce a zeleninu), které se mu pak do skladu vrací v podobě nového zboží. „Přetváříme produkty, které by jinak byly považovány za odpad, na nové, kvalitní výrobky, které nejen chutnají, ale také šetří naši planetu. S upcyclingem dáváme produktům, které zbyly po výrobě nebo nejsou esteticky úplně ideální, nový život a vy můžete být u toho,“ uvádí prodejce.

Rohlík našel využití neprodaných borůvek i pečiva

Jedním z takových produktů je například světlé pivo z řemeslného pivovaru Zichovec, které nese název Tekutý Rohlík – část sladu se nahrazuje starým pečivem, díky čemuž vzniká zlatavý mok jedinečné chuti.

Zbytky borůvek, pomerančů nebo bylinek zase Rohlík posílá do řemeslného lihovaru Landcraft, kde se přeměňují na zajímavé alkoholické nápoje. V nabídce najdete například bylino-ovocný gin Circular GINesis, pomerančový likér Bitter Orange nebo likér Borůvky v čokoládě, který rovněž využívá odloupnuté zbytky kakaových bobů dodávané čokoládovnami.

V nabídce nechybí ani upcyklovaná kosmetika. Kromě tělových krémů a pleťových produktů od značky UpCircle přišel Rohlík s vlastním přírodním mýdlem, které pro něho ze zbytků mrkve vyrábí manufaktura Almara Soap.

Rohlíky Renyx / Shutterstock.com

Zemanka peče sušenky z dužiny i mláta

K velkému výrobci cirkulárních sladkých i slaných snacků u nás patří například Biopekárna Zemanka. Ve spolupráci se Salaterií UGO peče jablečné sušenky Dužinky i slané krekry s dužinou z červené řepy nebo mrkve, která firmě zbývá po lisování čerstvých freshů. Obdobně vznikají i slané nebo česnekové Pivovarské krekry s mlátem, které jako zbytkový produkt dodává Plzeňský prazdroj.

Již před několika lety navázala s biopekárnou spolupráci také IKEA, která hledala využití pro kávový lógr ze svých restaurací a kaváren. Výsledkem byly kávové sušenky, které řetězec nabízel zákazníkům ke kávě i ke koupi. Ochutnat je však můžete i díky kavárnám mamacoffee, které v biopekárně Zemanka dávají vzniknout balíčkům Kávových sušenek s kokosem a kávovou sedlinou.

Albert přišel s první zero waste kantýnou

Na zase trochu jiný způsob, jak využívat přebytky z vlastní prodejny, přišel v roce 2022 řetězec Albert. Hypermarket v pražských Nových Butovicích se stal první zero food waste prodejnou v Česku.

Spolu s ní představil Albert také unikátní koncept Kantýny jinak pro zaměstnance, ve které se vaří převážně z potravin, které už není možné prodat zákazníkům, z hlediska kvality a chuti jsou ovšem stále v pořádku.

Pokud vás potom zajímá, jak takové pokrmy využívající všech surovin na maximum bez zbytečného plýtvání chutnají, zajít si můžete do některé ze zero waste restaurací, kaváren nebo bister, která se postupně otevírající na různých místech po celé republice.

Zdroje: Rohlík, Biopekárna Zemanka, Albert