Zvýšený příjem ovocných šťáv, sodovek a kávy by mohl souviset s vyšším rizikem mrtvice, říkají nové studie

Žena gestem rukou zakazuje pití sladkého nápoje Kmpzzz / Shutterstock.com

Každý ví, že přehnaná konzumace sladkých nápojů nebo kávy není zdravá. Nyní ale studie přišly se znepokojujícími výsledky, které naznačují, že časté pití sladkých ovocných šťáv, sodovek nebo kávy může být spojené s rizikem vzniku mrtvice.

Přečtěte si také

5 špičkových kávovarů, se kterými si doma vychutnáte kávu jako z kavárny

Pokud jste milovníky sladkých šťáv, perlivých nápojů nebo kávy, zbystřete. Jestli vás doteď nic nepřesvědčilo o tom, že lidskému organismu přílišná konzumace těchto nápojů nesvědčí, nové studie vás možná donutí se zamyslet. Výsledky jsou totiž překvapivé – údajně mohou mít tyto nápoje souvislost se vznikem mrtvice.

Obyčejnou vodou nic nezkazíte

Valnou většinu pitného režimu by měla tvořit čistá voda. Problém však nastává, jakmile se rozhlédneme po obchodě a vidíme regály plné rádoby zdravých ovocných nápojů a šťáv, které obsahují přidané cukry a konzervanty. Je potom těžké se udržet, když nám je podsouvají skoro pod nos. Samozřejmě jsou pro mnoho lidí chutnější a zajímavější než je obyčejná voda, ale jakmile si přečtete, co mohou způsobovat, možná si jejich koupi příště rozmyslíte.

Co říkají vědci o častém pití sodovek a sladkých šťáv?

V rámci projektu INTERSTROKE, zkoumajícího rizikové faktory cévní mozkové příhody, vznikly dvě následující studie.

V první studii, zaměřené na pití sodovek a sladkých ovocných šťáv, vědci přišli na to, že konzumace šumivých nápojů obsahujících cukr nebo umělá sladidla zvyšuje riziko mrtvice až o 22 %, vyšší riziko pak vzniklo u těch, kteří pili dva nebo více těchto nápojů denně. Pokud jde o ovocné šťávy vyrobené z koncentrátů s obsahem přidaných cukrů a konzervantů, podle odborníků je jejich pití spojeno s 37% zvýšením rizika mrtvice. Při pití dvou těchto šťáv denně se riziko ještě zvýší.

Naopak lidé, kteří pili minimálně sedm sklenic čisté vody denně, si tímto počínáním riziko vzniku mrtvice snížili.

Sladké nápoje fongbeerredhot / Shutterstock.com

K čemu došel výzkum pití kávy a čaje?

Druhá studie se zaobírala kávou a čajem a vlivem pití těchto nápojů na vznik mrtvice. Vědci zjistili, že pití více než čtyř šálků kávy denně zvyšuje riziko CMP až o 37 %, počet šálků pod tento limit nijak riziko nezvedl. Naopak pití čaje údajně snižuje nebezpečí až o 20 %.

Přílišné množství kávy může kvůli vyššímu příjmu kofeinu způsobit nespavost, ale i jiné poruchy spánku a zvyšovat krevní tlak, což je rizikový faktor pro vznik mrtvice.

Co si z toho vzít?

Vědci a autoři studií doporučují pít jako horký nápoj čaj a jako studený nápoj vodu. Samozřejmě to ale neznamená, že je nutné už navždy vyřadit sladké nápoje nebo kávu a nikdy si je nedopřát. Primárně bychom měli vyhledávat zdravé a kvalitní potraviny a nápoje, které naše tělo posílí a dodají mu potřebné vitamíny a minerály, ale občas si můžeme dopřát klidně i to méně výživné a potěšit chuťové pohárky.

Samozřejmě není nic černobílé a každého člověka je třeba posuzovat individuálně, nezáleží jen na stravě, ale obecně životním stylu, pohybu, genetice, rodinné anamnéze apod.

Zdroje: Kupi, Journal of Stroke, International Journal of Stroke, ČT, Healthline, Eurekalert