Smažená vejce jsou klasikou, která nikdy nezklame. Tento recept vás provede krok za krokem přípravou lahodného pokrmu, který kombinuje křehkost smažených vajec s chutí bramborového salátu a slaniny. Naučíte se nejen, jak připravit dokonalá vejce, ale také jak vylepšit své kuchařské dovednosti. Inspirujte se našimi tipy a triky pro dokonalé smažení a servírování!
Všestranná vejce
Vejce jsou základní surovinou v mnoha kuchyních po celém světě. Kromě jejich všestrannosti v kulinářství mají vejce také fascinující historii. V mnoha kulturách byla vejce symbolem plodnosti a nového života.
Vejce jsou bohatá na bílkoviny, což je činí ideální volbou pro sportovce a ty, kteří chtějí zvýšit svůj příjem bílkovin. Kromě toho obsahují cholin, který je důležitý pro správnou funkci mozku. Vejce jsou také zdrojem antioxidantů luteinu a zeaxanthinu, které podporují zdraví očí.
Fazolová vaječná tortilla s chorizem
Fazolová vaječná tortilla se salámem chorizo bude skvělou snídaní, svačinou, rychlým obědem nebo večeří. Připravenou ji budete mít během chvilky a zasytí vás na dlouhou dobu.
Fazolová vaječná tortilla s chorizem
Vaječná omeleta se špenátem a ředkvičkami
Vaječná omeleta je skvělým způsobem, jak začít den plný energie. Pokud hledáte inspiraci na výživnou a zdravou snídani, která i skvěle chutná, omeleta se špenátem a ředkvičkami je to pravé. Špenát, bohatý na železo a další důležité živiny, se skvěle doplňuje s křupavými ředkvičkami a jejich klíčky. To vše v kombinaci s jemnou chutí vajec a sýru. Omeleta poslouží nejen jako vydatná snídaně, ale také večeře či rychlý oběd.
Vaječná omeleta se špenátem a ředkvičkami
Vejce smažili už ve starověkém Římě
Smažená vejce mají dlouhou historii, sahající až do starověkého Říma, kde byla oblíbenou součástí jídelníčku. V průběhu staletí se recepty na smažená vejce vyvíjely a přizpůsobovaly různým kulturám a chutím. Dnes jsou smažená vejce oblíbená po celém světě pro svou jednoduchost a rychlou přípravu. V kombinaci s různými ingrediencemi, jako jsou brambory, slanina nebo saláty, se stávají vyhledávaným pokrmem nejen na snídani, ale i na oběd či večeři.
Smažená vejce s bramborovým salátem – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 45 minut
Ingredience
- 500 g malých salátových brambor
- 6 ks vajec (pokojové teploty)
- Hladká mouka (na obalení)
- Strouhanka panko (na obalení)
- Slunečnicový olej (na smažení)
- 200 g mix salátových listů
- 4 plátky slaniny
- Pažitka (na podávání)
- Sůl
- Čerstvě namletý černý pepř
Zálivka
- 80 ml extra virgin olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře
Sergei_SP / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Brambory důkladně očistěte a vařte v osolené vodě do měkka. Po uvaření je sceďte a nechte vychladnout.
- V středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do ní 4 vejce. Vařte přesně 6 minut, poté je přendejte do ledové vody na 10 minut.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte na pánvi s 2 lžícemi slunečnicového oleje. Přidejte rozmáčknuté brambory a opečte je dokřupava.
- Vychlazená vejce oloupejte a obalte v mouce, prošlehaných vejcích a strouhance.
- V malém hrnci rozpalte olej na 175 °C a vejce smažte dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce.
- Prošlehejte ingredience na zálivku a polovinou přelijte salát. Zbytek ponechte na podávání.
- Na talíře rozdělte brambory se slaninou, salát a půlená smažená vejce. Posypte pažitkou a podávejte se zbylou zálivkou.
Tipy na závěr
- Při nákupu vajec vybírejte ta s označením „0“ nebo „1“, která pocházejí z ekologického nebo volného chovu.
- Pro ještě křupavější obal můžete do strouhanky přidat jemně nastrouhaný parmazán.
- Vejce smažte ve vyšší vrstvě oleje, aby se obal rovnoměrně propekl a nebyl mastný.
Zdroj: Kupi, International Egg Commission, Akademie kvality