Nové AirPods Pro 2 od Apple mohou fungovat jako naslouchátka pro sluchově postižené, povolila FDA

Seniorka poslouchá zvuk ze sluchátek CameraCraft / Shutterstock.com

AirPods Pro 2 společnosti Apple, nyní schválené americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako volně prodejná naslouchátka, přinášejí novou éru v dostupnosti sluchových pomůcek. Tato inovace umožňuje lidem s mírnou až středně těžkou ztrátou sluchu využívat technologii, která byla dříve vyhrazena pro specializovaná zařízení. Jaké přínosy a omezení tento nový vývoj přináší?

Přečtěte si také

Kvašená zelenina nakopne imunitu i trávení. Na přípravu vám doma postačí sklenice

AirPods Pro 2 jako naslouchátka: Jak to funguje?

Apple AirPods Pro 2 jsou nyní vybaveny funkcí naslouchátka, která umožňuje uživatelům provést klinicky ověřený sluchový test pomocí iPhonu nebo iPadu. Tento test trvá zhruba pět minut a poskytuje uživatelům přehled o jejich sluchu s konkrétními doporučeními pro úpravu zvuku. Funkce by měla být dostupná ve více než sto zemích.

Podle výsledků testu mohou AirPods Pro 2 přizpůsobit zvukové nastavení pro lidi s mírnou až středně těžkou ztrátou sluchu. Uživatelé mohou také použít audiogram od odborníka k dalšímu přizpůsobení. Tyto úpravy se týkají nejen běžného poslechu, ale také hudby, filmů a telefonních hovorů.

Cenově dostupná inovace

AirPods Pro 2 s cenou kolem 6 000 korun představují dostupnější variantu oproti tradičním naslouchátkům. Meghan Reed, klinická ředitelka audiologie v Massachusetts Eye and Ear, zdůrazňuje, že schválení FDA může zlepšit přístupnost těchto zařízení a jejich využití v praxi.

Zdraví sluchu je nedílnou součástí našeho celkového zdraví, ale často bývá přehlíženo. Ze studie sluchu od Applu vyplývá, že 75 procent lidí s diagnostikovanou ztrátou sluchu není léčeno, což je závratné číslo,“ zmiňuje Sumbul Desai, viceprezidentka Applu pro zdravotní funkce.

Odborníci varují před omezeními

Navzdory inovativním funkcím odborníci varují, že AirPods Pro 2 nejsou náhradou za profesionálně přizpůsobená naslouchátka. Taylor L. Farrell, audiolog z Ohio State University, upozorňuje, že zařízení nemusí poskytnout potřebné zesílení pro všechny uživatele a může být riziko nadměrného nebo nedostatečného zesílení.

Co dělat, pokud máte podezření na ztrátu sluchu?

Pokud máte podezření na ztrátu sluchu, je důležité navštívit odborníka na sluch. Bez správného hodnocení může být přehlédnut základní zdravotní problém, který by mohl lékař diagnostikovat a léčit. Problémy jako infekce ucha nebo tekutina za bubínkem mohou být vyřešeny bez nutnosti naslouchátek.

Starší žena má v uchu naslouchátko Pixel-Shot / Shutterstock.com

Konkurence v oblasti naslouchátek

Na trhu existuje několik značek, které nabízejí sluchátka schopná fungovat jako naslouchátka, čímž rozšiřují možnosti pro lidi se sluchovým postižením. Například značky jako Bose a Sony vyvinuly vlastní modely sluchátek s pokročilými funkcemi, které zahrnují úpravy zvuku a zesílení pro různé okolní podmínky.

Tyto produkty mohou být atraktivní alternativou pro uživatele, kteří hledají funkční a stylová řešení pro zlepšení sluchu. Ačkoli se primárně soustředí na poslech hudby a telefonní hovory, jejich technologie umožňuje adaptaci pro lidi s mírnou ztrátou sluchu. Je však důležité poznamenat, že tato sluchátka nemohou nahradit profesionálně přizpůsobená naslouchátka.

Naslouchátka pro nedoslýchavé v Česku

V Česku je dostupnost naslouchátek poměrně široká, s různými typy a cenovými kategoriemi. Existují sluchátka pro mírnou až středně těžkou ztrátu sluchu, ale také pokročilejší modely pro vážnější ztráty. Typy naslouchátek zahrnují za ucho, do ucha, a úplně skrytá zařízení. Při výběru naslouchátek je důležité zvážit několik faktorů: Úroveň ztráty sluchu, pohodlí, design a samozřejmě cenu.

Uživatelé by měli také zvážit možnost návštěvy audiologa, který může doporučit nejlepší řešení přizpůsobené individuálním potřebám. V Česku existují různé programy a dotace, jež mohou pomoci snížit náklady na pořízení naslouchátek, což zvyšuje jejich dostupnost pro širokou veřejnost.

AirPods Pro 2 od Apple představují krok vpřed v oblasti sluchových pomůcek, ale nejsou univerzálním řešením pro všechny typy ztráty sluchu. Pro ty, kteří již mají diagnostikovanou mírnou až středně těžkou ztrátu sluchu, mohou být novou a pohodlnou volbou. Je však stále nezbytné konzultovat svou situaci se zdravotnickým odborníkem.

Zdroj: Apple, Verywell Health, Wexnermedical, Kupi