Kuře pečené v melounu? Ne, nečtete špatně! Tento zdánlivě bláznivý nápad je skutečným kulinářským zázrakem. Představte si, jak z trouby vytahujete voňavý melounový "pekáč" plný šťavnatého kuřete. Neuvěřitelné? Přesto je to možné! Žár trouby promění melounovou slupku v dokonalou přírodní nádobu, která v sobě ukrývá tajemství dokonale upečené drůbeže.
Tento recept má kořeny na Havaji, kde místní takto pekli kuře přímo nad ohněm. V upravené verzi ho nicméně můžete vyzkoušet i u vás doma. Získáte tak úžasně šťavnaté kuře, u kterého nehrozí vysušení.
Prvním krokem k úspěchu je výběr dostatečně velkého melounu, a to podle velikosti kuřete – zvolte takovou velikost melounu, aby se do něj po vydlabání kuře tak akorát vešlo. Před samotným vydlabáním z něj odřízněte horní třetinu a odložte si ji stranou, jelikož bude tvořit víko vašeho „ovocného pekáče“.
Pečené kuře patří k oblíbeným jídlům, na nichž si pochutná celá rodina. Křupavé zlatavé kuře podle tohoto receptu je pečené na roštu přesně tak, jak jej připravovaly už naše babičky.
Připravte si s námi luxusní pečené kuře s křupavou kůrčičkou, jehož chuť vám utkví na jazyku ještě hodně dlouho. Příprava je navíc velmi jednoduchá a zvládnete ji hravě. Kuře podávejte ideálně s rýží.
Kuře nejprve očistěte, osolte a opepřete jak ze všech stran, tak i zevnitř. Dovnitř něj taktéž vložte jeden celý citron propíchaný vidličkou a lžíci sójové omáčky. Následně ho ze všech stran sójovkou potřete a posypte lžící směsi pěti koření – drceného hřebíčku, pepře, skořice, zázvoru a fenyklu. Můžete si ji namíchat sami, v některých obchodech ji však také objevíte pod názvem „Chinese Five Spice“.
Vložte kuře do větší části melounu a druhou půlku slupky použijte jako pokličku. Obě části můžete spojit špejlemi, ale není to nutné. Pro případ, že by trocha šťávy v závěru pečení z melounu vytekla, ho položte na hlubší plech.
Předehřejte troubu na 200 °C a nechte péct kuře 2 hodiny. Poté snižte teplotu v troubě na 150 °C a pečte další hodinu a půl. Voda ze slupky se během pečení pomalu uvolňuje, takže kuře nevysychá, není ho potřeba podlévat a ve výsledku je šťavnaté.
Doba pečení se odvíjí od velikosti kuřete, obecně ale platí, že po uplynutí hodiny a půl můžete posledních 15 minut dopékat bez přikrytí, případně i za vyšší teploty, abyste dosáhli křupavé kůrčičky.
Babičky například radí zkusit krouživým pohybem oddělit stehenní kost. Pokud to jde, máte hotovo. Můžete také proříznout stehno až ke kosti a přesvědčit se, zda maso uvnitř není růžové. Dobře poslouží i kuchyňský teploměr, který zapíchnete dovnitř – maso by mělo mít cca 80 °C, na prsou 75 °C. Seženete ho například v prodejnách Tescoma, Orion či Kitos.
Nebojte se experimentovat a dejte tomuto receptu šanci. Uvidíte, že vás chuť kuřete mile překvapí a budete ho takto připravovat častěji.
Tip: A co s vydlabanými zbytky melounu? Vytvořte si z něj například osvěžující studenou polévku s chutí jahod a vína!
Zdroj: Kupi