Vitamín A (retinol) je v našem těle nezbytný pro zdravý zrak, dobře fungující imunitu i udržení krásné a mladistvé pleti. A i když se vzhledem k jeho důležitosti může zdát, že není na škodu podpořit příjem doplňky stravy, odborníci v tomto případě varují – snadno to s jeho dávkováním můžeme přehnat. Úplně totiž stačí jíst některé běžně dostupné potraviny. V čem se vitamín A nachází, jak poznáme jeho nedostatek, kdy může dojít k předávkování a jaká je doporučená denní dávka?
Symptomy lze pozorovat ve většině výše zmíněných oblastí, v naší populaci však nedostatkem trpí poměrně málo lidí. Nejčastěji bývá spojován s tzv. noční slepotou neboli zhoršenou viditelností ve tmě, která může být nebezpečná zejména pro řidiče. Dále lze pozorovat podráždění nebo vysušení kůže, vysychání sliznic (očí), ztrátu chuti i oslabení imunity či zvýšenou náchylnost k infekcím.
Na trhu jsou dostupné například doplňky stravy s beta-karotenem nebo přímo vitamínem A, případně kapsle s rybím tukem, které ho také obsahují. Při výběru však dávejte pozor na kvalitu produktu a konzultujte dávkování s odborníkem, zejména pokud užíváte jiné vitamíny a léky, trpíte onemocněním jater či ledvin, nebo v případě těhotenství a kojení. Na rozdíl třeba od vitamínu D netrpí naše populace plošným nedostatkem vitamínu A, proto jej nemusí většina lidí vůbec doplňovat.
„Pokud je naše strava přirozeně bohatá na běžně dostupné zdroje vitamínu A, obvykle není potřeba ho ještě dodávat pomocí kupovaných tablet. Ačkoliv mají spoustu pozitivních vlivů na naše zdraví, při neopatrném dávkování hrozí hypervitaminóza a mnohem vážnější zdravotní následky. I když je proto vitamín A volně prodejný, jeho užívání by měla vždy raději předcházet konzultace s lékařem nebo lékárníkem,“ doporučuje pro Kupi MUDr. Štěpán Fojtů z Fakultní nemocnice Olomouc.
„Doporučená denní dávka vitamínu A pro dospělé ve věku 25–51 let je 0,8 mg pro ženy a 1,0 mg pro muže. Zvýšenou potřebu mají těhotné ženy od čtvrtého měsíce těhotenství: doporučený příjem je 1,1 mg denně. Pro kojící ženy je doporučená denní dávka 1,5 mg. Odhadovaný přiměřený příjem beta-karotenu je 2 až 4 mg denně,“ uvádí Národní zdravotnický informační portál.
Vepřová játra na cibulce patří mezi klasické recepty připravované z vnitřností. Nejlépe si je vychutnáte podávané s rýží, případně s bramborovou kaší.
Vitamín A se doporučuje užívat současně s vitamínem D a E (někdy jsou dostupné již kombinované kapsle a tablety), které zlepšují vstřebávání, případně společně se zinkem, který se podílí na jeho správném metabolismu.
Při problémech se stárnoucí nebo problematickou pletí je zase možné sáhnout po některém z krémů nebo sér s obsahem retinolů a retinoidů.
Zdroje: Healthline, NZIP, Kupi