Vitamín A potřebujeme pro zdravé oči i pleť. Na doplňky stravy ale pozor, radši jezte tyto potraviny

Žena v jedné ruce drží misku s ovocem a ve druhé krabičku na léky Prostock-studio / Shutterstock.com

Vitamín A (retinol) je v našem těle nezbytný pro zdravý zrak, dobře fungující imunitu i udržení krásné a mladistvé pleti. A i když se vzhledem k jeho důležitosti může zdát, že není na škodu podpořit příjem doplňky stravy, odborníci v tomto případě varují – snadno to s jeho dávkováním můžeme přehnat. Úplně totiž stačí jíst některé běžně dostupné potraviny. V čem se vitamín A nachází, jak poznáme jeho nedostatek, kdy může dojít k předávkování a jaká je doporučená denní dávka?

Přečtěte si také

Konec zašpiněného sporáku i puchýřků na kůži: Jak zabránit prskání oleje?

Na co je dobrý vitamín A?

  • Zrak: Přispívá ke zdraví očí, pomáhá nám lépe vidět v šeru, správně rozpoznávat barvy.
  • Imunita: Posiluje obranyschopnost, při nemoci podporuje boj těla s infekcemi.
  • Kůže: Přispívá k obnově kožních buněk a zlepšuje stav pleti. Deriváty vitamínu A (retinoly či retinoidy) se často používají v kosmetice pro léčbu akné nebo vyhlazování vrásek.
  • Reprodukční zdraví: Při dodržování doporučeného dávkování (nesmí se překračovat) může mít po konzultaci s lékařem dobrý vliv na plodnost a správný vývoj plodu během těhotenství.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu A?

Symptomy lze pozorovat ve většině výše zmíněných oblastí, v naší populaci však nedostatkem trpí poměrně málo lidí. Nejčastěji bývá spojován s tzv. noční slepotou neboli zhoršenou viditelností ve tmě, která může být nebezpečná zejména pro řidiče. Dále lze pozorovat podráždění nebo vysušení kůže, vysychání sliznic (očí), ztrátu chuti i oslabení imunity či zvýšenou náchylnost k infekcím.

Prkénko s potravinami bohatými na vitamín A Evan Lorne / Shutterstock.com

V jakých potravinách vitamín A najdeme?

  • Retinoidy (aktivní forma) jsou obsaženy v živočišných produktech jako jsou hovězí, vepřová nebo drůbeží játra, vaječné žloutky, mléčné výrobky či rybí tuk (bohatým zdrojem jsou například tresčí játra).
  • Karotenoidy (provitamíny A / antioxidanty, např. beta-karoten, lutein, lykopen ad.) jsou zastoupeny ve stravě rostlinné. Najdeme je v mrkvi, dýni, batátech, meruňkách, petrželi, špenátu i brokolici nebo kapustě. Aby se tyto látky mohly v našem těle přeměnit na vitamín A, je potřeba je rozpustit v tucích. Na talíři je proto dobré rostlinné zdroje kombinovat s kvalitními oleji nebo zdravějšími tuky.

Potřebujeme doplňovat vitamín A z lékárny?

Na trhu jsou dostupné například doplňky stravy s beta-karotenem nebo přímo vitamínem A, případně kapsle s rybím tukem, které ho také obsahují. Při výběru však dávejte pozor na kvalitu produktu a konzultujte dávkování s odborníkem, zejména pokud užíváte jiné vitamíny a léky, trpíte onemocněním jater či ledvin, nebo v případě těhotenství a kojení. Na rozdíl třeba od vitamínu D netrpí naše populace plošným nedostatkem vitamínu A, proto jej nemusí většina lidí vůbec doplňovat.

„Pokud je naše strava přirozeně bohatá na běžně dostupné zdroje vitamínu A, obvykle není potřeba ho ještě dodávat pomocí kupovaných tablet. Ačkoliv mají spoustu pozitivních vlivů na naše zdraví, při neopatrném dávkování hrozí hypervitaminóza a mnohem vážnější zdravotní následky. I když je proto vitamín A volně prodejný, jeho užívání by měla vždy raději předcházet konzultace s lékařem nebo lékárníkem,“ doporučuje pro Kupi MUDr. Štěpán Fojtů z Fakultní nemocnice Olomouc.

Lékárnice vydává léky BearFotos / Shutterstock.com

Jaká je doporučená denní dávka?

„Doporučená denní dávka vitamínu A pro dospělé ve věku 25–51 let je 0,8 mg pro ženy a 1,0 mg pro muže. Zvýšenou potřebu mají těhotné ženy od čtvrtého měsíce těhotenství: doporučený příjem je 1,1 mg denně. Pro kojící ženy je doporučená denní dávka 1,5 mg. Odhadovaný přiměřený příjem beta-karotenu je 2 až 4 mg denně,“ uvádí Národní zdravotnický informační portál.

  • Při předávkování mohou hrozit bolesti hlavy, závratě a nevolnost, při dlouhodobém užívání nadměrných dávek i problémy s játry, v těhotenství vývojové vady plodu. K hypervitaminóze potom může dojít nejen při nadbytečném příjmu doplňků stravy, ale například také při vysoké konzumaci jater.
  • Pokud však dodržujete doporučené dávkování stanovené u doplňků stravy a jíte běžnou a pestrou stravu, nemáte se čeho obávat.
Vepřová játra na cibulce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Vepřová játra na cibulce

Vepřová játra na cibulce patří mezi klasické recepty připravované z vnitřností. Nejlépe si je vychutnáte podávané s rýží, případně s bramborovou kaší.

Vepřová játra na cibulce

Vitamín A se doporučuje užívat současně s vitamínem D a E (někdy jsou dostupné již kombinované kapsle a tablety), které zlepšují vstřebávání, případně společně se zinkem, který se podílí na jeho správném metabolismu.

Při problémech se stárnoucí nebo problematickou pletí je zase možné sáhnout po některém z krémů nebo sér s obsahem retinolů a retinoidů.

Zdroje: Healthline, NZIP, Kupi