Přemýšleli jste někdy o pořízení rýžovaru, ale zavrhli jste ho jako další „krám“ do kuchyně? Přesvědčíme vás o opaku! Dnešní moderní rýžovary bychom už mohli považovat za doslova multifunkční přístroje, které umí kde co. Zvládnou totiž mnohem víc než jen přípravu rýže a díky nim může být vaření i v časovém presu extra rychlé a jednoduché. Hodit se navíc bude i lidem, kteří by chtěli jíst zdravěji a shodit nějaké to kilo.
Zmínili jsme, že dnešní rýžovary umí víc než jen rýži. Jak to tedy je? Základní modely, které pořídíte už od pár stovek, zvládnou perfektně uvařit všechny druhy rýže, a to hezky rovnoměrně a bez připálení. Bez problémů v nich často uděláte i další luštěniny, podusíte zeleninu či ryby. Většina také disponuje funkcí automatického vypnutí a udržování teploty.
Pokročilé modely se pohybují okolo pár tisíc korun. Počáteční investice se ale rozhodně vyplatí množstvím funkcí, díky kterým se z rýžovaru stává spíš multifunkční hrnec. V jednom přístroji uvaříte polévku, kaši, rizoto či dušené jídlo i maso. Tyto přístroje navíc k základním funkcím umí ohřát studené jídlo, odložit start a některé dokonce i uvařit jogurt. Jsou často vybaveny větší nerezovou nádobou i digitálním displejem.
Aby toho nebylo málo, dnes můžeme na trhu najít i rýžovary s funkcí Low Carb. Tu ocení především diabetici, ale i ti, kteří by chtěli naskočit na vlnu zdravějšího stravování a začít hubnout. Díky této funkci totiž dokážete uvařit rýži s nízkým obsahem sacharidů. Snížení jejich příjmu pomáhá lépe udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, zmenšuje kalorický příjem a podporuje hubnutí.
Při výběru rozhodně zvažte kolika členům domácnosti bude rýžovar sloužit, podle toho pak vybírejte velikost nádoby. Pro pár obvykle stačí rýžovar s kapacitou kolem 1 až 2 litrů, pro čtyřčlennou rodinu by byl vhodnější rýžovar s kapacitou 3 až 5 litrů.
Podle toho, jestli plánujete vařit pouze rýži nebo i další jídla, se zaměřte na funkce. Od těch se pak samozřejmě odvíjí také cena. Rozhodně zvažte i povrch, nepřilnavý se mnohem lépe čistí. Nakonec si nezapomeňte zkontrolovat celkovou velikost přístroje, v malé kuchyni mohou velké přístroje zbytečně zavazet.
Použití rýžovaru pro vaření rýže snad nemůže být jednodušší. Stačí otevřít, nasypat do nádoby rýži a přidat vodu. Přístroj se postará o zbytek. Dávejte si pozor, abyste ho během vaření neotevírali, tím totiž uniká pára i vlhkost a narušuje se proces vaření. Rýže pak nemusí být tak rovnoměrně připravená. Pokud si ale při počátečním používání nejste jistí a rýžovar sem tam otevřete, k žádné zásadní pohromě nedojde.
V čem většina lidí na začátku tápe, je poměr vody a rýže. Ten je totiž zásadní pro dokonalý výsledek a měl by být uveden buď v návodu rýžovaru, nebo na obalu zvolené rýže. Součástí balení přístroje je ve většině případů odměrka, která vám s dávkováním pomůže.
Před vařením doporučujeme rýži několikrát propláchnout studenou vodou, abyste odstranili přebytečný škrob.
Výborně hodnocená novinka na trhu. Uživatelé si pochvalují kompaktní velikost, elegantní a zároveň jednoduchý design. Zároveň tento skladný rýžovar nabízí relativně velkou 2 l nádobu, 10 funkcí vaření a velký dotykový displej. Zvládnete v něm kromě rýže i kaše, polévky, rizota, dušená jídla, pomalé vaření a další. Velkou výhodou je již zmíněný Low Carb program, který redukuje množství sacharidů a cukrů v rýži až o 40 %. Během vaření se přebytečné cukry oddělují od škrobu, aniž by to mělo vliv na chuť nebo texturu rýže. Perfektní volba pro diabetiky a ty, kteří se snaží zhubnout.
Keramický rýžovar pro ty, které zajímá zdravé vaření. Vnitřní nádoba z přírodní keramiky je nezávadná, nepřilnavá, bez chemických a umělých přísad i kovů. Nabízí objem 2,5 l, 6 automatických programů, mezi které patří polévky, kaše, vaření rýže i pomalé vaření. V balení pak kromě odměrky, lžíce a naběračky najdete i dvě keramické poklice.
Jeden z nejlevnějších modelů vystačí pro ty, kteří mají zájem výhradně o vaření rýže. Disponuje nádobou o objemu 1,5 l, napařovací vložkou na dušení zeleniny a také funkcí udržování teploty. Je to cenově výhodná možnost, která sice neurazí, ale také nijak zvlášť nenadchne. Často se stává, že tyto spotřebiče skončí v komoře, kde se na ně postupně usazuje prach vedle dalších zapomenutých přístrojů.
Pokud však plánujete rýžovar využívat skutečně pravidelně, doporučujeme investovat do dražších modelů, které nabídnou lepší funkce a delší životnost.
Zeleninový vývar, plný poctivých surovin, vás zahřeje i zasytí. Využijete jej také do mnoha dalších pokrmů a když jej zamrazíte, ušetříte si práci a čas i v budoucnu.
Zdroje: Sencor, Catler, Concept, Kupi, Healthline