Dokonalý dýňový džem, který budete chtít snídat každé ráno

Domácí džem z dýně v dóze a na krajíci chleba JulijaDmitrijeva / Shutterstock.com

Hledáte nový způsob, jak si zpříjemnit rána? Připravte si vynikající domácí dýňový džem s kousky dýně. Nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale je skvělým způsobem, jak využít sezónní zeleninu. Navíc je příprava jednoduchá a výsledkem je lahodná pochoutka, kterou využijete k přípravě snídaní, do dezertů nebo ji můžete mlsat jen tak na lžičku.

Přečtěte si také

Věčné téma o samoobslužných pokladnách: Měli by na nich zákazníci dostat slevu?

Dýně není jen na polévky a pyré

Dýně má své kořeny v Severní Americe a byla klíčovou složkou stravy původních obyvatel. Příprava různých pokrmů z dýně se stala součástí tradiční kuchyně mnoha kultur, a to včetně sladkých pokrmů, jako jsou džemy a marmelády.

Dýňový džem je oblíbený zejména v období podzimu, kdy je dýně hojně dostupná a její bohatá chuť a textura dodává džemu jedinečnou hebkost. Existují různé varianty dýňových džemů, od těch jednoduchých po složitější kombinace s dalšími ingrediencemi, jako je pomerančová šťáva nebo koření skořice.

Příprava dýňového džemu byla tradičně způsobem, jak uchovat plody na zimu, a dodnes si jeho výroba udržuje svou popularitu, zejména mezi těmi, kdo rádi zavařují.

Dýňový džem Alexey Borodin / Shutterstock.com

Dýně je plodina neuvěřitelně bohatá na živiny, je známá pro své vysoké obsahy vitamínů jako A, C a E, minerálů a antioxidantů. Tyto látky přispívají ke zdraví očí, posílení imunitního systému a ochraně pokožky. Kromě toho je dýně nízkokalorická a bohatá na vlákninu, což ji činí ideální složkou zdravé výživy.

Historicky byla dýně využívána jako léčebný prostředek, a to díky svému pozitivnímu vlivu na různé zdravotní problémy, včetně zažívacích potíží a zánětů. Její měkká textura a sladká chuť ji také činí ideální přísadou pro sladké pokrmy a pečivo, což je přesně to, co činí dýňový džem tak neodolatelným.

Dýňový džem s kousky – recept

  • Počet porcí: 6–8 skleniček
  • Délka přípravy: Celkem 2 hodiny (včetně přípravy a vaření)

Ingredience

  • 1 kg dýně (nakrájené na malé kousky)
  • 300 g cukru
  • 100 ml vody
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 čajové lžičky mleté skořice

Postup přípravy

  1. Dýni důkladně opláchněte, rozpulte a odstraňte semínka. Poté ji nakrájejte na malé kostky.
  2. V hrnci zahřejte vodu a přidejte dýni spolu s cukrem a skořicí. Přikryjte a vařte na středním plameni asi 45 minut nebo dokud dýně zcela nezměkne.
  3. Jakmile dýně změkne, rozmixujte směs pomocí tyčového mixéru, případně ji rozmačkejte ručně. Malou část měkké dýně si odložte stranou, aby džem obsahoval chutné dýňové kousky.
  4. Přidejte citronovou šťávu, opět promíchejte a vařte na nízkém plameni, dokud se nevypaří přebytečná voda a nezhustí směs do konzistence džemu.
  5. Horký džem ihned nalijte do předem sterilizovaných sklenic. Důkladně je uzavřete a otočte dnem vzhůru, aby došlo ke vzduchotěsné konzervaci.
Sladký dýňový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Sladký dýňový chlebíček

Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.

Sladký dýňový chlebíček

Tipy z redakce

  • Vylepšení chuti: Přidáním několika hřebíčků nebo mletého zázvoru získáte dýňový džem s komplexnější kořeněnou chutí.
  • Snadná sterilizace: Sklenice a víčka můžete jednoduše sterilizovat v troubě při 120 °C po dobu 10 minut.
  • Uchování: Džem skladujte v tmavém a chladném místě, kde vám vydrží až rok.

Zdroj: Kupi, Healthline