Jestli jste ještě neslyšeli o pomerančovém koláči, pak si tento recept uložte a určitě vyzkoušejte!

Pomerančový koláč s plátky pomeranče AS Foodstudio / Shutterstock.com

Pokud toužíte po sladkém osvěžení s nádechem Středomoří, máme pro vás tip, který si vás získá. Pomerančový koláč, známý jako Portokalopita, přináší do vaší kuchyně vůni a chuť Řecka, kde sladkosti mají svou nezaměnitelnou podobu. Jednoduchá příprava a jedinečné složení ingrediencí vám umožní vytvořit dobrotu, kterou si zamilujete nejen vy, ale i vaše rodina a přátelé.

Přečtěte si také

Vyrazte na šípky! Domácí čaj a marmeláda jsou skvělé nejen na chřipku a nachlazení

Řecká inspirace ve vaší kuchyni: Portokalopita

Pomerančový koláč, známý jako Portokalopita, je jedním z pokladů řecké cukrářské tradice, který kombinuje intenzivní vůni pomerančů s jemností filo těsta. Tento koláč je oblíbený nejen díky své lahodné chuti, ale také pro svou univerzálnost a jednoduchost přípravy.

V Řecku, zemi bohaté na olivové háje, citrusové sady a mořské pohlednice, je pečení doslova uměním. Portokalopita se často podává po večeři jako sladká tečka nebo společně s odpolední kávou, přičemž její historie sahá daleko do minulosti.

Už ve starověku byly pomeranče ceněny pro svou sladkou a osvěžující chuť a staly se nezbytnou součástí kuchyní po celém Středozemí. Když se k této chuti přidají voňavé koření a charakteristická křupavá kůrka filo těsta, výsledek je naprosto neodolatelný. Připravte se na to, že vaše kuchyně bude provoněna vůní, kterou nelze s ničím jiným splést.

Pomerančový dezert – recept

  • Počet porcí: 12
  • Délka přípravy: 75 minut

Ingredience

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 300 ml rostlinného oleje
  • 200 g cukru
  • 300 ml pomerančové šťávy
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 4 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 450 g filo těsta (dostupné v kamenných i internetových obchodech s potravinami)
  • 4 vejce

Na sirup

  • 400 ml vody
  • 400 g cukru
  • 1 skořicová tyčinka
  • kůra z velkého pomeranče
Kousky pomerančového koláče na modrobílých talířích Mostovyi Sergii Igorevich / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Nejprve nechte filo těsto rozprostřené na pracovní ploše odpočívat zhruba 20 minut, dokud jemně neoschne, nebo ho dejte do trouby na 100 ºC a sušte, až začne být křehké.
  2. Zatímco těsto schne, připravte si sirup.
  3. Smíchejte vodu, cukr, skořici a pomerančovou kůru a vařte asi 10 minut na nízkém plameni.
  4. Nechte vystydnout. Předehřejte troubu na 180 ºC a pekáč o rozměrech 30×20 cm potřete olejem. V misce ušlehejte vejce, cukr a olej, pak přidejte jogurt, pomerančovou šťávu, kůru i vanilkový extrakt.
  5. Poté rukama rozmělněné filo těsto zapracujte do směsi.
  6. Těsto vyrovnejte do pekáče a pečte 45 minut, dokud nebude zlatavé.
  7. Když je koláč ještě horký, zalijte ho studeným sirupem a nechte jej dobře vsáknout, než ho uložíte na několik hodin do lednice.

Tipy z redakce

Filo těsto můžete najít ve velkých supermarketech v sekci chlazeného zboží. Aby vám těsto při práci neoschlo, přikrývejte ho vlhkou utěrkou. Pokud chcete, aby byl koláč méně sladký, můžete snížit množství cukru v sirupu. Koláč chutná nejlépe následující den, kdy se sirup dokonale vsákne.

Jak udělat filo těsto doma?

Domácí filo těsto je vždycky lepší než to z mrazáku a zvládnete si ho vyrobit sami. Je potřeba být trpělivý a přesně postupovat. Pak si můžete pochutnat na tomhle řeckém zázraku!

Co budete potřebovat?

  • 4 hrnky hladké mouky (a trochu navíc na práci s těstem)
  • 5 lžiček olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • ¾ hrnku teplé vody (asi 43 °C)
  • ½ hrnku kukuřičného škrobu
Řecký gyros v pitě
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Řecký gyros v pitě

Gyros v pitě je tradiční jídlo pocházející ze slunného Řecka. Křehké marinované maso, nejčastěji jehněčí, případně kuřecí, čerstvá zelenina a křupavá domácí pita. Recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete i doma. Podávat jej můžete společně s hranolky a okurkovým salátem tzatziky.

Řecký gyros v pitě

Jak na to?

  1. Do velké mísy nasypte 2 hrnky mouky a uprostřed udělejte důlek. Do něj dejte olej, ocet a vodu. Rukama zpracujte těsto, až se přestane lepit na mísu, to trvá 1 až 2 minuty. Pak těsto přeneste na pomoučněnou pracovní plochu.
  2. Hněťte těsto, a když se začne lepit, přidejte mouku. Asi po 5 minutách by mělo být pružné a hladké. Zabalte ho do folie a nechte ho 1 až 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
  3. Po odpočinku rozdělte těsto na 20 stejných dílků. Z každého dílku udělejte kuličku a položte na talíř, který přikryjte folií, aby kuličky nevysychaly, než s nimi budete dál pracovat.
  4. Smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi mouky a posypte touto směsí pracovní plochu a první kuličku těsta. Vyválejte ji na tenký kruh o průměru asi 15 cm.
  5. Až budete mít pět tenkých plátků, lehce je posypte směsí mouky a škrobu, naskládejte na sebe a znovu vyválejte. Toto zopakujte, až budou plátky velmi tenké.
  6. Hotové plátky můžete hned použít, nebo dát do ledničky. Pokud je chcete uložit, dejte je na pečicí papír, smotejte a zabalte do folie. V lednici vydrží až 24 hodin.

Zdroj: Kupi