Diskutovaný jed jménem aspartam: Co byste o něm měli vědět, než ho budete konzumovat?

Muž drží plechovku s nápisem sugar free Bauwimauwi / Shutterstock.com

O aspartamu se vedou dalekosáhlé diskuze, odborníci ho už léta zkoumají a řeší možnou škodlivost pro naše zdraví. V tomto článku vám řekneme, zda je pro nás opravdu nebezpečný. Měli byste to vědět před tím, než ho budete bez omezení přijímat.

Přečtěte si také

Pozor na přemrzlé houby! Jak poznáte, že je houba zkažená a kterým druhům se vyhnout?

Strašák aspartam

Aspartam je nízkokalorické umělé sladidlo, je 200krát sladší než cukr a nemá žádnou výraznou pachuť. To je důvod, proč se používá do tzv. zero produktů (bez cukru), protože si tak zachovají sladkost a zároveň v nich nezanechává nepříjemnou umělou chuť.

Aspartam vznikl náhodou při hledání léku na žaludeční vředy v roce 1965 (schválen byl roku 1974), dnes je používán za účelem slazení bez kalorií. Lidé jsou zvyklí na sladkou chuť, kterou si nechtějí odepřít, ale zároveň touží konzumovat potraviny s co nejmenším obsahem kalorií a cukru. Mají totiž dojem, že jsou zdravější.

Dlouhá léta se ale mluví o tom, že je možná aspartam ještě horší než obyčejný cukr a že bychom se mu měli obloukem vyhýbat. Dnes už jsou k dispozici studie, které jasně říkají, zda aspartam škodí, nebo ne. Máme se ho bát?

Kde všude aspartam najdeme?

O sladidlu aspartam se mluví zejména ve spojitosti s Coca-Colou, proto se jí někteří záměrně vyhýbají. Pravdou ale je, že Coca-Cola není jediným produktem, kde se objevuje. Pokud pozorně nečtete etikety se složením, možná budete překvapeni, kde všude se nachází a kolik ho do sebe případně můžete dostat.

Najdete ho až v 6 000 potravinách po celém světě – v dietních a energetických nápojích, dezertech, jako jsou jogurty nebo mléčné nápoje, bonbony, žvýkačky nebo tyčinky. Najít ho můžete ale i zubní pastě nebo ve žvýkacích vitamínech.

  • Aspartam má označení E951, což je dobré si zapamatovat, pokud chcete vědět, zda se ve výrobku nachází.
Chemický vzorec aspartamu, vedle miska Danijela Maksimovic / Shutterstock.com

Co říkají studie a odborníci

Už v prvním roce, kdy byl aspartam schválen, se začaly objevovat znepokojivé informace o škodlivosti na lidský organismus, konkrétně na mozek. Za poslední desítky let vyšlo několik stovek studií, článků a tvrzení o tom, jak aspartam ovlivňuje zdraví. Některé škodlivost vyvrátily, jiné potvrdily. Aktuálně je závěr takový, že neexistují 100% přímé důkazy o karcinogenitě, zůstává proto podezřelou potenciálně karcinogenní látkou, kterou do této kategorie v roce 2023 zařadila Světová zdravotnická organizace.

  • Tato studie prokázala možný negativní vliv na vývoj plodu, prostředí střev a hormonální rovnováhu.
  • Další studie tvrdí, že může poškozovat mozek.

„Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) a Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) je přijatelné denní množství aspartamu uvedeno na 40 mg na kilogram tělesné hmotnosti,“ uvádí pro Kupi nutriční specialistka Lenka Tarasidu.

Zatímco v USA je aspartam povolenou látkou, EU redukuje její množství, které může být použito ve výrobku, a v této míře ji hodnotí jako bezpečnou. Jak tomu tak bývá, ideální je řídit se selským rozumem a vše konzumovat s mírou, u aspartamu to platí dvojnásob.

Pokud si občas dopřejete skleničku Coca-Coly Zero nebo tyčinku s umělým sladidlem, nic se pravděpodobně nestane. Doporučujeme se vyhnout každodennímu konzumování, už jen z důvodu podezření na škodlivost a k těmto „umělým“ látkám přistupovat s opatrností.

„Osobně si myslím, že pokud si dáte light nápoje nebo jiné produkty s aspartamem pouze příležitostně, není třeba se obávat. Na druhou stranu cílem zdravého životního stylu je omezování sladkých potravin. Pokud ale potřebujete si něco dosladit, vždy je možnost volby přírodních sladidel. A to je za mě to je rozhodně ta zdravější cesta,“ uzavírá Lenka Tarasidu.

Zdroj: NCBI, WHO, PubMed, Bezpečnost potravin, Státní zdravotní ústav