Zlaté české ručičky a hlavičky. Tyto naše výrobky zná celý svět

Kostka cukru na lžičce Towfiqu ahamed barbhuiya / Shutterstock.com

Je až s podivem, kolik toho malá zemička kdesi uprostřed Evropy dokázala vymyslet. Když se podíváme zpět do dějin Česka a Československa nebo ještě dál, objevíme celou řadu produktů, které se proslavily po celém světě. Stojí za nimi šikovní podnikatelé, vědci, ale i „obyčejní lidé“.

Přečtěte si také

Rychlou módu čeká omezení, zákazníci si za objednávky z asijských e-shopů nejspíš připlatí

V přehledu níže najdete 10 výrobků či vynálezů, které se proslavily globálně a staly se ikonou své doby nebo se stále prodávají. Ke každému jsme pro vás připravili krátký komentář, abyste se dozvěděli něco o kontextu vzniku daného výrobku a o jeho autorech. Věděli jste, že tyto věci vznikly v tuzemsku, nebo jste o tom neměli ani páru?

1. Baťovy boty

Baťovy boty jsou synonymem kvalitní obuvi, která si našla své zákazníky po celém světě. Společnost založili v roce 1894 ve Zlíně tři sourozenci Baťovi, ale nejvýraznější osobou se stal Tomáš Baťa. Přinesl revoluci v masové výrobě bot, díky čemuž dokázal nabídnout dostupnou, ale i kvalitní obuv pro široké spektrum lidí. Baťovy továrny vznikaly po celé Evropě, Asii i Americe a dodnes patří značka Baťa mezi největší světové producenty obuvi.

2. Semtex

Nikoliv ten energetický drink, ale trhavina. Semtex, vyvinutý v 60. letech 20. století, se stal jednou z nejznámějších výbušnin na světě. Česká plastická trhavina z dílny tehdejší firmy Synthesia (dnes Explosia) našla své uplatnění v průmyslu, ale také v armádě. Díky své síle a univerzálnosti byl Semtex exportován do mnoha zemí, přestože jeho jméno bylo občas spojováno s nelegálními činy, což trochu poškodilo jeho reputaci. Semtex se vyrábí dodnes.

3. Kontaktní čočky

V 60. letech vynalezl moderní měkké kontaktní čočky český vědec Otto Wichterle. Bez nadsázky se dá říct, že jeho produkt způsobil revoluci v oční optice. Použitím hydrogelu umožnil pohodlné nošení čoček po dlouhou dobu, což znamenalo průlom pro miliony lidí po celém světě. Dnes jsou kontaktní čočky běžnou pomůckou pro korekci zraku a Wichterlův vynález se stal ikonou české vědy. Wichterlemu se připisují také zásluhy za vynalezení syntetického materiálu pro silonky.

Žena si dává do oka kontaktní čočku New Africa / Shutterstock.com

4. Kostka cukru

V roce 1843 vynalezl Jakub Kryštof Rad v dačické rafinerii kostku cukru, čímž udělal revoluci v jeho servírování. Do té doby se cukr prodával v nepraktických velkých bochnících, které se musely štípat. Radův nápad se rychle rozšířil po světě a dnes je kostka cukru neodmyslitelnou součástí každodenního života, od domácností až po kavárny.

5. Modurit

Modurit je česká modelovací hmota, která vznikla ve 20. století na půdě Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a stala se oblíbenou kreativní pomůckou pro děti i dospělé. Díky svým vlastnostem, jako je snadná tvarovatelnost a možnost tvrdnutí při vyšších teplotách, si získal popularitu nejen v Československu, ale i v zahraničí. Jeho využití sahá od modelování až po výtvarné projekty.

6. Pexeso

Pexeso, populární československou hru, vymyslel v roce 1965 výtvarník Zdeněk Princ. Zajímavé je, že hra vznikla jako propagace nového nakladatelství Pressfoto a její název je zkratka televizní soutěže „Pekelně se soustřeď“. Oblíbená hra trénuje paměť a dodnes baví děti i dospělé. Díky jednoduchému principu a nevyčerpatelnému množství provedení se rozšířilo do celého světa.

7. Remoska

Tato česká elektrická pečicí mísa byla vynalezena v 50. letech minulého století a brzy se stala nezbytnou součástí kuchyní nejen v Československu, ale i v zahraničí. Za vznikem remosky stojí elektrotechnik Oldřich Homuta, ochrannou známku spotřebič získal až v roce 1964. Díky své jednoduchosti, úspornosti a všestrannosti si Remoska získala oblibu mezi lidmi, kteří hledali praktické řešení pro pečení a vaření v jedné nádobě. Dnes ji můžete najít v kuchyních po celém světě.

Remoska byl a je oblíbený multifunkční hrnec. Wikipedia

8. Lodní šroub

Český vynálezce Josef Ressel navrhl v 19. století lodní šroub (patent 1827), který se stal základním pohonem pro moderní lodní dopravu. Jeho nápad, jak zlepšit efektivitu lodí, se ukázal jako průlomový. Přestože se neprosadil okamžitě, postupně byl Resselův vynález rozšířen po celém světě a dnes je lodní šroub klíčovým komponentem moderních lodí.

9. Škodovky

Automobily značky Škoda mají dlouhou historii, která sahá až do konce 19. století. Z malé továrny Laurin & Klement na výrobu kol se postupně stal světově uznávaný výrobce automobilů. Po pádu komunismu se Škoda začlenila do koncernu Volkswagen, což jí umožnilo expanzi na globální trhy. Dnes se škodovky prodávají ve více než 100 zemích světa a jsou známé pro svou spolehlivost a inovativnost.

10. Avast

Avast Antivirus je antivirový program, který od roku 1988 vyvíjí firma Avast Software. Sídlí v Praze a zakladatelé této společnosti jsou Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Dnes patří Avast mezi nejrozšířenější antivirové programy na světě a chrání miliony počítačů před kybernetickými útoky. Avast je známý pro svou spolehlivost a uživatelskou přívětivost.

A to stále není vše. Mezi české vynálezy, které se proslavily i za hranicemi, se dají počítat například taky oblouková lampa Františka Křižíka, hromosvod Prokopa Diviše, ruchadlo, automobily Tatra, motocykly Jawa, ale i celosvětově úspěšné počítačové/konzolové hry Mafia nebo Beat Saber.

Zdroje: Kupi, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Baťa, Škoda Auto a další