Nesmrtelný tvíd je v kurzu. Zpopularizovala ho Coco Chanel, princezna Kate i Diana

Žena v tvídovém kabátu Kinga / Shutterstock.com

Skotský tvíd patří k trendům, které se drží na vrcholu žebříčků po dlouhá léta, a to jistě právem. Doplňte si podzimní či zimní šatník o nestárnoucí klasiku, ve které se budete cítit i vypadat skvěle.

Přečtěte si také

Zbytky červeného vína nevylévejte do dřezu! Připravíte z nich domácí vinný ocet do salátů

Pokud existuje ve fashion světě něco, co nevychází z módy a stabilně se drží vysoko v prodejnosti, oblíbenosti i nositelnosti, jsou to perly, malé černé, denim a tvíd. Právě vlněné látky dominují podzimním i zimním kolekcím značek, nevyhnou se ani modelům, které návrháři představují na módních přehlídkách, a jistě je nepřehlédnete ani na ulicích, kde je součástí outfitů běžné populace.

Co je to ten tvíd?

Tvíd (tweed) je silnější 100% vlněná látka, která se řadí do sportovně-elegantních tkanin. Vzniká z mykané příze se zapředenými nopky a výsledkem je hrubý povrch se skvrnami. Tvíd je na dotek příjemný, praktický, hřejivý a je spojen s tradičním britským šatníkem. Není tak výjimkou, že ho uvidíte u členek britské královské rodiny, například u princezny Kate, ale s oblibou ho nosila i princezna Diana, která se také podílela na popularizaci tvídu.

Jaká je historie tvídu?

Tvíd vznikl ve Skotsku v 17. století, kdy se používal pro výrobu pracovních oděvů a to zejména pro praktické izolační vlastnosti materiálu – hrubá pevná struktura chránila před větrným a deštivým počasím i před mrazem. Označení tvíd ale tenkrát vzniklo omylem. Údajně prý londýnský obchodník dostal dopis od společnosti Watson & Sons, ve kterém byla nabídka a popis látky tweel, on ho ale chybně zaměnil za tweed a toto pojmenování se již uchytilo.

Později se z tvídu šilo oblečení pro anglickou šlechtu, která v něm chodila na rybolov a lovecké či armádní zábavy. Z toho důvodu nosili členové šlechty tvídové oblečení zemitých barev, aby splynulo s přírodou. Až později (koncem 19. století) došlo k rozšíření o další barvy, například modrou nebo žlutou.

Tvíd pak proslavila francouzská návrhářka Coco Chanel svým ikonickým sakem a šaty, v té době už šlo o tvíd jemnější, příjemnější a lehčí.

Harris Tweed

Autentická uznávaná značka Harris Tweed ze souostroví Harris a Lewis, která je chráněna zákonem parlamentu, je jedna z nejznámějších společností, která ručně tvíd tká. Má dalekosáhlou tradici a v rámci tvídu má výsadní postavení. Pravý tvíd tedy nese ochrannou známku s původem výroby a to zcela oprávněně.

Proč zvolit tvíd?

Přemýšlíte, proč byste měli mít v šatníku tvídové kousky? Kromě toho, že jsou trendy a populární, s sebou nesou i další výhody. Tvíd se považuje za udržitelnou, 100% přírodní a kvalitní látku, která vydrží léta, navíc je šetrný k životnímu prostředí. Nacházíme se ale v době, kdy dochází k pokusům o napodobeniny (s příměsí polyesteru nebo akrylu), proto je vždy třeba číst pozorně složení a pohlídat si, zda jde opravdu o pravý tvíd.

Žena v kabátu jde po ulici K-FK / Shutterstock.com

Nejčastěji se setkáte s tvídovým sakem, sukní, kabátem i šaty a pokud se pro něj rozhodnete, můžete si být jisti, že budete ve svém šatníku mít elegantní kousek, který vám bude slušet v každém věku a dlouho sloužit. Může se takto dědit z generace na generaci.

Dnes si můžete vybrat mezi nepřeberným množstvím vzorů, od kohoutí stopy přes rybí kostru až po tartan. Je tak univerzálním a kombinovatelným kouskem.

Zdroj: Clan, Masterclass, Kupi