Je bezpečné pít uvařenou kávu i druhý den? A jak dlouho vydrží ještě dobrá?

Mladá žena se dívá na kelímek s kávou, který drží v ruce Roman Samborskyi/Shutterstock.com

Zapomenutý hrnek studené kávy je běžnou záležitostí mnoha kuchyní i pracovních stolů. Ať už vám nápoj zbyl kvůli vytížení, nebo si ho do konvice připravujete více, než stihnete vypít, nabízí se otázka: Za jak dlouho se uvařená káva zkazí? A můžeme ji pít i na druhý nebo třetí den? Záleží na její přípravě, kvalitě i způsobu skladování.

Přečtěte si také

Obchody schválně prodávají pomeranče v červené síťce, citrony zas ve žluté. Tímto trikem ovlivňují zákazníky

Jak se káva mění na vzduchu?

Čerstvě uvařenou zrnkovou kávu je nejlepší si vychutnat zhruba do jedné hodiny od přípravy. Již po této době může začít působit oxidace, která jednoduše řečeno rozkládá aromatické molekuly a nápoj ztrácí svou chuť a vůni. I když si na takové kávě již tolik nepochutnáte, stále je nicméně bezpečné ji pít. A to zhruba do dvou dnů od uvaření.

  • To samozřejmě neplatí o cappuccinu a jiných variantách s mlékem či smetanou. Ty by se měly vždy zkonzumovat co nejdříve.

Na vůni a čerstvost má potom vliv také samotná příprava. Například u filtrované kávy se převážná část přirozeně obsažených esenciálních olejů zachytí ve filtru (proto také nemá po nalití charakteristickou pěnu), takže nápoj tak rychle nežlukne. U káv připravených v kávovaru nebo ve french pressu může být změna chuti (hořknutí nebo kysnutí) patrnější dříve.

Rozespalá žena sedící za notebookem pije kávu a gestem ruky ukazuje, že je vše v pořádku Doucefleur/Shutterstock.com

Od nevalné chuti k bakteriím

Kromě znehodnocení chuti a vůně je tu potom samozřejmě i riziko zdravotní, které souvisí s potenciálním množením bakterií. Vlhké prostředí je pro ně jako dělané a čím teplejší bude okolní teplota, tím rychleji se budou v šálku nebo konvici tvořit. Zhruba po týdnu také začnou být na hladině viditelné shluky plísní, což ovšem neznamená, že se nezačaly tvořit již mnohem dříve.

Jak uvařenou kávu skladovat?

Chceme-li si kávu nechat na později a vyhnout se působení oxidace a následně i množení bakterií, je nejlepší ji dát co nejdříve do lednice, kde může vydržet i 24 až 48 hodin. Případně ji skladovat v dobře uzavřené nádobě (termohrnku, tmavé skleněné lahvi apod.) bez přístupu vzduchu.

Pokud dáte uvařenou kávu krátce po vychladnutí v uzavřené nádobě do ledničky, bude zdraví bezpečné ji takto skladovanou pít i po 3 až 4 dnech. Nicméně pravděpodobně nebude vůbec chutnat dobře,uvádí web Healthline.

Ani v obyčejném hrnku při pokojové teplotě se ale nemusíte obávat ji na druhý den vypít. Pak je ale lepší ji vylít a připravit si novou.

Šálek kávy pokryté plísní Volodymyr TVERDOKHLIB/Shutterstock.com

Pijete často včerejší kafe? Vyberte si to dobré

Na to, jak rychle se káva zkazí, má vliv také její kvalita, případně čistota nádoby, ve které ji připravujeme. Nekvalitní či prošlá zrna, jejich špatné skladování (například ve vlhkém prostředí) nebo špinavý a zanesený kávovar mohou přispívat k rychlejšímu množení mikroorganismů.

Pokud si pak chceme být před opětovnou konzumací jistí, můžeme tekutinu nechat projít varem, který zlikviduje případné zárodky bakterií, u lepších káv bohužel i značnou část zbývající chuti.

Vyprchá ze staré kávy kofein?

Na rozdíl od chuti nebo zdraví prospěšných antioxidantů, které časem zničí proces oxidace, kofein v nápoji přetrvá. I několik dní až týdnů stará uvařená káva by nás po ránu teoreticky nabudila stejně jako ta čerstvá. Rozhodně to ale nedoporučujeme zkoušet.

Zdroje: Servant Coffee, Real Good Coffee Co., Healthline