Olivový olej je zdravý pomocník, který má místo v mnoha kuchyních. Jeho cena však v posledních letech vystřelila do astronomických výšin a spousta lidí už si ho nemůže dovolit kupovat tak jako dříve. Co za zdražením stojí a jak si s tím poradit?
Olivový olej je bohatý na zdravé mononenasycené tuky, obsahuje obrovské množství antioxidantů, má silně protizánětlivé účinky a chrání před srdečním onemocněním. Jeho benefity přímo vybízí k tomu, abychom jej zařadili do svého každodenního jídelníčku. Jenže nám v tom může bránit jeho cena, která se neustále zvyšuje.
Zdražování olivového oleje má samozřejmě své důvody. Jedním z nich může být neúroda ve Španělsku, Itálii a Řecku, způsobená rozsáhlými suchy. Například ve Španělsku se produkce olivového oleje v loňském roce snížila o více než 50 procent. Mezi dalšími důvody mohou být zvýšené náklady na výrobu a zvýšená poptávka spojená s větším množstvím lidí, kteří se zajímají o zdravý životní styl.
Olivový olej v posledních letech výrazně zdražil a jeho cena se bohužel ještě neustálila. Ve skutečnosti je letos na podzim cena extra panenského olivového oleje nejvyšší. Ačkoliv ceny rostou, slevových akcí je čím dál méně. Od července do září 2024 byla nabídka slev o 13 % nižší oproti stejnému období v loňském roce.
„Ještě mezi roky 2019 a 2022 se průměrná akční cena za litr extra panenského olivového oleje držela v rozmezí 160–200 Kč. V průběhu roku 2022 překročila hodnotu 200 Kč, koncem roku 2023 pak i 300 Kč za litr, aby se během září 2024 dostala na historických 380 Kč,“ vysvětluje Monika Kopčilová, datová analytička Kupi. Odborníci však očekávají že cena olivového oleje začne na podzim klesat. A data Mezinárodní olivové rady tomu jen nasvědčují.
Tento videorecept je určen pro všechny, kteří milují středomořskou kuchyni a chtěli by si připravit jednoduchý, rychlý, a přitom chuťově vyladěný pokrm s krevetkami. Jelikož jsou předvařené krevety k dostání v našich obchodech celoročně, můžete si připomenout chuť léta, kdykoliv vás jen napadne. Doporučujeme podávat s opečenou bagetkou potřenou česnekem.
Pokud jde o ceny výrobců , poslední údaje ukazují, že extra panenský olivový olej se v Jaénu (Španělsko) během třetího zářijového týdne obchodoval za 726 EUR/100 kg, což je o 19,6 % méně oproti rekordní úrovni 902,5 EUR dosažené v polovině roku. V Bari (Itálie) to bylo 915 EUR/100 kg (-5,5 %).
Kdo si nemůže dovolit kupovat dostatek olivového oleje, ten se s ním musí naučit šetřit, nebo jej nahradit. A to alespoň v době, kdy je jeho cena skutečně velmi vysoká. Základem je jeho správné skladování, aby se vám předčasně nezkazil: Olivový olej by se měl skladovat na tmavém a chladném místě bez přímého slunečního záření.
Olivový olej používejte spíše do salátů a na smažení využijte jiné oleje (například řepkový nebo avokádový). Pokud si budete olivový olej kupovat, přiklánějte se k většímu balení. Skvělým ukazatelem je cena za litr, která vám mnohé napoví. Olivový olej můžete nahradit také olejem lněným či konopným.
Zdroj: International Olive Council, Healthline, Kupi, Asociace soukromého zemědělství ČR, National Library of Medicine