Vysoká daň nutí kuřáky nakupovat cigarety v zahraničí, především v Polsku, a bují i pašování

Člověk v jedné ruce drží cigarety a ve druhé euro mince Andrey_Popov / Shutterstock.com

Ceny cigaret v České republice stále rostou především kvůli zvyšující se spotřební dani, takže kuřákům se čím dál víc vyplatí jezdit pro ně za hranice. Například v Polsku je krabička levnější v průměru i o 50 korun. Cílem zdražování je kromě omezení kouření také zvýšit příspěvek do státní kasy, ale to se nedaří – peníze mizí v zahraničí nebo na účtech pašeráků.

Přečtěte si také

Konec žmolků a chlupů na vypraném oblečení! Stačí použít kousek alobalu

Už na jaře informovalo České sdružení pro značkové výrobky, jehož členy jsou tabákové společnosti, že český rozpočet přijde letos kvůli nakupování cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku přibližně o 7 miliard korun. Tuto částku by stát býval vybral na spotřební dani a dani z přidané hodnoty (DPH), kdyby si kuřáci kupovali cigarety v místních trafikách nebo obchodech, ne v zahraničí.

Daň se zvýší, cena cigaret poroste

Nové sazby spotřební daně platí od 1. února 2024 (pro náplně do e-cigaret až od 1. dubna) a v následujících letech se budou zvyšovat podle jasně daného plánu vždy od 1. ledna. Krabička cigaret dnes startuje na cca 130 Kč a cena poroste.

„V rámci konsolidačního balíčku bylo rozhodnuto o zvýšení spotřební daně u tradičních tabákových výrobků, tedy zejména cigaret, na příští 4 roky,“ říká pro Kupi.cz Ondřej Macura z odboru komunikace Ministerstva financí. „V roce 2024 se sazba zvýšila o 10 procent, v následujících třech letech, tedy 2025, 2026 a 2027 porostou sazby o dalších 5 procent každý rok,“ připomíná.

Záleží na ceně konkrétní značky, ale průměrně vzroste cena krabičky cigaret meziročně o jednotky až desítky korun.

„Ke zdražování tabákových výrobků přistupují i okolní země a nakupování těchto výrobků za hranicemi se tak stává čím dál méně výhodné. Také je potřeba brát v potaz zdravotní hledisko, kdy má užívání tradičních tabákových výrobků negativní dopad na zdravotnický systém. K navyšování cen tak vláda přistoupila plně v souladu s principy ochrany veřejného zdraví a bojem se závislostmi,“ vysvětluje Macura.

Muž u polské trafiky Werner Lerooy / Shutterstock.com

Nejvíc se pro cigarety jezdí do Polska

Celých 14 % cigaret spotřebovaných v České republice původ v zahraničí – jedná se o klasický dovoz nebo o padělky. Největší podíl, celkem 9 %, mají cigarety právě z Polska. Situace se zahřívaným tabákem je podobná – množství nezdaněného tabáku se na tuzemské spotřebě podílí 11 procenty a 8 procent tvoří náplně koupené v Polsku.

„Rozdíl v ceně mezi českou a polskou krabičkou cigaret je zhruba 50 korun, což vede české spotřebitele k nákupu cigaret v Polsku. Hlavním důvodem je vyšší spotřební daň v Česku a výhodný kurz koruny vůči zlotému,“ uvedl Lukáš Horák z Českého sdružení pro značkové výrobky.

„Vedle samotného již tak vysokého devítiprocentního podílu polských cigaret a zahřívaného tabáku na domácí spotřebě je znepokojivá zejména rychlost, s jakou tento podíl během dvou let narostl prakticky z nuly,“ dodává Horák.

Legálně je možné dovézt 800 kusů cigaret

Fyzické osoby si z členských zemí EU můžou přivézt cigarety, ale pouze v omezeném množství a pro vlastní spotřebu.

U cigaret je to 800 kusů, u cigarillos nebo doutníků o hmotnosti nejvýše 3 g/kus je to 400 kusů, u ostatních doutníků 200 kusů a tabáku ke kouření 1 kg. Limity mají také zahřívané tabákové výrobky (250 g) a ostatní tabákové výrobky (500 g). Náplně do oblíbených elektronických cigaret si může kuřák ze zahraničí přivézt pouze 80 ml.

Lidově řečeno, Češi si z Polska legálně na jeden zátah dovezou čtyři kartony cigaret na osobu. Dovezené cigarety ovšem nesmí dál distribuovat, smí je využít jen pro vlastní spotřebu.

Muž vytahuje cigaretu z krabičky africa_pink / Shutterstock.com

S nelegálním dovozem bojuje Celní správa

Státním orgánem, který se snaží odhalit nadlimitní dovozy nebo přímo padělané zboží, je Celní správa ČR. Přibližně na měsíční bázi zveřejňuje informace o množství zabaveného kuřiva i výši finančních úniků. Částky se pohybují ve statisících až milionech korun.

„V této oblasti má Celní správa dlouhodobě dobré výsledky. Je také hlavním kontrolním orgánem v této oblasti. Na území České republiky ale tuto činnost vykonává v různé míře rozsahu i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Česká obchodní inspekce a Policie České republiky,“ uvádí pro Kupi Ondřej Macura z Ministerstva financí.

Padělatelé se snaží distribuovat cigarety do zemí, kde je vysoká spotřební daň, jako je právě Česko. Prodají je s výrazným ziskem a stále jsou levnější než tuzemské cigarety. Zvětšuje se také černý trh s náplněmi do elektronických cigaret, které rovněž zdražily a budou dále zdražovat.

Zdroje: Kupi, Ministerstvo financí ČR, Celní správa, ČTK, Svět hospodářství