Triky, díky kterým houby v restauraci chutnají lépe než doma. Naučte se je taky

Houby s těstovinami  a hovězím na talíři Nadezhda Nesterova / Shutterstock.com

Máte zkušenost s tím, že když si dáte pokrm s houbami v restauraci, chutná fantasticky, ale jakmile si ho připravíte doma, máte chuť to vyhodit? Prozradíme vám, jaké triky restaurační zařízení používají.

Přečtěte si také

Přenosné mixéry frčí! Pět nejlepších, na které se zaměřit

Houby jsou fantastickou ingrediencí, která dokáže obyčejné jídlo pozvednout na zcela jinou úroveň. Není ale úplně jednoduché je připravit, a tak se může stát, že z pevných chutných kousků budete mít nevýrazné cosi, co připomíná jídlo ze školní jídelny. Stačí dodržet pár zásad a vaše houbové pokrmy dostanou každého strávníka.

Čerstvost hraje prim

Čím čerstvější houby, tím lepší chuť, textura i kvalita. Hledejte (kupujte) kousky, které jsou pevné, nikoliv kašovité a bez jakýchkoliv známek vlhkosti. Pokud jsou houby vlhké nebo oslizlé, je to jistá známka toho, že mají to nejlepší za sebou. Upřednostněte čerstvost, což je klíčem k dokonalé chuti i konzistence.

Pokud kupujete houby na trhu, nebojte se zeptat, kdy byly utrženy. Pokud je neplánujete spotřebovat hned, uchovávejte je v lednici.

Hledejte rozmanité chutě

Jedlých hub existuje opravdu velké množství, takže by byla škoda zůstat jen konzervativně u těch druhů, které důvěrně znáte. I to je důvod, proč vám v restauraci houby chutnají více – ochutnáte druhy, které byste si doma neudělali a to je škoda.

Vyzkoušejte shiitake s výraznou umami chutí, nasládlé enoki nebo pioppino, které mají lahodnou oříškovou chuť a skvěle se hodí do polévek.

Důraz klaďte na přípravu

  • Málokoho čištění hub baví, takže pokud je neočistíte důkladně, nebo čištění dokonce úplně vynecháte, nemůžete se divit, že houby nechutnají tak skvěle, jak jste si představovali.
  • Chyba, která vás může stát dobrou chuť: Odborníci radí, abyste houby neomývali vodou, nasají pak totiž příliš mnoho vody a to může vést k zapaření a změně chuti. Ideální je je lehce a jemně očistit kartáčkem a pokud i přesto chcete použít vodu, okamžitě je dokonale usušte.
  • Nekrájejte houby příliš dopředu před tím, než je budete zpracovávat. Mohou tak ztratit pevnost a nehezky okorat.
Houby na pánvi Strigana / Shutterstock.com

Použijte správná dochucovadla

Sůl a pepř patří k základu, ale i jiné ingredience mohou skvěle doladit chuť samotných hub. Spárujte je s máslem, česnekem, balzamikem, bylinkami (výborně se hodí tymián) nebo sójovou omáčkou. Dohromady vytvoříte dokonalý chuťový profil, kterému málokdo odolá. Nebojte se proto experimentovat a přeměňte mdlou chuť ve fantastickou chuťovou bombu.

Nepřeplňujte pánev

Houby obsahují hodně vody, takže potřebují kolem sebe dostatek prostoru pro její vypaření. Pokud jich dáte do pánve moc, budou se houby ve vodě spíše vařit. Raději je restujte v několika dávkách, abyste dosáhli skvělého výsledku.

Vyšší teplota je klíčová

Houby se při nízkých teplotách zapaří a nedojde k žádoucímu zhnědnutí a opečení. Neovlivní to pouze vzhled a chuť, ale i texturu, která je následně mokrá a měkká.

Tuk je nositelem chuti

Pokud vám záleží na opravdu lahodné chuti, nebojte se použít vyšší množství másla nebo oleje. Není to sice nejzdravější, ale dosáhnete doopravdy výrazné a vyvážené chuti. Nemusíte se bát, že by pokrm byl mastný, houby totiž mají schopnost absorpce. I z toho důvodu se zaměřte na kvalitu a použijte kvalitní tuk.

Víno jako tajná ingredience

K houbám se fantasticky hodí víno (bílé i červené). Proto pár kapek použijte a sledujte, jak dotek kyselosti završí chuť houbových pokrmů. Nemusíte se bát množství alkoholu, vypaří se, ale i přesto chuť ovlivní.

Buďte kreativní

Duste, pečte, restujte, blanšírujte, sušte, ale i grilujte. Houby jsou skvělé v tom, že se dají připravovat na nepřeberné množství způsobů. Nebojte se je také zmrazit nebo naložit, abyste je mohli využít pokaždé, kdy budete potřebovat.

Zdroj: Kupi