Čerstvost a kvalita potravin závisí především na tom, jak jsou v lednici uspořádány a zabaleny. Správné skladování v lednici je důležité z důvodu zachování nutričních hodnot potravin a jejich trvanlivosti. Poradíme vám, co a kam správně uložit.
Různá místa v lednici mají odlišné teploty. Ačkoli moderní lednice disponují technologiemi, které se snaží zajistit rovnoměrné chlazení, je třeba brát v úvahu, že na horních poličkách je většinou vyšší teplota. Pro zajištění optimálních skladovacích podmínek pro konkrétní druhy potravin je vhodné vědět, jaké jsou jejich požadavky a která zóna v lednici je splňuje.
K uspořádání potravin v chladničce používejte nádoby na skladování potravin, nejlépe skleněné. Díky nim se nebudou mísit vůně. Použít můžete i dózy, které se hodí především na polévky a domácí omáčky. Nezapomeňte sklenici důkladně uzavřít. Skleněné nádoby a dózy jsou nejlepší především z hygienických důvodů. Můžete je mýt v myčce na nádobí a ohřívat v mikrovlnné troubě, navíc výběrem skleněných obalů minimalizujete použití plastu.
TIP! Nejjednodušším způsobem jak se zbavit prošlých potravin a nepříjemného zápachu v lednici je pravidelně kontrolovat datum expirace u všech produktů v lednici. Pokud k tomu dojde, vyzkoušejte vodu s kombinací jedlé sody, octa nebo citronu.
Některé potraviny by se neměly uchovávat v lednici, protože při nízkých teplotách ztrácejí své vlastnosti – konzistenci a chuť. Co tedy do lednice nepatří?
Oblíbený způsob uchování potravin je zmrazení. Mrazit se vyplatí maso, ryby, pečivo, zelenina. Potraviny by měly být zabaleny do mrazících sáčků nebo vhodných nádob. Důležité je odstranit přebytečný vzduch a napsat na obal datum zmrazení a popis obsahu. Na trhu jsou dostupné ledničky, které nevyžadují odmrazování, pokud ji však nevlastníte, vyplatí se ji pravidelně odmrazovat, díky tomu se zvýší její účinnost a šetří se elektřina.
Pozor! Nikdy znovu nezamrazujte potraviny, které jste již jednou rozmrazili. Opakované zamrazení může způsobit množení bakterií a mít za následek vážné otravy.