Jak správně skladovat potraviny aneb Co nepatří do lednice a proč?

Žena vytahuje potraviny z lednice New Africa / Shutterstock.com

Čerstvost a kvalita potravin závisí především na tom, jak jsou v lednici uspořádány a zabaleny. Správné skladování v lednici je důležité z důvodu zachování nutričních hodnot potravin a jejich trvanlivosti. Poradíme vám, co a kam správně uložit.

Přečtěte si také

Pečené grepy: Čtyři variace nejen pro gurmány, které se skvěle hodí třeba k pečenému masu

Jak správně uchovávat potraviny v lednici?

Různá místa v lednici mají odlišné teploty. Ačkoli moderní lednice disponují technologiemi, které se snaží zajistit rovnoměrné chlazení, je třeba brát v úvahu, že na horních poličkách je většinou vyšší teplota. Pro zajištění optimálních skladovacích podmínek pro konkrétní druhy potravin je vhodné vědět, jaké jsou jejich požadavky a která zóna v lednici je splňuje.

  • Horní police – teplota se zde pohybuje kolem 8°C, ideální místo pro uložení másla, džemů, jogurtů a smetany.
  • Střední police – na tomto místě by se měly nacházet produkty, které se rychleji kazí. Tzn. sýry, tvaroh, uzeniny nebo hotová jídla. Zde by měla být teplota nižší (4–7 °C).
  • Spodní police – jedná se o nejchladnější místo v lednici, má cca 2 °C, vhodné pro syrové maso a ryby.
  • Zásuvky – Vlhkost v nich je vyšší než v ostatních částech chladničky a teplota je přibližně 10 °C. Tyto podmínky jsou fajn pro skladování ovoce a zeleniny. V případě bylinek je vhodné je zabalit do vlhkého ubrousku, z důvodu vysychání.
  • Dveře – místo pro skladování potravin, které vyžadují chlazení na úroveň 10–15°C. Jedná se o džusy, vejce, konzervy, mléko, majonéza nebo kečup.

Skladování potravin v nádobách

K uspořádání potravin v chladničce používejte nádoby na skladování potravin, nejlépe skleněné. Díky nim se nebudou mísit vůně. Použít můžete i dózy, které se hodí především na polévky a domácí omáčky. Nezapomeňte sklenici důkladně uzavřít. Skleněné nádoby a dózy jsou nejlepší především z hygienických důvodů. Můžete je mýt v myčce na nádobí a ohřívat v mikrovlnné troubě, navíc výběrem skleněných obalů minimalizujete použití plastu.

TIP! Nejjednodušším způsobem jak se zbavit prošlých potravin a nepříjemného zápachu v lednici je pravidelně kontrolovat datum expirace u všech produktů v lednici. Pokud k tomu dojde, vyzkoušejte vodu s kombinací jedlé sody, octa nebo citronu.

Žena vytahuje zkažené ovoce z lednice Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Potraviny nevhodné do chladničky

Některé potraviny by se neměly uchovávat v lednici, protože při nízkých teplotách ztrácejí své vlastnosti – konzistenci a chuť. Co tedy do lednice nepatří?

  • rajčata
  • cibule
  • česnek
  • brambory
  • avokádo
  • luštěniny
  • cuketa
  • dýně
  • citron a další exotické ovoce
  • jablka
  • med

Skladování potravin v mrazničce

Oblíbený způsob uchování potravin je zmrazení. Mrazit se vyplatí maso, ryby, pečivo, zelenina. Potraviny by měly být zabaleny do mrazících sáčků nebo vhodných nádob. Důležité je odstranit přebytečný vzduch a napsat na obal datum zmrazení a popis obsahu. Na trhu jsou dostupné ledničky, které nevyžadují odmrazování, pokud ji však nevlastníte, vyplatí se ji pravidelně odmrazovat, díky tomu se zvýší její účinnost a šetří se elektřina.

Pozor! Nikdy znovu nezamrazujte potraviny, které jste již jednou rozmrazili. Opakované zamrazení může způsobit množení bakterií a mít za následek vážné otravy.

Zdroje: Kupi, NZIP, Dietetycy