Tradice obohacená špetkou kreativity – to jsou bramborová hnízda se slaninou. Tento recept vás vtáhne do světa chutí a vůní, které dodají vašemu domovu pocit útulnosti a přinesou radost na rodinný stůl. Jednoduchá příprava promění běžné suroviny v mimořádný pokrm, který uspokojí i ty nejnáročnější labužníky.
Vaření ze zbytků je ekonomické, ale i kreativní
Zbylé suroviny, jako jsou brambory, rýže či těstoviny, lze proměnit v řadu chutných a rychlých jídel, které potěší celou rodinu.
- Brambory: Ze zbylých brambor můžete připravit například zapečené brambory. Stačí k nim přidat vajíčko, mouku, koření a případně trochu mléka. Brambory se dají také nakrájet a osmažit na pánvi s cibulí a slaninou, což vytvoří skvělou přílohu k masu či samostatný pokrm, který skvěle chutná s mlékem.
- Rýže: Zbylou rýži lze použít jako základ pro smaženou rýži s vejci, zeleninou a sójovou omáčkou. Skvěle poslouží i na přípravu rýžového salátu, kde ji smícháte s čerstvou zeleninou, kuřecím masem a lehkou zálivkou. Další možností je vytvořit plněné papriky, do kterých přidáte rýži smíchanou s masem a rajčatovou omáčkou.
- Těstoviny: Zbylé těstoviny se dají přeměnit na chutný salát s pestem, rajčaty a mozzarellou. Můžete je také zapéct se sýrem a smetanou, čímž vznikne rychlá varianta oblíbeného mac and cheese. Další možností je příprava těstovinové frittaty, kde těstoviny smícháte s vejci, špenátem a sýrem a upečete v troubě.
Tentokrát vám dáme tip, jak zužitkovat bramborovou kaši, která vám zbyla z předchozího dne v lednici.
Bramborová hnízda se slaninou – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 45 minut
Ingredience
Jestliže máte bramborovou kaši hotovou, pak z ingrediencí níže nepotřebujete brambory, mléko ani máslo.
- 800 gramů brambor
- 50 gramů másla
- 50 mililitrů mléka
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 100 gramů strouhaného sýru
- 1 polévková lžíce sádla
- 200 gramů slaniny
- 2 cibule
- sůl
- mletý černý pepř podle chuti
Bramborová krémová polévka
Bramborová krémová polévka chutná podobně jako bramborová kaše. Úžasně se rozplývá na jazyku, je dokonale jemná, a její příprava je navíc velmi jednoduchá.
Bramborová krémová polévka
Bramborová kaše
Připravte si s námi bramborovou kaši s bohatou porcí másla a mléka, na které si zajisté náramně pochutnáte nejen vy, ale i vaše děti. Skvěle se hodí jako příloha k masu nebo ke smažené zelenině či sýru. Na přípravu je velmi jednoduchá, vhodná i pro kuchaře začátečníky.
Bramborová kaše
Postup přípravy
Pokud máte bramborovou kaši, která vám zbyla v lednici, pak začněte až krokem číslo 3.
- Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvařte v osolené vodě do měkka.
- Po slití je smíchejte s máslem a mlékem a důkladně rozmačkejte do hladkého pyré.
- Po mírném zchladnutí do kaše zapracujte mouku, sýr a lehce našlehaná vejce, přičemž dochuťte solí a pepřem.
- Na pánvi rozehřejte tuk, opečte na kostky nakrájenou slaninu spolu s plátky cibule do zlatova a směs poté odstavte stranou.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Z vychladlé kaše vytvarujte větší kuličky, které položte na plech s pečicím papírem.
- Uprostřed každé kuličky vytvořte důlek, kam vložíte opraženou slaninu s cibulí.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud hnízda nezískají zlatavou barvu, což trvá asi 15 minut.
- Podávejte s nakládanou zeleninou nebo čerstvým salátem.
Zdroj: Kupi