Stop blátivým salátovým okurkám: Jak snadno prodloužit jejich čerstvost?

Krájené salátové okurky na prkénku New Africa / Shutterstock.com

Salátová okurka je zdravá a chutná zelenina, pro jejíž skladování platí jasná pravidla. Pokud uděláte chybu, může vám zhořknout nebo změnit strukturu. Naučte se ji správně uchovávat a prodloužit její čerstvost.

Přečtěte si také

Na rozkvetlou zahradu v příštím roce musíte myslet už teď. Co zasadit a na jaře se z toho těšit?

Salátová okurka je zelenina, která by vám rozhodně neměla chybět v jídelníčku. Je zdravá, obsahuje spoustu vitamínů (B, C, K), minerály (železo, draslík) a také vodu (až 97 %). I proto má málo kalorií, takže se hodí i do redukce a bývá sama o sobě důležitou součástí pokrmů i nápojů.

Už vás nebaví salátové okurky dokola jen vyhazovat?

Koupili jste si okurku, přinesli ji domů a než jste ji stihli sníst, změnila chuť, barvu nebo strukturu? Anebo dokonce celá zplesnivěla, takže jste ji vyhodili do koše? Stačí si osvojit pár tipů a vědět, jak salátovou okurku skladovat, aby si zachovala dobrou chuť, barvu i konzistenci po dobu delší než jen pár dnů. Pokud už vás nebaví neustálé vyhazování, naučte se, jak s potravinami pracovat a správně je uchovávat, aby vydržely déle.

Rozkrojená okurka v lednici ReaLiia / Shutterstock.com

Lednice není ideální místo kvůli nízké teplotě

Většina lidí uklidí okurku do lednice, konkrétně do zásuvky na zeleninu, a dál se o ni nestará. Je sice pravda, že v chladu vydrží rozhodně déle než v pokojové teplotě, ale ani přílišný chlad jí nesvědčí. Ideální teplota pro skladování je 7–15 stupňů. I tak je ale dobré ji spotřebovat co nejdříve, protože čím déle bude v lednici, tím rychleji bude ztrácet nebo měnit chuť. V lednici navíc vydrží pouze tři až čtyři dny, problém bývá v nízké teplotě, která navíc způsobuje blátivá místa. Pokud budete okurku správně skladovat, ideálně ve spíži nebo ve sklepě, může vydržet až tři týdny. Pokud nemáte jinou možnost uchovávání, než je lednice, dejte ji do dveří, kde je nejtepleji.

  • Vyhněte se mrazení: Pokrmy s vysokým podílem vody se nedoporučuje mrazit, protože by po rozmrazení zcela změnily strukturu a z pevné okurky by se stalo bláto.

Zaměřte se na výběr a péči

Dejte si záležet a neberte první kus, který vám přijde pod ruku. Sledujte barvu slupky a pevnost zeleniny. Vybírejte si kusy, které jsou pevné, nepružné a sytě zelené, bez skvrn. Důkladně zkontrolujte, že nemají žádné známky plísně či hniloby.

Jakmile si okurku přinesete domů a koupili jste si tu v plastovém obalu, co nejrychleji ji vybalte. Co nejdříve ji také omyjte a osušte. Následně ji zabalte do suché papírové utěrky a vložte do igelitového sáčku. Trik je v tom, že utěrka vpije případnou vlhkost a zároveň nedojde díky pytlíku k vysušení.

Dalším tipem je umístit okurky do uzavíratelného pytlíku (zavakuovat) a vysát z něj vzduch. Takto mohou vydržet v perfektním stavu až 1,5–2 měsíce.

Pokud okurku dáváte na jedno místo spolu s melouny, rajčaty nebo banány, nedivte se, že nic nevydrží, protože tím podporujete kazící se proces. Důvodem je vyšší obsah ethylenu v těchto druzích ovoce a zeleniny, který urychluje zrání i potravin okolo.

Zavakuované okurky a jiná zelenina v lednici New Africa / Shutterstock.com

Trik s bílkem a hořčicí

  • Babská rada s použitím hořčice se vám bude hodit ve chvíli, kdy nemáte možnost dát okurku do lednice. Vezměte velkou, čistou a suchou zavařovací sklenici a na její dno nasypte mletou hořčici (asi 120–150 gramů sypké suroviny na 5litrovou sklenici). Očištěné a osušené okurky vložte do sklenice a zavřete. Takto vám ve spíži mohou vydržet čerstvé až měsíc.
  • Pokud salátovou okurku potřete bílkem, vytvoří se na ní ochranný film, který zabrání měknutí a vytváření blátivých míst. Čím více vrstev bílku, tím lepší a silnější ochranná bariéra.

Co s načatou okurkou

Pokud máte problém s osycháním okurky, přičemž část jste již použili a část odkládáte na později, existuje na to jednoduchý trik. V drogerii nebo domácích potřebách seženete ochranný kryt, který zabrání okorání, podobně ale bude fungovat i obyčejný plastový pytlík či potravinářská folie.

Zdroje: NZIP, Healthline, The Kitchn, Kupi