Topná sezona 2024: Nižší ceny energií přinášejí úlevu, ale zima je stále neznámou

Muž přikládá dřevo do kamen Skylines / Shutterstock.com

Letošní topná sezona slibuje pro většinu domácností nižší náklady ve srovnání s loňským rokem. Důvodem je pokles cen klíčových topných zdrojů, jako jsou dřevo, uhlí, plyn a elektřina. Nicméně nadcházející zima a geopolitické faktory představují potenciální rizika, která mohou zasáhnout trh a ovlivnit ceny energií.

Přečtěte si také

Testování produktů zdarma: V Česku existují portály, kde dostanete zboží zadarmo nebo se slevou

Ceny energií klesají, ale zůstávají nad úrovní před energetickou krizí

Začátek letošní topné sezony přináší českým domácnostem naději na finanční úlevu díky meziročnímu poklesu cen hlavních topných zdrojů. Analýza společnosti XTB ukazuje, že ceny dřeva, uhlí, plynu a elektřiny zaznamenaly výrazný pokles. Přesto je důležité si uvědomit, že aktuální ceny stále zůstávají vyšší než před energetickou krizí z roku 2021.

Domácnosti, které využívají plyn, mohou očekávat úsporu přibližně 3600 Kč za topnou sezonu díky poklesu cen plynu o přibližně 15 %. Ještě větší úspory mohou očekávat ti, kteří topí dřevem nebo uhlím, s poklesem cen palivového dříví a snížením ceny hnědého uhlí o 19 %. Riziko však představuje možnost tuhé zimy nebo negativní geopolitické situace, které by mohly ceny energií opět zvýšit.

Dřevo jako nákladově efektivní zdroj tepla, ale s určitými omezeními

Dřevo zůstává jedním z nejlevnějších způsobů vytápění, přičemž ceny dřeva klesly přibližně o dvacet procent v průběhu minulého roku. Podle společnosti XTB tato změna může domácnostem s obytnou plochou 81 metrů čtverečních přinést úsporu okolo 2500 Kč během topné sezony.

Aktuální cena prostorového metru sypaného palivového dříví klesla z loňských 1845 Kč na současných 1467 Kč, uvádí web Srovnejdrevo.cz. Co se týče dřevěných briket, ceny se pohybují v závislosti na kvalitě a složení. Prémiové brikety z buku a dubu stojí kolem 4 950 Kč za paletu o hmotnosti 405 kg, zatímco noční brikety z kůry, které jsou ideální pro dlouhé hoření, se prodávají za 5 550 Kč​ (OptimTop.cz). Tyto ceny zahrnují i dopravu po celé ČR, což může být výhodné pro zákazníky hledající pohodlné řešení topení na zimu.

Navzdory atraktivním úsporám však dřevo není univerzální volbou, neboť vyžaduje fyzickou náročnost a pravidelnou údržbu kotlů, což nemusí vyhovovat všem.

Žena v dece sedí u radiátoru New Africa / Shutterstock.com

Elektřina a plyn: Regulace zpomalují výraznější úspory

I přes meziroční pokles cen plynu a elektřiny na burze nejsou úspory pro konečné zákazníky tak výrazné. Hlavní analytik XTB Jiří Tyleček pro ČTK uvedl: „Přestože ceny silové elektřiny a plynu na burze klesly o 33 procent a 28 procent, nárůst regulované složky u elektřiny pro domácnosti o 65,7 procenta a u plynu o 38,8 procenta cenové poklesy pro konečné zákazníky výrazně zbrzdil.“ V příštím roce se očekává další růst regulované složky, což může negativně ovlivnit konečné ceny energií.

Geopolitické vlivy na ceny plynu

Cena plynu na evropském trhu je před letošní zimou o 16 % nižší než v loňském roce, což je pozitivní zpráva pro domácnosti i firmy. Evropské zásobníky plynu jsou naplněny na 94 %, což zajišťuje dostatečné zásoby. Nicméně blížící se konec smlouvy o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu a napětí na Blízkém východě představují potenciální rizika, která by mohla destabilizovat trh. I když dlouhodobé předpovědi naznačují mírnější zimu, neočekávaně chladné počasí by mohlo opět zvýšit ceny plynu.

Jak minimalizovat výdaje za topení?

Domácnosti mohou snížit své náklady na vytápění výběrem správného dodavatele energie. Analytici doporučují pravidelně sledovat nabídky různých společností a v případě výhodnější nabídky změnit dodavatele. Zlepšení energetické účinnosti, jako je izolace domu nebo výměna oken, může rovněž výrazně snížit spotřebu energie.

Zdroj: ČTK, Finanční a ekonomické informace, XTB, Optimtop, Srovnej dřevo