Lasagnová polévka je hitem internetu! Na podzim krásně zahřeje a zasytí. Jak ji uvařit?

Lasagnová polévka v barevných hrníčcích Food Via Lenses / Shutterstock.com

Mohli byste jíst lasagne každý den, nebo vás naopak neoslovily a chcete jim dát ještě jednu šanci? Vyzkoušejte je v trochu jiné podobě. Lasagnová polévka je hitem internetu. Na podzim krásně zahřeje i zasytí jako hlavní jídlo nebo večeře. Je navíc velmi snadná na přípravu. Co všechno na ni budete potřebovat a jak se vaří?

Přečtěte si také

Bonduelle je v krizi, své výrobní závody nabízí k prodeji

Rozházené vrstvy v jednom hrnci

Dekomponování známých pokrmů na základní suroviny a jejich přetvoření do netradičních podob je čím dál populárnějším gastronomickým trendem. Stejně jako polévka, která se v použitých surovinách inspirovala nestárnoucími lasagnemi. Akorát všem milovníkům italské klasiky usnadnila práci s vrstvením a pečením. Není proto divu, že si tento pokrm na internetu rychle získal srdce mnoha kuchařů. A to i těch úplných začátečníků. Popadněte proto velký hrnec a pusťte se do přípravy.

Lasagne, omáčka a sýr OlgaBombologna / Shutterstock.com

Lasagnová polévka – recept

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 8 až 10 plátků lasagní
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • mozzarella (cca 125 g)
  • 100 g ricotty (lze nahradit mascarpone či smetanou ke šlehání)
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu (případně jiného tvrdého sýru italského typu)
  • sušené koření: 2 lžičky bazalky, 1 lžička oregana a po 1/2 lžičce rozmarýnu a tymiánu
  • čerstvá petrželka na posypání

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a přidejte mleté maso. Chvíli míchejte a vařečkou rozbíjejte velké kusy. Až se maso trochu opeče, přihoďte najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  2. Jakmile cibule změkne, přidejte protlak a zamíchejte.
  3. Následně přilijte obsah obou konzerv s rajčaty a vývar, dochuťte kořením a bylinkami, osolte a opepřete. Rajčatovo-masový základ vařte pozvolna asi 30 minut.
  4. Jakmile bude maso hotové a chutě spojené, do hrnce přidejte i plátky lasagní polámaných na menší kousky (jeden kus přelomte ideálně na čtyřikrát). Nechte vařit, dokud nebudou těstoviny akorát měkké.
  5. Mezitím si v misce smíchejte ricottu, natrhanou mozzarellu a strouhaný parmazán a ponechte stranou.
  6. Do hotové polévky dejte při servírování vždy kopeček sýrové směsi a posypte čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.
Polévka s těstovinami, masem a rajčaty Elena Veselova / Shutterstock.com

Pár tipů k přípravě

  • Lasagne si můžete předvařit zvlášť v hrnci s osolenou vodou. Počkejte, dokud nebudou al dente, poté je nechte dojít v rajčatovo-masovém základu. Použít samozřejmě můžete i jakékoliv jiné tvary těstovin.
  • Pro dosažení lepší chuti zkuste zvlášť uvařené lasagne ještě na chvíli zapéct v troubě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ve stavu al dente je propláchněte pod studenou vodou, důkladně osušte, vyskládejte na plech s pečicím papírem, potřete rozpuštěným máslem a krátce dozlatova opečte v troubě předehřáté na 245 °C. Po vložení do polévky sice změknou, jejich chuť ale bude o poznání lepší a výraznější.
  • Množství vývaru (případně vody) si také můžete v receptu upravit. Pokud dáte méně, pokrm bude hustší. Vyhovují-li vám spíše řídké polévky, klidně dejte tekutiny i více. Záleží rovněž, zda plánujete těstoviny vařit přímo v polévce (část tekutiny natáhnou), nebo zvlášť.
  • K surovinám si můžete přidat i více zeleniny, například mrkev či papriku. Připravit lze i vegetariánskou variantu. Místo masa použijte kostičky cukety, žampionů nebo hlívy ústřičné.
Rajčatová omáčka
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka je ideální způsob, jak si chuť rajčat užít a uchovat na později. Omáčku můžete použít na těstoviny, do omáček na lasagne či ragú, pod maso, na pizzu, nebo dokonce jako dip. Příprava je velmi jednoduchá a stačit vám bude pouze pár surovin.

Rajčatová omáčka
Polévka z orestovaného česneku
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Polévka z orestovaného česneku

Polévka z orestovaného česneku je jednoduchá na přípravu a její chuť je naprosto vynikající. Jemné krémové konzistence docílíte pomocí tyčového mixéru, obsažené brambory ji perfektně zahustí.

Polévka z orestovaného česneku
Lasagne Bolognese
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Náročný

Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.

Lasagne Bolognese

Jak polévku skladovat?

Hotová vám vydrží v lednici až tři dny (s ohledem na obsažené uvařené těstoviny, které mají tendenci dále bobtnat, se však doporučuje ji sníst co nejdříve).

Pokud byste si chtěli uschovat základ polévky do zásoby, v receptu zastavte v bodě, kdy je uvařená masová směs s rajčaty, vývarem a kořením. Takto vytvořený základ lze zavařit nebo zamrazit, poté kdykoliv ohřát a dodatečně přidat čerstvě uvařené těstoviny a směs sýrů s ricottou.

Zdroje: All recipes, Cooking Classy, Kupi