Tekutý písek se vrací: Jak ho využít i tam, kde by vás to možná nenapadlo

Žena s kyblíkem a úklidovými pomůckami Stock-Asso / Shutterstock.com

Tekutý písek je starý, ale zároveň velmi účinný způsob čištění různých povrchů. Poradí si se zašlou špínou i odolnými mastnotami. Jak vlastně tekutý písek funguje a na co všechno je vhodný?

Přečtěte si také

Na rozkvetlou zahradu v příštím roce musíte myslet už teď. Co zasadit a na jaře se z toho těšit?

Proč je tekutý písek účinný

Tekutý písek funguje díky svým abrazivním schopnostem. Obsahuje jemné částečky, pomocí kterých dokáže odstranit i velmi starou a odolnou špínu, u které byste si mohli myslet, že už vyčistit nepůjde. Tyto částečky velice jemně brousí povrch, a odstraňují tak hrubé nečistoty. Dříve se prodával tekutý písek suchý, který se smíchal s vodou, dnes už jsou tyto prostředky o kapku lepší.

Ruka v rukavici otírá houbičkou s čisticím pískem vodovodní kohoutek. Svetlyachock / Shutterstock.com

Na co lze tekutý písek použít?

Kuchyňský pomocník

Při úklidu pořádně zaneřáděného domova nebo třeba i terasy vám může být tekutý písek k užitku. Díky svým schopnostem dokáže vyčistit mastnotu na kuchyňských površích včetně kachliček, které jsou často zaneřáděné od oleje použitého při smažení. Spolehlivě vyčistíte i celou kuchyňskou linku, sporák, vnitřek trouby nebo třeba vnitřek skříněk a police ve spíži. Kromě nábytku a spotřebičů s ním můžete vydrhnout i spodek pánviček a hrnců, kde se často usazuje spálená špína. S tekutým pískem, drátěnkou a dávkou trpělivosti bude povrch brzy zase jako nový.

V koupelně

V koupelně vám tekutý písek zase pomůže s vodním kamenem, který se umí povrchů pořádně držet. Pokud použijete jemnější přípravek, můžete s ním vyčistit také sprchový kout, vanu nebo třeba umyvadla. Zašlou špínu můžete s jeho pomocí odstranit dokonce i ze zásobníku na vodu v toaletě, ale i další povrchů, které potřebujete nutně vyčistit.

Na zahradě i v botníku

Pokud máte na zahradě zašlé bílé plastové židle, tekutý písek vám pomůže se zbavit i usazené špíny, navíc jim jemným broušením dodá zpět jejich zářivě bílou barvu. Když už budete u čištění židlí, tekutým pískem odrhněte klidně i stoly, dětské tříkolky nebo zaneřáděná kola.

Tekutým pískem můžete vyčistit i boty. A tím nemyslíme pouze podrážky, ale klidně i celé bílé kožené tenisky, které už nezáří novotou jako dřív. Tekutý písek se nebojte použít i na místa, která byste rádi zbavili zápachu – třeba odpadkového koše nebo toalety.

Muž drží nádobu s úklidovými prostředky, kartáčem a gumovými rukavicemi PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Oblíbené značky prostředků s tekutým pískem

  1. Sonett Tekutý písek pro extra jemné čištění (prodává Econea za 129 Kč)
  2. Cif tekutý písek univerzální (prodává Alza za 85 Kč)
  3. Jelen tekutý písek s vůní pampelišky (prodává Dr.Max za 45 Kč)
  4. Frosch Eko tekutý písek (prodává Teta drogerie za 87,90 Kč)
  5. Nanolab tekutý písek se sodou(prodává Nanolab za 79 Kč)
Bílá lahev s růžovou etiketou značky Sonett Econea

Na co tekutý písek raději nepoužívat?

Ačkoliv vám může tekutý písek usnadnit spoustu práce, má i své stinné stránky. Právě jeho abrazivní schopnosti mohou některým povrchům uškodit – zejména je poškrábat. Pokud si tedy nejste jisti, jestli by se povrch, který hodláte čistit nezničil, pak to můžete buď vyzkoušet na nenápadné ploše, nebo se poradit s odborníkem. Drsnější tekutý písek se nedoporučuje používat na sklo, dřevo, měkčené plasty ani další citlivé materiály, jako je například sklokeramická varná deska, nerezová ocel a mramor. Existují ale i jemnější prostředky s tekutým pískem, které povrchy čistí šetrně a zničení tolik nehrozí.

Alternativy tekutého písku

Rádi byste utíkali vyčistit nějakou odolnou špínu, ale nemáte tekutý písek po ruce? Nezapomeňte na babské rady. Namísto tekutého písku můžete použít jedlou sodu v kombinaci s octem nebo citronem, hrubozrnnou sůl či borax. Ať už si vyberete cokoliv, stačí přidat trošku vody a využít pastu stejně tak, jako byste využili tekutý písek.

Zdroj: Kupi