První banka umožňuje placení stylovým korálkovým náramkem. V čem je lepší než karta nebo mobil?

Žena platí náramkem u terminálu Milan Ilic Photographer / Shutterstock.com

Digitální banka mBank přišla v Česku s revoluční novinkou. Jako první představila ve spolupráci s Mastercard a výrobcem elektroniky Niceboy placení pomocí designových korálkových náramků, které se nikdy nevybijí a můžete s nimi klidně i pod sprchu. Kde se dají sehnat, jak fungují a vyplatí se je pořídit?

Přečtěte si také

Obchody schválně prodávají pomeranče v červené síťce, citrony zas ve žluté. Mají pro to jasný důvod

Nejelegantnější varianta placení vždy po ruce

Poté, co se v České republice objevily platební prsteny, přichází na scénu další užitečný módní doplněk. Náramky Niceboy ONE Infinity by Furiosa. Plně nahradí platební kartu, mobil nebo chytré hodinky a díky tomu umožní snadné a praktické bezkontaktní placení kdekoliv je to možné.

„Lidé chtějí platit jednoduše, pohodlně a zejména tím, co mají přirozeně u sebe. Není tedy divu, že počet plateb mobilem, hodinkami a další nositelnou elektronikou se za poslední tři roky ztrojnásobil. (…) Platební náramky představují po prstenech další vzrušující krok v tomto vývoji a těším se na odezvu od zákazníků,“ uvedla v tiskovém oznámení Jana Lvová, generální ředitelka společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

platební korálkové náramky Niceboy mBank / Niceboy

Jak se platí s náramkem?

Vše funguje velmi jednoduše, náramky jsou nicméně zatím kompatibilní pouze s kartami Mastercard vydanými u mBank.

  • Každý náramek s integrovaným pasivním NFC čipem lze díky mobilní aplikaci Niceboy Pay spárovat s jednou platební kartou. Poté můžete začít platit stejným (a bezpečným) způsobem, jako jste doposud zvyklí – tedy náramek přiložit k platebnímu terminálu.
  • Podobně jako u karty vás částky do 500 Kč pustí bez zadání PIN kódu, při dražších útratách po vás bude vyžadován (případně podle individuálně nastavených limitů). Funkční módní doplněk potom využijete i při vybírání peněz z bezkontaktních bankomatů.
  • Platební náramky fungují i bez mobilu a internetového připojení, není proto potřeba mít telefon stále u sebe.
  • V aplikaci lze kartu také rychle zablokovat, například při ztrátě náramku nebo jeho odložení.

Kolik platební náramky stojí?

Designové náramky Niceboy ONE Infinity by Furiosa koupíte na eshopu Niceboy. Vybírat můžete ze sedmi nadčasových barevných provedení a velikostí pro muže i ženy. Cena jednobarevného náramku začíná na 1 799 Kč, varianty se zdobenými nebo vícebarevnými korálky jsou k dostání za 2 699 Kč. Korálky jsou vyrobené z vysoce kvalitních polodrahokamů a minerálních kamenů.

Vyplatí se platit pomocí náramků?

Vše samozřejmě záleží na životním stylu každého jedince. Na rozdíl od chytrých hodinek například postrádají náramky všechny ostatní funkce, pro někoho jsou zase skvělým minimalistickým řešením. Zvláště, pokud často chodíte sportovat, na veřejné akce nebo „jen tak ven“ a nemáte kam dát osobní věci.

„S platebními náramky se chceme posunout ještě o úroveň výše a ukázat, že praktický platební nástroj může být zároveň luxusním a elegantním doplňkem ideálním pro situace, kdy se nehodí mít u sebe telefon, peněženku nebo chytré hodinky,“ přiblížil Martin Podolák, zástupce generálního ředitele mBank Česká republika pro oblast produktového a segmentového managementu.

Platební náramek má totiž dvě velké výhody, Tou první je, že se nikdy nemusí nabíjet, proto se s placením stanete zcela nezávislými na baterce svého mobilu nebo chytrých hodinek. Tou druhou je plná vodotěsnost. S náramkem můžete bez obav do sprchy, bazénu i do deště, díky tomu jej nemusíte nikdy sundávat.

Muž platí platebním náramkem mBank

Módní placení chystají i další banky

Dá se také očekávat, že s rostoucím trendem se postupně na trhu objeví platebních náramků více. Již nyní je podle všeho testuje banka ČSOB. Na svém LinkedIn profilu to naznačila Michaela Bauer, vrchní ředitelka a členka představenstva ČSOB, která uvedla, že nové náramky rovněž vznikají ve spolupráci s firmami Niceboy a Furiosa, fungovat a vypadat by podle všeho měly podobně jako ty od mBank. „Zatím to jen testuji, zatím v černém provedení, ale spuštění pro všechny naše klienty není daleko,“ prozradila Bauer.

Jak současně uvedl server Penize.cz, rozšíření možností placení o prsteny nebo náramky chystá také Raiffeisenbank nebo Partners. Další naše velké banky (Česká spořitelna, Air Bank, Fio Banka či Komerční banka) zatím v nejbližší budoucnosti podle všeho platební náramky neplánují.

Zdroje: mBank, Niceboy, Peníze, LinkedIn, Kupi