České máslo za 70 Kč? Mohou za to prý krávy, které potrápila horka, zlevnění jen tak nepřijde

Máslo v českých supermarketech opět zdražilo, kostka může přijít i na 70 korun luckakcul/Shutterstock.com

Ceny másla v posledních dnech opět nemile překvapují. Čtvrtkilová kostka může zákazníky bez akce přijít až na 70 korun, ve slevě se česká másla pohybují kolem 50 korun. Podle odborníků jsou na vině zdražení přímo krávy, které potrápila letošní vedra. Jak se ceny másla změnily, a kdy můžeme očekávat zlevnění?

Přečtěte si také

Decathlon stahuje některé modely helem na horská kola z trhu a vyzývá zákazníky, aby je přestali používat

Proč máslo zdražilo?

Pro výrobu másla je rozhodující obsah tuku v mléce dojnic, přičemž během léta každoročně dochází k jeho poklesu, protože krávy se vlivem teplotního stresu méně pasou. Letošní silná vlna veder a sucha se nicméně na tučnosti mléka podepsala výrazněji než obvykle. To znamená, že k produkci stejného množství másla (resp. smetany) potřebují výrobci více litrů mléka.

„Ceny naopak ovlivňuje kolísání v tučnosti mléka, což je každoroční jev. Z důvodu nadstandardně teplého počasí během letních měsíců má totiž české mléko nižší tučnost. Mlékárny proto potřebují více suroviny, aby vyrobily stejné množství smetany, z níž poté například vyrábějí máslo,“ vysvětlila například prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Kolik nyní stojí máslo?

Beze slevy můžete za značkové české máslo aktuálně dát i 69,90 Kč. S takovou cenovkou se prodává například Jihočeské máslo od Madety, které je k dostání v Albertu, Tescu, Penny nebo online Košíku a Rohlíku.

Podle dat Českého statistického úřadu stouply jen za srpen ceny meziměsíčně o 4,8 procenta. V rámci letákových akcí lze potom značně ušetřit. Jak například popsala Monika Kopčilová, datová analytička Kupi.cz, v září se průměrná akční cena másla v hypermarketech a supermarketech pohybuje okolo 54 Kč za 250g balení.

Narazit lze i na výraznější slevy a máslo pořídit i za cenu kolem čtyřiceti korun. Jako například tento týden v Lidlu, který nejnižší cenu na trhu 39,90 Kč nabízí svým zákazníkům s věrnostní aplikací. V pondělí ho po jediný den za tuto cenu nabízelo i Tesco.

Výrazně levnější másla mohou být méně kvalitní, například ze zahraničí nebo mrazáků New Africa/Shutterstock.com

Vyplatí se čekat na máslo v akci?

Jak ukazují data nákupního rádce Kupi, ve srovnání s běžnou cenou můžete vyčkáním na akci nyní ušetřit i desítky korun.

  • Čekáte na nejlevnější máslo? Uložte si ho na Kupi.cz do oblíbených položek a jakmile se objeví v letáku, dostanete upozornění emailem i produktovou notifikací na mobilní telefon.

Je nicméně nutné počítat s tím, že levnější másla znamenají většinou i nižší kvalitu. Buďto pochází ze zahraničí (Polska či Německa), nebo se jedná o rozmrazené „ležáky“. V obchodech to poznáte především podle obalu. Čerstvá másla se obvykle jmenují „čerstvá“ (což nicméně nic nehovoří o zemi jejich původu), tuzemské výrobky zase nesou lokální označení, např. Olomoucké máslo Olma, Jihočeské máslo Madeta, Tradiční české máslo Tatra, České máslo Laktos, Česká chuť máslo z Alberta apod.

Kdy máslo zase zlevní?

Podle některých odborníků bychom s vyššími cenami měli počítat i nadále, minimálně u českých značek. Není přitom vyloučené, že másla zůstanou dražší i v předvánočním období pečení, kdy je po nich poptávka mnohem vyšší.

Jak například pro Seznam Zprávy přiblížil Jiří Kopáček, šéf Českomoravského svazu mlékárenského zastupujícího největší tuzemské mlékárny, na cenách se podepíše i rostoucí cena klíčových surovin – mléka a smetany.

„Smetana, která se používá na výrobu másla, zdražuje. Na začátku roku byl litr za 68 korun, nyní je za sto korun. To se musí v ceně másla projevit. Proto značková másla jsou za 65 Kč,“ uvedl Kopáček s tím, že podle něho bude růst cen mléčných výrobků nadále pokračovat. Promítne se do něho i fakt, že po mléčných výrobcích se zvyšuje poptávka, která má na cenotvorbu nezanedbatelný vliv.

Zdroje: Kupi, ČSÚ, Potravinářská komora (Foodnet), Seznam Zprávy