Na rozkvetlou zahradu v příštím roce musíte myslet už teď. Co zasadit a na jaře se z toho těšit?

Rozkvetlá zahrada 1000 Words / Shutterstock.com

Pokud chcete mít příští rok krásnou rozkvetlou zahradu, myslet na ni musíte s předstihem. Některé květiny vyžadují zasazení již na podzim, a proto je nyní ideální čas začít. Pojďme se podívat na to, které druhy rostlin potřebují zasadit ještě před prvními mrazíky.

Přečtěte si také

Nejvýkonnější tyčové vysavače, které zatočí s alergeny i zvířecími chlupy

Podzimní práce se projeví na jaře

Ostřílení zahrádkáři vědí, že jarní zahrada se dělá na podzim, zvlášť, pokud se jedná o cibuloviny a hlízoviny. Pokud toužíte po rozkvetlé jarní zahradě, která hýří barvami, je ta správná chvíle začít něco dělat.

Cibuloviny a hlízoviny potřebují čas k zakořenění, aby mohly vykvést. Je čas nasadit rukavice a zabořit ruce do záhonů. Sice je to práce zatím bez koláčů, ale stačí si pár měsíců počkat. Navíc je zahrádkaření ideální aktivita, která odláká pozornost od vtíravých myšlenek a naopak pozitivně působí na psychické zdraví.

Pokud se chcete spolehnout na to, že květiny zasadíte správně, je třeba dodržet jednoduché kroky. Připravte si všechny cibulky a hlízy a postupujte tak, že vždy uděláte jamku, kterou naplníte kompostem, a do toho vložíte cibulku.

Sněženky

Sněženky a narcisy patří ke květinám, které byste měli zasadit jako první. Potřebují totiž vyšší teploty po nejdelší dobu. Vysaďte je vždy samostatně a nekombinujte s jinými květinami. Malé cibulky dejte přibližně 7 cm pod zem, velké cibulky 12–15 cm.

Narcisy

Na tulipány, hyacinty a krokusy máte více času, konkrétně až do konce října. A čím blíže konci měsíce, tím lépe, protože je chladnější půda. Pokud byste cibulky zasadili do teplejší půdy, hrozí vznik hniloby. Tulipány sázejte až 10–15 cm hluboko. Tedy dvakrát hlouběji, než je průměr cibule.

Rozkvetlá zahrada plná květin budistudio77 / Shutterstock.com

Tulipány

U tulipánů si dejte pozor a pohlídejte si teplotu půdy. Mají tendenci se uchytit ze všech květin nejrychleji, a tak se může stát, že v případě teplého podzimu se jim bude dařit a vyrazí dříve, než byste čekali.

Hyacinty

Pokud máte rádi barevné rostliny, které jsou aromatické, vsaďte na hyacinty. Cibulky vysazujeme do humózní propustné půdy. Pokud je půda lehká, záměrně sázíme cibulky dostatečně hluboko. Hyacinty, ale i tulipány nebo krokusy můžeme sázet také do přenosných nádob a umístit je do chladnějšího interiéru.

Krokusy

Krokusy jsou rostliny, které na jaře kvetou bíle, modře, fialově nebo žlutě. Bude se jim dařit v trávě, v záhonu, na skalce, ale i v nádobě. Jsou nenáročné na péči, takže si na ně mohou troufnout i začátečníci. Ideální je sázet do propustné půdy a spíše hlouběji, snáze si tak poradí s mrazy a hraboši, kteří mají ve zvyku hlízy konzumovat.

Další rostliny k výsadbě

Pokud vás sázení chytlo a chcete se mít na jaře čím chlubit, možná se vám budou hodit tipy na další rostliny, které nyní vysadit. Může to být růže nebo levandule, z keřů angrešt, borůvky, brusinky, rybíz, maliník nebo šeřík. Je čas i pro výsadbu stromů, konkrétně se doporučuje zasadit je od poloviny října do konce listopadu a výběr je široký. Můžete zvolit jabloň, třešeň, hrušeň nebo švestku.

Zdroj: Speciální zahradnictví, Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou, Kupi