Scotch & Soda zavírá všechny své obchody v Německu. Bude to mít dopad na český trh?

Exteriér obchodu Scotch & Soda JHVEPhoto / Shutterstock.com

Oblíbený obchod s oblečením Scotch & Soda v Německu končí. Nepovedlo se najít žádného kupce, takže dochází k zavření všech obchodů. Jak jsou na tom ostatní země? A bude mít tento krok vliv na české zákazníky?

Přečtěte si také

Fenomén zvaný superpotraviny: Velký marketingový trik, nebo zdraví prospěšná bomba? Oboje!

Oblíbená značka Scotch & Soda se loučí, v Německu se totiž nepodařilo najít kupce, a proto dochází k uzavření veškerých prodejen, kterých je téměř 40. Všech 290 zaměstnanců si tak bude muset hledat nového zaměstnavatele.

Scotch & Soda je pro mnohé lovebrand

Nizozemská módní značka byla založena v roce 1985 a svůj největší rozmach zažila v roce 2001, kdy se spojili tři noví majitelé a dali dohromady nový koncept. Výsledkem byl vznik nadčasových modelů, které se vyznačovaly důrazem na detail a vysokou kvalitou. I proto si značka získala srdce mnohých zákazníků, kteří na jejich oblečení nedali dopustit a mnozí ji dodnes označují jako lovebrand. Značka měla donedávna 7 000 prodejních míst po celém světě.

Příčinou je bankrot

V červnu vyhlásila evropská mateřská společnost S&S Europe bankrot, což zapříčinilo i konec značky Scotch & Soda v Německu. K zavření většiny prodejen došlo už ke konci srpna, kromě pár poboček, ve kterých probíhají výprodeje. Provozovatelé a zaměstnanci si tak museli vyslechnout konečný verdikt, který říká „konec“. Dobrou zprávou je, že již probíhají jednání s jistým módním řetězcem, který by mohl převzít jak prostory, tak i zaměstnance.

Exteriér obchodu s oblečením JHVEPhoto / Shutterstock.com

Na evropském trhu nekončí. Jak je na tom Česko?

V Německu si tuto značku už sice nekoupíte, ale to neznamená, že končí definitivně. Zatímco v Nizozemsku se kupce také nepodařilo najít, Rakousko hlásí úspěch, protože našlo místního partnera pro opětovné uvedení na trh. Jásá i Belgie, kde značku převzala módní agentura GAB.

Uzavření prodejen bude mít jistě vliv na české zákazníky, už jen z toho důvodu, že jsou mnozí zvyklí jezdit na nákupy k našim německým sousedům a počítali s tím, že tam obchod s oblečením značky Scotch & Soda najdou. Nyní možná budou překvapeni, že došlo ke zrušení. V České republice totiž nejsou samostatné obchody, existují ale místa, kde si oblečení můžete koupit online.

Oblečení značky Scotch & Soda nabízí About You, Breuninger, ZOOT, eobuv, Zalando, ale i další e-shopy, jako je například Radost shop nebo Bibloo. Simona Poláková, Head of Buying ZOOT, k situaci pro Kupi sdělila: „Uzavření prodejen Scotch & Soda v Německu nebude mít žádný vliv na fungování značky na našem trhu. Uzavření prodejen je pouze dočasné a ovlivněné změnou struktury ve firmě.“

Poláková pak dále uvedla, že v rukách nového amerického investora značka Scotch & Soda naopak zažívá znovu výrazný rozmach: „Zpracování i design je s každou kolekcí lepší a lepší, o čemž se mohou přesvědčit i zákazníci ZOOTu. Scotch & Soda je prémiová značka, vhodná pro všechny milovníky neotřelého a nadčasového designu.“

Výloha obchodu s nápisem SALE Lena Chert / Shutterstock.com

Zavírání prodejen v České republice

Někteří obchodníci uzavření používají jako marketingovou taktiku, která má přilákat zákazníky. Letos si tuto cestu zvolil řetězec elektroprodejen Okay a bankrot ze stejného důvodu vyhlásilo i Brašnářství Tlustý a spol. Kdo ale v Česku určitě končí, je Electro World a částečně i ekologická drogerie Bezobalu, které se povedlo udržet jednu prodejnu z původních třech. S kamennými prodejnami skončila i oblíbená britská značka Trenýrkárna nebo řetězec Iceland, který měl v Česku 11 prodejen.

Zdroj: Retail detail, ZOOT, Kupi, Peníze