Pumpkin Spice je hitem podzimu. Jak si ho vytvořit doma a co všechno koupíte s touto příchutí?

Latte s příchutí dýně, v pozadí dýně, okolo koření Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Jakmile padne září, v obchodech se začínají objevovat produkty s příchutí nebo vůní koření Pumpkin Spice. Najdete ho v kávě, sladkostech, ale i kosmetických výrobcích. A věděli jste, že si ho můžete připravit i sami doma? Řekneme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Největší pochoutka, jakou vám dýně může nabídnout. Pražená dýňová semínka připravíte už za 20 minut

Vůně podzimu

Pokud uprostřed chladného období navštívíte kavárnu, už při příchodu na vás pravděpodobně dýchne voňavá hřejivá vůně, kterou baristé používají s velkou oblibou, protože si to zákazníci vyloženě žádají. Tato vůně ve vás zaručeně vyvolá tu pravou podzimní atmosféru. Je to vůně Pumpkin Spice.

Pumpkin Spice se stalo tradicí

V překladu znamená dýňové koření a mnozí z nás si bez něj již nedokážou představit podzim. Nejprve se na trhu objevilo jako speciální příchuť kávy v nápoji s názvem Pumpkin Spice Latté (to vzniklo v americkém Starbucks v roce 2003), v posledních sezónách se ale rozšířilo mnohem více.

Obchodníci a výrobci oblibu zákazníků vzali vážně, a tak se samotné Pumpkin Spice stalo součástí každoročních podzimních kolekcí. V obchodech tak můžeme koupit produkty s příchutí dýňového koření, jako jsou sirupy, kosmetické produkty, svíčky nebo čaje. Lidé si také koření začali vyrábět sami a přidávat ho do nejrůznějších pokrmů.

Dýňový cheesecake
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Dýňový cheesecake

Dýňový cheesecake je svěží a lehký dezert, který si zaručeně zamilujete. Pokud zrovna zpracováváte dýni Hokkaidó, odeberte jeden hrnek uvařené dýně a připravte z ní pyré do tohoto koláče. Z něj pak vykouzlíte jednoduchý a vláčný cheesecake s jemně sladkou chutí, který ocení malí i velcí mlsouni.

Dýňový cheesecake
Domácí pumpkin spice latte
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Domácí pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte neboli dýňové latté je hitem posledních let a narazit na něj můžete během podzimu v českých i zahraničních kavárnách. Pokud jste ho ještě neměli možnost ochutnat, zkuste si jej připravit doma, stačí mít doma po ruce připraveno trochu dýňového pyré na výrobu dýňového sirupu.

Domácí pumpkin spice latte
  • Koření Pumpkin Spice je směs vytvořená ze skořice, zázvoru, muškátového oříšku, nového koření a hřebíčku. Většina směsí obsahuje veškeré zmíněné koření, základem ale mohou být jen 2–3 sypké přísady, aby se jednalo o opravdové Pumpkin Spice.

Název může mást, a tak se někteří domnívají, že koření by mělo obsahovat dýni. Ve skutečnosti se jedná o směs, která má chuť dýně zvýrazňovat. Stejně tak to může fungovat ve spojení se sladkými bramborami.

Nápis Pumpkin Spice, okolo dýně a koření hobitnjak / Shutterstock.com

Historie dýňového koření

Dýňové koření, které bylo zpočátku označováno jako Pumpkin Spice Pie a původně sloužilo jako dochucovadlo dýňového koláče, pochází z Ameriky. Jeho kořeny sahají do roku 1890 (první recepty ale údajně pocházejí z roku 1670, jednalo se ale o slané pokrmy) a postupně si ho oblíbili lidé po celém světě. Navíc ho začali přidávat i do jiných pokrmů než jen do dýňového koláče, skvěle se totiž hodí do závinů, buchet, palačinek, koláčků, sušenek nebo chlebíčků. Stalo se tak univerzálním kořením, které se mnozí nebojí použít ani do kávy, čaje nebo domácího peelingu.

Vyrobte si Pumpkin Spice doma

Toto originální koření si můžete jednoduše vytvořit sami doma a to smícháním všech ingrediencí, které můžete skladovat v nádobě, u níž je důležité, aby dobře těsnila. Dobré těsnění totiž zaručí zachování všech vůní, jelikož je koření velmi aromatické.

Smíchejte sypké koření, jako je skořice a zázvor, a nadrťte nové koření, hřebíček a nastrouhejte muškátový oříšek. Případně můžete vše dohromady důkladně rozmixovat ve výkonném mixéru. Hotovou směs používejte do sladkého pečení, ale využít ho můžete také při výrobě horkých nápojů nebo sirupů.

Zdroj: Cejlonské koření, WebRestaurantStore, Lázeňská káva, BBC