Zapečený květák na způsob francouzských brambor. Rychlovka, co zasytí celou rodinu

Zapečený květák Elena Shashkina / Shutterstock.com

Květák nemusí být nudnou zeleninou. Zkuste ho zapéct se sýrem, šunkou a zakysanou smetanou a nebudete ho chtít dělat už jinak. Tento dokonale jednoduchý pokrm potěší nejen lidi, co milují zeleninu, ale i všechny, kdo holdují zapékaným sýrovým pochoutkám.

Přečtěte si také

Když už nevíte co k rýži, vyzkoušejte kari s cizrnou, na kterém si pochutná i zarytý masožravec

Francouzské brambory jinak

Recept na zapečený květák je inspirovaný klasickými francouzskými bramborami. Tato verze spojuje lehkost květáku s bohatostí smetany a sýru, přičemž zůstává skvělou volbou pro rychlou večeři nebo zdravý oběd. Květák, zelenina bohatá na vitamíny a minerály, se tímto způsobem přípravy mění v chutný a sytý pokrm, který si oblíbí i ti, kdo mu běžně nepřijdou na chuť.

Jak si zapečený květák připravit

Počet porcí a délka přípravy

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 25 minut
  • Doba pečení: 15 minut

Ingredience

  • 1 velký květák, rozebraný na menší růžičky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 150 ml zakysané smetany
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 110 g nastrouhaného čedaru nebo goudy
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • 60 g šunky, nakrájené na malé kousky
  • pažitka na ozdobu
Talíř se zapečeným květákem, slaninou a sýrem, vedle bylinky a dip from my point of view / Shutterstock.com

Postup

  1. Nejprve předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Květák rozdělte na menší růžičky a vložte je do mísy.
  3. Růžičky květáku pokapejte rozpuštěným máslem, lehce osolte a opepřete.
  4. Poté květák rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem tak, aby růžičky netvořily vrstvy.
  5. Pečte květák v předehřáté troubě přibližně 5–7 minut, dokud lehce nezměkne a nezačne zlátnout.
  6. Mezitím v míse smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, polovinu nastrouhaného čedaru (nebo goudy), polovinu parmazánu a polovinu nakrájené šunky.
  7. Upečený květák přemístěte z trouby do připravené směsi smetany a sýra.
  8. Důkladně promíchejte, aby se všechny růžičky obalily.
  9. Směs květáku a smetany přendejte do zapékací nádoby a rovnoměrně posypte zbývajícím sýrem a šunkou.
  10. Vraťte zapékací nádobu do trouby a pečte dalších 10 minut, dokud povrch nezačne bublat a nezezlátne.
  11. Hotový pokrm posypte nasekanou pažitkou a podávejte.
  12. Můžete servírovat samotný nebo s vařenými bramborami.
Smažený květák
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Smažený květák

Dali byste si smažený květák, ale raději si necháváte zajít chuť z důvodu časové náročnosti? Pokud si v tom uděláte systém po vzoru našeho receptu, půjde vám to jako po másle a smažený květák si pak můžete připravit, kdykoli budete chtít.

Smažený květák
Květáková krémová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Květáková krémová polévka

Máte rádi krémové polévky? Zkuste tu květákovou! Stačí vám pár surovin a trocha koření. Jde o jednoduchý zdravý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Polévka se vám bude rozplývat na jazyku. Pro zjemnění do ní můžete přidat i trochu smetany nebo mléka.

Květáková krémová polévka

Tipy z redakce

  • Pro ještě zdravější verzi receptu můžete nahradit polovinu květáku brokolicí.
  • Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do směsi trochu chilli vloček nebo špetku pálivé papriky.
  • Při výběru sýru zkuste různé druhy – s modrým sýrem nebo kozím sýrem získáte zajímavou chuťovou variaci.
  • Květák vybírejte čerstvý, s pevnými a bílými růžičkami. Pokud bude květák mírně povadlý, můžete ho oživit krátkým namočením do studené vody.

Zdroj: Kupi, Healthline