Věděli jste, že v parfumerii si můžete vzít s sebou vzorek domů?

Vzorek parfému zdarma Kupi.cz

Láká vás nový parfém, ale nejste si jisti, zda vám bude vyhovovat? Mnoho parfumerií a drogerií nabízí možnost vzít si vzorek vůně domů a vyzkoušet jej v klidu. V tomto článku se podíváme na to, jaké jsou možnosti, jak o vzorek požádat a proč může být výhodné využít této služby.

Přečtěte si také

České máslo za 70 Kč? Mohou za to prý krávy, které potrápila horka, zlevnění jen tak nepřijde

Vzorky parfémů – běžná praxe ve většině parfumerií

Možná jste si už někdy v parfumerii prohlíželi nový parfém, ale váhali jste s jeho koupí, protože jste si nebyli jisti, zda vám vůně bude sedět i po delším čase. Vůně totiž může na každém člověku vonět trochu jinak v závislosti na typu pokožky, prostředí a dalších faktorech. Mnoho lidí dnes proto žádá vzorky parfémů domů, aby měli čas si vůni důkladně otestovat.

Sephora dává vzorky parfémů s sebou

Nedávno jsme navštívili parfumerii Sephora v OC Olympia v Brně s dotazem, zda bychom si mohli vzít vzorek parfému domů. Prodavačka byla velmi vstřícná a bez váhání nám nabídla, že nám připraví vzorek do malého skleněného testeru. Vůni nám ochotně poskytla z testeru vystaveného na prodejně. Tento přístup nám umožnil vyzkoušet parfém v reálných podmínkách mimo prodejnu a v různých situacích během dne.

Stejné zkušenosti s ochotou personálu jsme zaznamenali i v jiných parfumeriích jako například v Douglasu, kde jsme jako členové jejich věrnostního programu dostali na vyžádání vzorek zdarma k nákupu.

Vzorek parfému na kosmetickém stolku Kupi.cz

Zákonná povinnost, nebo vstřícné gesto?

Zákonem není stanoveno, že by parfumerie či drogerie měly povinnost poskytovat vzorky parfémů zdarma. Většinou se jedná o součást zákaznického servisu, který je poskytován z vlastní iniciativy prodejny jako způsob, jak si zákazníky udržet a podpořit jejich spokojenost. V některých případech, například při členství ve věrnostních klubech, mohou být nabídky vzorků parfémů součástí výhod pro registrované zákazníky.

Naopak, některé menší parfumerie mohou mít stanovená pravidla, podle kterých poskytují vzorky pouze při nákupu nad určitou částku nebo vůbec. Je tedy dobré se vždy přímo zeptat personálu, jaké mají konkrétní podmínky.

V drogeriích jsou testery pouze na prodejně

„Ve všech prodejnách dm drogerií si mohou zákazníci bezplatně vyzkoušet testery k Eau de Parfum i Eau de Toilette. Hlavním benefitem je pro zákazníky jsou odborně vyškolení spolupracovníci, kteří jsou připraveni s výběrem vhodné vůně vždy poradit. S ohledem na trvalou udržitelnost se možností vzorků vůní na doma nezabýváme,“ řekl pro redakci Kupi Jiří Peroutka, manažer komunikace dm.

Jak požádat o vzorek a kdy máte nárok?

Pokud si chcete vzít vzorek domů, stačí obvykle oslovit obsluhu a projevit svůj zájem o konkrétní vůni. V parfumeriích, jako je Sephora nebo Douglas, jsou zaměstnanci často připraveni vám vyjít vstříc. Pokud jste členem věrnostního klubu, vaše šance na získání vzorku zdarma se výrazně zvyšují. Vždy se ale hodí být slušný a uvědomit si, že prodejna není povinna vzorky poskytovat. Jejich dostupnost závisí na skladových zásobách a vnitřních pravidlech obchodu. Některé dražší vůně mohou mít připravené oficiální vzorky, zatímco u jiných může být vzorek nastříkán přímo z testeru v obchodě.

Vzorek parfému Kupi.cz

Výhodná služba pro obě strany

Možnost vzít si domů vzorek parfému je výhodná nejen pro zákazníky, ale i pro prodejny. Zákazníci si mohou vůni v klidu vyzkoušet, což zvyšuje jejich spokojenost a pravděpodobnost, že se vrátí k nákupu. Prodejny zase získávají věrné zákazníky, kteří ocení kvalitní servis. Nezapomínejte, že nejdůležitější je vždy se zeptat a komunikovat s obsluhou, která vám ráda pomůže vybrat ten pravý parfém.

Zdroj: Kupi, vlastní zkušenost autorky