Walmart nově v Česku? Češi jsou pro, má to ale háček

Pohled na průčelí prodejny Walmart Jonathan Weiss / Shutterstock.com

Na internetu se objevila reklama, která prozrazuje příchod oblíbeného řetězce na český trh. Okamžitě se objevily reakce, které vyjadřovaly převážně nadšení z této novinky. Další zprávy ale následně způsobily zklamání.

Přečtěte si také

Vyrobte si domací prací prášek i aviváž! Jsou levnější, bez zbytečné chemie a pro člověka zdravější

Walmart v Česku? Třeba jednou

Možná na vás také vyskočilo video s reklamou, která láká na otevření amerického Walmartu v Praze. Ať už vás to potěšilo, nebo ne, zde je ukázkový příklad toho, jak dnes moderní technologie dokážou mást. Jedná se totiž o nepravdivou informaci, kterou roznesl uživatel sociální sítě Tik Tok @kissthemuse. Stejně tak se video objevilo i na Instagramu.

Na videu můžete vidět, jak tvůrce velice autenticky vytvořil reklamu, která měla běžet v pražském obchodním centru. Video se poměrně rychle stalo virálním a během chvíle ho vidělo statisíce lidí. Začalo se šířit a s ním i reakce na tuto lživou „novinku“.

Moderní technologie podporují vznik mystifikací

V komentářích se objevilo nadšení i šokující reakce, ale někteří si všimli nedokonalostí, které prozradily, že se nejedná o reálnou reklamu. „Bože lidi věří taky všemu. Odraz na zemi vůbec neodpovídá tomu, co je na tom displeji, žádná ‚upoutávka‘ na Walmart tam reálně není, je to tam jen dosazené“, komentuje uživatel Tik Toku s nickem Jakubk01_. Mezitím, co někdo odhalil pravdu, jiní se začali těšit a doufat v americký sortiment a další už dokonce začali mít obavy o ceny.

Tvůrce ale následně vyšel s pravdou ven a prozradil ve svém následujícím videu, že se zabývá propojením grafického designu a animace a rozpohybováváním statických věcí. Možná totiž nečekal, že se video stane virálním a bude se šířit rychlostí blesku. Vyvolané reakce ho tak přiměly reagovat. Ve svém vysvětlujícím videu dokonce lehce napovídá, jak to funguje a jak takové výtvory vznikají.

Lidé na internetu jsou vystavovaní nejrůznějším zprávám, takže je nutné naučit se rozpoznat, kdy jde o pravdivou informaci a kdy nikoliv. Což je dnes, v době hojného používání umělé inteligence, těžké. I přesto, že video nebylo dokonalé a dala se odhalit pravda, na informaci spousta lidí skočila a vůbec je nenapadlo, že jde o fake. Je možné, že se také jednalo o malý sociální experiment, ve kterém šlo o zjištění, jak moc jsou lidé pozorní.

Walmart v Evropě už premiéru měl

Walmart v minulosti fungoval v Německu, ale v roce 2006 došlo k opuštění trhu z důvodu ztrát, řetězec totiž nedokázal konkurovat jiným obchodům. Prodejny tak byly prodány společnosti METRO AG, která u nás provozuje Makro. Nic nenasvědčuje tomu, že by se měl Walmart v blízké době objevit v České republice.

Nové řetězce, které v Česku skutečně otevřou

Německý maloobchodní gigant Woolworth plánuje rozšíření na český a slovenský trh s očekávaným otevřením svých prodejen koncem roku 2025. Aktuálně probíhají jednání o nájemních smlouvách, avšak konkrétní informace o lokalitách a počtu prodejen zůstávají zatím pod pokličkou.

Müller, respektovaná německá drogerie s bohatou historií, připravuje svůj vstup do České republiky a na Slovensko. Tento strategický tah má potenciál výrazně ovlivnit trh drogerie a spotřebního zboží v obou zemích.

Irský módní kolos Primark oznámil plány na otevření třetí prodejny v České republice. Nový obchod, který se bude nacházet v nákupním centru Metropole Zličín, přivítá zákazníky ještě před koncem roku 2024.

Zdroje: USA.QeX, TikTok, Kupi, Woolworth, Müller, Primark