Obchody stahují závadné výrobky: Tuňáka s histaminem, Kinder řezy, nebezpečný reproduktor a struhadlo

Regál s Kinder Pingui v supermarketu Ralf Liebhold / Shutterstock.com

V posledních dvou týdnech vydalo v České republice několik obchodních řetězců upozornění na problematické výrobky. Společnost Pepco oznámila stažení nerezového struhadla, u kterého dochází k uvolňování kovu, a také bezdrátového reproduktoru a LED projektoru, jež obsahují nadměrné množství olova. Řetězec Albert varoval před absencí českého seznamu ingrediencí u chlazených tyčinek Kinder Pingui. Makro pak upozornilo na mraženého tuňáka s vysokou hladinou histaminu. Jak bychom měli na tato varování reagovat a co dělat, pokud máme některý z těchto produktů již doma?

Přečtěte si také

Vyrobte si domací prací prášek i aviváž! Jsou levnější, bez zbytečné chemie a pro člověka zdravější

Makro: Závadný tuňák s histaminem

Na základě žádosti dodavatele EURO FRIGO PRAHA SPOL s.r.o. přistoupila síť obchodů Makro k preventivnímu stažení mraženého steaku z tuňáka. Důvodem je nadlimitní výskyt histaminu, který se našel v jednom z rybích vzorků.

O jaký produkt se konkrétně jedná?

  • TUŇÁK STEAK 1 kg mražený
  • šarže 422014624, DMT 07.08.2026, EAN 8594014238556.

„Pokud jste zakoupili tento výrobek v období od 13.8.2024 do 13.9.2024, nekonzumujte jej a vraťte ho do jakéhokoli velkoobchodního střediska Makro,“ žádá zákazníky prodejce Makro v prohlášení na svém webu.

Na základě předložení účtenky vám budou v obchodě do 13.10.2024 vráceny peníze. Pokud již doklad o koupi nemáte, obraťte se na obsluhující pracovníky u zákaznického pultu s žádostí o vystavení jeho duplikátu.

Albert: Stahuje Kinder Pingui

Řetězec Albert stahuje chlazenou sladkou pochoutku Kinder Pingui. K tomuto kroku se rozhodli po zjištění, že na obalech produktu chybí česky psaný výčet ingrediencí. Jedná se o dezert od výrobce Ferrero Česká s.r.o. Kinder Pingui 8x30 g s datem expirace 12.10.2024. Řetězec se omlouvá za vzniklé komplikace a vyzývá všechny zákazníky, kteří si mléčný dezert zakoupili, aby ho vrátili na některé z okolních poboček Albert.

Albert

Pepco: Nebezpečné struhadlo a reprák s olovem

Řetězec Pepco se obrací na zákazníky s prosbou o vrácení hned tří závadných produktů.

Konkrétně se jedná o šestistranné nerezové struhadlo PLU 60205801 s úchytem, u kterého se během testování zjistilo poškození způsobené nadměrným uvolňováním kovu. Tento defekt je v rozporu s nařízením Evropského parlamentu a Rady. Z tohoto důvodu budou všem poškozeným vráceny peníze na prodejnách bez nutnosti předložení účtenky.

Dále Pepco varuje před bezdrátovým reproduktorem PLU 333219  a vánočním LED projektorem PLU 327389. U těchto výrobků bylo na základě externích testů zjištěno překročení hmotnosti koncentrace olova,“ uvádí řetězec Pepco na svých webových stránkách. To je v rozporu se směrnicí zabývající se omezeními týkajícími se použití škodlivých látek pro výrobu spotřebních produktů. Pokud máte některý ze zmiňovaných produktů doma, vraťte je i v tomto případě na nejbližší prodejnu Pepco, kde vám i bez dokladu o koupi vrátí obratem peníze.

Zdroj: Pepco, Albert, Makro, Kupi