Jak dlouho vydrží jídlo v ledničce a mrazáku při výpadku elektřiny?

Žena se dívá do otevřené ledničky Stock-Asso / Shutterstock.com

Výpadek proudu může kdykoliv postihnout kohokoliv z nás, a proto je důležité umět se na něj připravit. Víte, jak dlouho vydrží být jídlo při výpadku v ledničce a mrazáku čerstvé a kdy už podléhá zkáze?

Přečtěte si také

Lidl přichází se službou Lidl Pay, stejně jako Kaufland Pay má zjednodušit proces placení za nákupy

Když nešťastnou náhodou vypadne elektřina, většina z nás hned pomyslí na jídlo v lednici. Kdy elektřina zase pojede? Co mám dělat? Co když se všechno jídlo zkazí? Nebojte, pokud se budete držet několika pravidel, jídlo vám chvíli vydrží.

Ideální teplota v lednici a mrazáku

Abyste v případě výpadku elektřiny ochránili své jídlo, je nutné dodržovat základní pravidla ještě před nešťastnou událostí. To znamená, že byste vždy měli mít nastavenou správnou teplotu: V lednici by neměla být teplota vyšší než 4 °C a v mrazáku −18 °C. Pokud tuto teplotu dodržujete, pak budete mít jistotu, že pro ochranu svého jídla v případě výpadku elektřiny děláte maximum.

Žena se dívá do otevřené lednice shurkin_son / Shutterstock.com

Správné rozmístění potravin je důležité

Nejteplejší část lednice je ta ve dveřích. Tam byste správně neměli umisťovat potraviny náchylné k rychlé zkáze. Na druhou stranu nejchladnější část lednice bývá nejčastěji nad spodní přihrádkou na ovoce a zeleninu. Tam můžete umístit čerstvé maso, sýr a třeba uzeniny.

Neotevírejte zbytečně dvířka

Pokud vás přece jen postihne výpadek elektřiny, je velmi důležité zbytečně neotevírat dvířka. Čím míň je budete otevírat, tím lépe. S každým dalším otevřením se uvnitř teplota zvyšuje, což zároveň snižuje trvanlivost potravin, z nichž některé už tak vydrží při výpadku pouze asi čtyři hodiny.

Jak dlouho potraviny v lednici vydrží?

Ačkoliv výpadky proudu většinou netrvají příliš dlouho, stát se to může. A je třeba myslet na to, že některé potraviny nemusí být bezpečné už po dvou hodinách. Poznáte to zejména podle změny vůně, struktury nebo barvy. Mezi takové patří maso, ryby, vejce (a náhražky vajec), dále mléčné výrobky, jako je mléko, sýr a smetana, a také těsta a otevřená tatarka a majonéza. Pokud s nějakými potravinami přijde do kontaktu tekutina z masa, bez váhání všechny tyto potraviny vyhoďte.

Některé potraviny mají trvanlivost i bez dostatečného chladu delší a vyhazovat je nemusíte. Patří mezi ně velmi dobře zabalené máslo a margaríny, tvrdé a tavené sýry, kečup, marmelády, arašídové máslo, ovoce a zelenina a také otevřené dresinky na bázi octa. Potraviny ale pro jistotu zkontrolujte a v případě pochybností je nemilosrdně vyhoďte. Za případné zdravotní komplikace by vám to totiž určitě nestálo.

Žena do lednice vkládá papriky Kyryk Ivan / Shutterstock.com

Potraviny v mrazáku vydrží až dva dny

Jak jste si mohli všimnout, jídlo v lednici při výpadku elektřiny nijak zvlášť dlouho nevydrží, a to ani v případě, že budete postupovat správně. V případě mrazáku je to o něco lepší, protože jídlo ve zcela zaplněném mrazáku vydrží až dva dny, kdežto v poloprázdném vydrží jeden den. Portál Bezpečnost potravin doporučuje potraviny naskládat do tvaru „iglú“, aby lépe udržovaly chlad. Opět platí pravidlo, že byste mrazák neměli zbytečně otevírat, aby se teplota rychle nezvyšovala.

Pokud se některé potraviny rozmrazí, ale stále na sobě mají kousky ledu, můžete je po zapnutí elektřiny opět zmrazit. Ale pozor: Netýká se to ryb a korýšů, hotových jídel a zmrzlin, které je nutné po rozmrazení vyhodit.

Zdroj: Bezpečnost potravin, dTest, Kupi