Bez slepičích vajec si mnoho z nás neumí snídani snad ani představit. Připravovat je lze na obrovské množství způsobů a každý má svůj oblíbený. Ne všichni ale ví, jak tyto poklady z kurníku úspěšně skladovat tak, aby zůstaly co nejčerstvější po dlouhou dobu. Připravili jsme pro vás pětici tipů, které vám pomohou se ve světě vajec zorientovat.
Velké množství ledniček má ve dveřích speciální oddíl, kam lze vejce po jednom uskladnit. Elegantně vyrovnaná vajíčka bez obalu mohou sice vypadat hezky, avšak mnohem lepší je nechat je v původní krabičce z obchodu. Vajíčka budou lépe chráněna proti zápachům od ostatních potravin, které by je mohly znehodnotit.
Zároveň jejich vložením do hlavního prostoru lednice místo dveří zajistíte lepší teplotní podmínky – vajíčka potřebují stálou teplotu bez velkých výkyvů a oblast dveří se po otevření nejrychleji zahřívá okolním vzduchem. Ideálně bychom měli vejce skladovat při teplotě 4–8 °C. Přežijí ale i pokojovou teplotu, takže je nemusíte po nákupu běžet ihned uklízet – po týdnu by se ovšem už začala kazit.
Čerstvý tuňákový salát s vejcem a olivami vás dokonale zasytí a dodá potřebné živiny. Připravený jej budete mít během chvilky a poslouží tak jako rychlý oběd nebo večeře.
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
Nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda jsou vaše vejce čerstvá, je plovací test. Ponořte vajíčko do sklenice s vodou a pozorně sledujte, co se s ním děje. Vajíčko má v sobě malou vzduchovou kapsu, která se zvyšuje s věkem – pokud tedy po ponoření okamžitě putuje ke dnu, znamená to, že je čerstvé a bez velké vzduchové kapsy.
Vajíčka plovoucí na povrchu mají naopak za sebou již nějakou dobu od snesení a před použitím si k nim pořádně přičichněte – jakýkoliv nelibý zápach je okamžitým signálem pro vyhození do koše.
Jestliže máte doma opravdu velkou snůšku a nevíte, co s ní, nemá cenu zbytečně čekat, až se většina vajíček zkazí. Místo toho je raději zamrazte pro pozdější využití. Ne však se skořápkou.
Místo toho vajíčka rozklepněte do nádoby vhodné pro zamrazení, rozmíchejte a nádobu označte informací o počtu vajec v ní. Takto vám zásoba vajíček vydrží klidně až rok od zmrazení. A pokud je chcete mít oddělená, rozklepněte je po jednom do formy na ledové kostky.
Někdy prostě nemáme sílu spořádat všechny vajíčkové pokrmy, které si doma připravíme. Nevadí. Vajíčka uvařená natvrdo vydrží v ledničce až týden po vytažení z vody. Smažená nebo míchaná vejce mají o něco kratší trvanlivost a měli byste je sníst do 3 až 4 dnů po vložení do lednice.
Pozor jen na opětovný ohřev míchaných vajíček – nejlepší je pomalu je zahřát na oleji nebo másle na sporáku a postupně odlévat všechnu tekutinu, která se objeví.
Slepice samozřejmě nesnášejí vejce jenom pro naše potěšení. Jelikož ta oplodněná obsahují jejich drahocenné potomky, má stavba a složení vejce důležitou roli. Po snesení se na vejci nachází ochranná vrstva, která pomáhá bránit jeho obsah před bakteriemi a jinými škodlivinami z okolního prostředí. Když tedy čerstvé vajíčko omyjete pod vodou, přijde o tento ochranný povlak a rychleji se zkazí nebo načichne v ledničce.
Zdroje: Bezpečnost potravin, Akademie kvality, Kupi.cz