Jablečné řezy jsou klasika, kterou ocení každý milovník sladkých dobrot. Rychlá příprava a chuť čerstvých jablek činí tento moučník ideálním k odpolední kávě nebo čaji. Příprava zabere jen pár minut a výsledkem jsou dokonale šťavnaté řezy.
Jablečné dezerty jsou vždy skvělou volbou
Jaro je v plném proudu a s ním přichází čas, kdy můžeme využít poslední zásoby jablek z loňské sklizně nebo si pořídit čerstvá jablka v obchodě. Jablečný moučník je skvělou variantou, jak toto oblíbené ovoce zpracovat i mimo hlavní sezónu. Díky své univerzálnosti se jablka hodí do dezertů po celý rok a vždy přinesou svěžest a šťavnatost do každého pečeného pokrmu.
Jablečné moučníky mají dlouhou tradici nejen v české kuchyni. Obecně se jablka využívají v dezertech po celém světě pro svou univerzálnost a sladkou chuť, která se skvěle doplňuje s kořením, jako je skořice. Tento jednoduchý recept na šťavnaté řezy zvládnete s několika základními ingrediencemi, které pravděpodobně již máte doma.
Recept na šťavnaté jablečné řezy
- Počet porcí: 20
- Délka přípravy: 15 minut
- Doba pečení: 35 minut
Ingredience
- 4 sladká a šťavnatá jablka
- 1 citron (kůra i šťáva)
- 3 vejce
- 150 g krystalového cukru
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 1 balení kypřicího prášku (dá se nahradit lžičkou jedlé sody)
- 1 lžička skořice
Gajus / Shutterstock.com
Příprava
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech (30 x 20 cm) vyložený pečicím papírem.
- Očistěte jablka, odstraňte jádřince a nastrouhejte je do misky. Smíchejte je s nastrouhanou kůrou a vymačkanou šťávou z citronu.
- Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Postupně přidávejte olej a mléko.
- Do směsi přidejte mouku, kypřicí prášek a skořici. Vytvořte hladké těsto a vmíchejte strouhaná jablka.
- Rozetřete těsto na plech a pečte 35 až 40 minut, dokud povrch není zlatavý.
Tipy z redakce
- Při výběru jablek sáhněte po šťavnatých a sladkých odrůdách, jako je Golden Delicious nebo Gala, které zajistí, že výsledkem bude krásně vláčný moučník.
- Pro snadnější krájení nechte moučník nejprve vychladnout – řezy se nebudou tolik drobit.
Zdroj: Kupi