Šťavnaté řezy ze strouhaných jablek, které zvládne úplně každý

Kousek jablečného řezu na talířku, v pozadí červená ablka Popoudina Svetlana / Shutterstock.com

Jablečné řezy jsou klasika, kterou ocení každý milovník sladkých dobrot. Rychlá příprava a chuť čerstvých jablek činí tento moučník ideálním k odpolední kávě nebo čaji. Příprava zabere jen pár minut a výsledkem jsou dokonale šťavnaté řezy.

Přečtěte si také

Jahodový špenát je jako stvořený pro balkony i terasy. Plody připomínají maliny a chutnají božsky

Jablečné dezerty jsou vždy skvělou volbou

Jaro je v plném proudu a s ním přichází čas, kdy můžeme využít poslední zásoby jablek z loňské sklizně nebo si pořídit čerstvá jablka v obchodě. Jablečný moučník je skvělou variantou, jak toto oblíbené ovoce zpracovat i mimo hlavní sezónu. Díky své univerzálnosti se jablka hodí do dezertů po celý rok a vždy přinesou svěžest a šťavnatost do každého pečeného pokrmu.

Jablečné moučníky mají dlouhou tradici nejen v české kuchyni. Obecně se jablka využívají v dezertech po celém světě pro svou univerzálnost a sladkou chuť, která se skvěle doplňuje s kořením, jako je skořice. Tento jednoduchý recept na šťavnaté řezy zvládnete s několika základními ingrediencemi, které pravděpodobně již máte doma.

Recept na šťavnaté jablečné řezy

  • Počet porcí: 20
  • Délka přípravy: 15 minut
  • Doba pečení: 35 minut

Ingredience

  • 4 sladká a šťavnatá jablka
  • 1 citron (kůra i šťáva)
  • 3 vejce
  • 150 g krystalového cukru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balení kypřicího prášku (dá se nahradit lžičkou jedlé sody)
  • 1 lžička skořice
Žena na struhadle strouhá jablko. Gajus / Shutterstock.com

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech (30 x 20 cm) vyložený pečicím papírem.
  2. Očistěte jablka, odstraňte jádřince a nastrouhejte je do misky. Smíchejte je s nastrouhanou kůrou a vymačkanou šťávou z citronu.
  3. Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Postupně přidávejte olej a mléko.
  4. Do směsi přidejte mouku, kypřicí prášek a skořici. Vytvořte hladké těsto a vmíchejte strouhaná jablka.
  5. Rozetřete těsto na plech a pečte 35 až 40 minut, dokud povrch není zlatavý.

Tipy z redakce

  • Při výběru jablek sáhněte po šťavnatých a sladkých odrůdách, jako je Golden Delicious nebo Gala, které zajistí, že výsledkem bude krásně vláčný moučník.
  • Pro snadnější krájení nechte moučník nejprve vychladnout – řezy se nebudou tolik drobit.

Zdroj: Kupi