Podzimní výsadba ovocných stromů a keřů: Kdy a jak na to?

Žena stříhá keře VH-studio / Shutterstock.com

Podzim je ten správný čas pro výsadbu mnoha odrůd ovocných keřů a stromů. Poradíme vám, jaké stromy se pro podzimní výsadbu hodí a jak je správně zasadit. Ačkoli mohou přijít první podzimní mrazíky, půda promrzne pouze povrchově a má i tak stále ideální teplotu, aby se kořeny stromů ujaly. Připravte si motyky, rýče a lopaty a jdeme na to!

Přečtěte si také

Jak se účinně zbavit komárů a konečně se díky tomu nerušeně vyspat

Proč je podzim ideální k výsadbě stromů a keřů?

V tomto období se vyskytují pravidelné a vydatné srážky, které jsou zásadním zdrojem vody pro mladé sazenice. Substrát bývá vlhký, což umožňuje správný vývoj kořenového systému. Ovocné stromy a keře mají tak spoustu času se usadit. „Keře vysázené na podzim se stávají mnohem mrazuvzdornějšími. Podzim je také vhodný pro přesazování ovocných stromů a keřů,“ vysvětluje pro Kupi zahradnice Stanislava Erbenová. Nejvhodnější období pro podzimní výsadbu je od konce října do prvního mrazu.

Příprava půdy na výsadbu ovocných stromů a keřů

Důležitou součástí je příprava půdy pro novou výsadbu, se kterou by se mělo začít již na konci srpna. Prvním krokem je prohloubení půdy v místě výsadby, odstranění plevele, kořenů, kamenů a dalších nežádoucích rostlin, a to z toho důvodu, že tyto plevele a rostliny by mohly brát nové sazenici živiny a vodu. Po vyčištění půdy je dobré zkontrolovat její pH. Pomoci mohou i různá hnojiva, za pozornost stojí i rašelina a kompost.

Sázení stromu, u díry leží rýč Mariia Boiko / Shutterstock.com

Jaké stromky a keře sázet na podzim?

V tomto ročním období se vyplatí vysadit jabloně, hrušně, švestky či třešně. Z keřů potom rybíz, angrešt, borůvky, maliny nebo vinnou révu.

  • Jabloně

Při výběru odrůd jabloní věnujte pozornost tomu, zda jsou mrazuvzdorné. „Například Auksis a Inese patří k odrůdám s vysokou mrazuvzdorností,“ doplňuje zahradnice. Nejpříznivější podmínky pro zakořenění jsou začátkem října do konce listopadu.

  • Třešně

Strom nejen krásně kvete, ale produkuje také chutné a zdravé ovoce. Sazenice třešní rychle zakořeňují. Na jaře začínají růst mezi prvními stromy. Oblíbené odrůdy jsou Christiana nebo Kasandra.

  • Rybíz

Na podzim můžete zasadit i ovocné keře, například rybíz.Optimální doba zasazení je přelom října a listopadu. Rybíz velmi snadno zakořeňuje a je odolný vůči nízkým teplotám,“ osvětlila Stanislava Erbenová. Chuťově dobrý červený rybíz je Franken Wonder nebo Jonkheer van Tets, který můžete využít i na džem.

  • Angrešt

Angrešt snáší velmi dobře mráz a je odolný vůči chorobám. Velmi oblíbená je odrůda White Smith nebo Hinnonmaki Grün.

  • Borůvky

Borůvky můžete zasadit jak na jaře, tak na podzim. Je potřeba myslet na to, že keř je velmi citlivý jak na sucho, tak na přemokření. Proto je třeba zvolit optimální termín.

  • Maliny

Nejvhodnější dobou pro výsadbu je začátek října. Nabídka na trhu zahrnuje ovocné keře, které jsou odolné vůči nízkým teplotám a chorobám.

Keře v černých květináčích stojí na poli JoannaTkaczuk / Shutterstock.com

Jak správně sázet ovocné stromy a keře?

Loňský rok jsme na podzim sázeli na zahradě angrešt, švestku, třešni a višni a byl nám letitým zkušeným sadařem doporučen tento postup:

  1. Vykopejte velkou jamku, jak o hloubce, tak šířce. Tak, aby se kořeny v jamce volně šířily. Ovocné stromky by měly být vysázeny o 2–3 cm hlouběji než v lesních školkách nebo zahradnictví, to platí i u malin a borůvek. Keře, jako je rybíz nebo angrešt, sázet o 5–8 cm hlouběji než ve školce.
  2. Při výsadbě dbejte na to, aby místo rašení zůstalo nad zemí.
  3. Na dno jamky přidejte hromadu úrodné půdy a poté stromek nebo keř položte na hromadu a rozložte kořeny tak, aby nebyly stočené.
  4. Jamku zasypte zeminou a vrstvy opatrně udusejte. Tuto fázi je dobré dělat ve dvou lidech. Jeden drží strom tak, aby se nenakláněl, a druhý zasypává kořeny zeminou.

TIP! Před úplným zaplněním otvoru sazenice vydatně zalijte vodou a počkejte, až se voda vsákne.

Ochrana ovocných stromků a keřů před zimou

Přesto, že některé druhy jsou považované v zimních měsících za mrazuvzdorné, je fajn myslet na dostatečnou ochranu. „Nemělo by se zapomínat na správnou ochranu sazenic na zimu, k tomu může skvěle posloužit agrotextilie a kolem kmene udělat kopeček zeminy nebo kůry,“ dodává zahradnice Stanislava Erbenová. Kolem stromku se vyplatí udělat cca 30 cm kopeček zeminy nebo můžete použít jiný mulčovací materiál, třeba piliny či slámu.

Pokud nemáte zahradu oplocenou, pak se k vašim stromkům mohou dostat i volně žijící zvířata, jako jsou zajíci, pro které jsou mladé stromky a keře pochoutkou. Vyplatí se na kmeny nasadit kryty ze silného plastu, použít speciální repelent nebo dát kolem oplocení z pletiva.

Zdroje: Kupi, Gardenstart, Stanislava Erbenová