Letiště cestujícím vyhazují kosmetiku za miliony. Některá začínají upouštět od povoleného množství tekutin

Koše na plasty na letišti VideoBCN / Shutterstock.com

Nevědomost neomlouvá, takže se snadno může stát, že při cestování letadlem přijdete vlastní chybou o oblíbenou kosmetiku. Denně tak letiště vyhodí kosmetické produkty ve vysokých hodnotách, čímž dochází ke zbytečnému plýtvání. To se ale naštěstí začíná měnit.

Přečtěte si také

Podzimní dobrota jako z restaurace – nakládaný hermelín 3x jinak

Produkty v hodnotě milionů končí v koši

Na většině letišť platí přísná pravidla pro převoz tekutin, které si jako cestující necháváte u sebe a berete na palubu. Jedná se o tolik neoblíbenou a zrádnou podmínku, která tvrdí, že u sebe můžete mít tekutiny v celkovém objemu jeden litr, přičemž každá tekutina musí být maximálně ve 100ml obalu. Pravidlo zahrnuje veškeré tekutiny, včetně gelů, aeorosolů a krémů.

Někteří cestující mají mylnou představu o tom, že balení může být klidně větší a jde o reálné množství. To však není pravda. V takových případech poté dochází ke zbytečnému vyhazování drahé kosmetiky v řádech tisíců, v celkovém objemu až milionů. To vede k plýtvání, jelikož si cestující takřka okamžitě kupují nová balení.

Nejčastěji cestující vyhazují tekutiny (kosmetika, pití), ale také zapalovače a jiné nepovolené předměty,“ říká pro Kupi mluvčí Karolina Gnědin za letiště Brno-Tuřany.

Důležité je zmínit, že každé letiště má svá pravidla, takže to, co vám prošlo na jednom letišti, nemusí zákonitě projít na druhém. Cestující se mají tendenci často dohadovat, je jim to ale k ničemu a přicházejí o své cenné nejen kosmetické produkty.

Snad každý, kdo někdy letěl letadlem, byl donucen minimálně jednou něco vyhodit. „Když se mi to stalo poprvé, byla jsem hodně naštvaná, jelikož mi na letišti vyhodili drahý parfém. Doslova jsem to obrečela a když jsem si kupovala nový, hodně to bolelo. Teď si na to už dávám pozor, občas se mi sice stane, že u sebe zapomenu deodorant, ale ten oželím,“ komentuje čtenářka Simona.

Cestující je před samotným procesem odbavení informován o množství, objemu a typu tekutin včetně jejich balení, které si může vzít s sebou do kabinového zavazadla. Tekutiny, které tyto podmínky nesplňují, nemohou být v kabinovém zavazadle přepravovány a cestující je vyhodí do odpadkového koše. Z výše uvedeného vyplývá, že množství ani hodnotu žádného druhu tekutin, tudíž ani kosmetiky, neevidujeme,“ říká pro Kupi Karolina Gnědin.

Kontrola kosmetiky na letišti Jaromir Chalabala / Shutterstock.com

Letiště od pravidla ustupují

Celkem se údajně dle polského webu Gazeta.pl během prázdninových měsíců (červenec a srpen) například na britských letištích vyhodí přes 41,3 milionů kosmetických přípravků v astronomické hodnotě. Celý svět se tak potýká s obrovským problémem plýtvání penězi, což má negativní dopad nejen na peněženky cestujících, ale i na životní prostředí. Nejen, že si cestující, jak již bylo zmíněno výše, okamžitě kupují nové produkty, ale i náklady na likvidaci nejsou nejnižší.

Z těchto důvodů některá letiště upouštějí od pravidla maximálního objemu tekutin 100 ml díky používání moderních skenerů. Prvním evropským letištěm, kde došlo ke změně podmínek, bylo letiště v Londýně. Striktní kontroly zavazadel, včetně limitu tekutin, se tak uvolnily. Pomalu, ale jistě se inspirují i další letiště, například letiště ve Varšavě nebo v Krakově.

„Detekční kontrolu tekutin provádíme v souladu s platnou legislativou a v současné době neplánujeme nákup žádných dalších zařízení pro rozšíření skupiny povolených kapalin,“ přiznává Karolina Gnědin.

Zdroj: respondenti redakce, Letiště Praha, Gazeta, The Sun, Letiště Brno-Tuřany