Lidl prodává superlevně chytré osvětlení! Barevné LED žárovky má 3x levnější než Philips Hue

Ovládání žárovek telefonem Budi Sud / Shutterstock

Supermarket Lidl umí jít s cenou elektronických zařízení od svých privátních značek hodně nízko. Tentokrát si posvítíme na jeho řešení chytré domácnosti Lidl Smart Home, a to doslova, protože ve startovacím balíčku nabízí 3 barevné LED žárovky, centrální jednotku a ovladač jen za 1 699 Kč. Konkurence je až třikrát dražší!

Přečtěte si také

Sekáče už dávno nejsou jen obchody pro chudé. Stal se z nich nový „sport“

Chytrá domácnost umožňuje měnit barvu a intenzitu osvětlení, spouštět spotřebiče přes chytré zásuvky nebo vyvolávat různé automatizované scénáře při detekci pohybu, světla či v konkrétní čas. Ovládat ji můžete přes dálkový ovladač, aplikaci v telefonu nebo ještě moderněji – hlasem.

Cenovým trhákem na Lidl-shop.cz je LIVARNO home Zigbee 3.0 Smart Home Starter Kit Gateway pouze za 1 699 Kč, což je startovací balíček, obsahující 3 LED žárovky s možností měnit barvy, centrálu a dálkový ovladač. Tuto sadu srovnáme se startovacím balíčkem v podobném složení od Philips Hue, který je považován za nejkvalitnější na trhu a stojí cca třikrát víc. Kompletní nabídku Lidl Home najdete v sekci Inteligentní domácnost.

3 žárovky, ovladač a bílá krabička SilverCrest Lidl-shop.cz

Jak funguje chytrá domácnost z Lidlu?

Řešení od Lidlu funguje na protokolu Zigbee, který je kompatibilní s chytrými domácnostmi od Googlu, Applu a dalších značek. Aplikaci Lidl Home si můžete stáhnout jak do telefonu s Androidem, tak do iPhone s iOS, a nastavíte podle ní vše potřebné.

Nejprve je potřeba zapojit centrální jednotku do elektřiny a propojit ji ethernetovým kabelem s konektorem RJ-45 k vašemu internetovému routeru. Tím vznikne jakýsi mozek vaší chytré domácnosti, k němuž se připojí všechna další chytrá zařízení, která si koupíte. Pak už jen stačí namontovat žárovky do lamp nebo světel, zapojit chytré zásuvky, nainstalovat LED pásky a v aplikaci je podle pokynů přidat do Lidl Home.

Smart home od Lidlu sice zatím nemá vlastní komunikátor, ale pokud budete mít poblíž chytrý mobilní telefon nebo si pořídíte reproduktor s hlasovým asistentem Google Assistant, můžete chytrou domácnost ovládat hlasovými pokyny.

Startovací balíček z Lidlu

Ve starter packu chytré domácnosti od Lidlu najdete, jak už bylo zmíněno, centrální jednotku, propojovací kabely, 3 barevné LED žárovky a dálkový ovladač. To vše aktuálně za vysoce atraktivních 1 699 Kč.

Centrální jednotka Silvercast Zigbee 3.0 je malá bílá krabička s rozměry 9 x 9 x 2,4 cm a hmotností 76 gramů. Ideální je umístit ji na skříň nebo kamkoliv, kde máte připojen svůj internetový router. Jakmile ji propojíte s routerem přiloženým kabelem a připojíte do zásuvky přes adaptér na micro-USB, rozsvítí se dvě malé zelené kontrolky. Dosah jednotky je až 70 m.

Balení obsahuje 3 výkonné LED žárovky s rozsahem 16 milionů barev. Ve startovacím balíčku jsou žárovky s klasickou paticí E27, ale zvlášť si můžete dokoupit taky bodovky s paticí GU10 nebo svíčkové žárovky s paticí E14. Výkon žárovky je 9,5 W a světelný tok dosahuje až 806 lm (lumenů) při bílé barvě. Životnost udává Lidl okolo 30 000 hodin nebo 100 000 cyklů.

K sadě dostanete ještě malý ovladač s magnetickým držákem na zeď, kterým můžete světla zapnout, vypnout a ovládat její intenzitu. V aplikaci Lidl Home si nastavíte, co se má stát při opakovaném stisknutí tlačítek – například změna barvy světla. V balení od Lidlu nechybí 2 hmoždinky a 2 vruty pro připevnění držáku ovladače ke zdi.

Osvětlení z Lidlu lze ovládat hlasově přes mobil nebo komunikátor. https://www.lidl.cz/c/smart-home/s10008418

Startovací balíček Philips Hue

Základní box s chytrou domácností od Philipsu obsahuje prakticky to samé, co balíček od Lidlu. Je evidentní, kde se německý řetězec inspiroval. Ve starter packu najdete rovněž centrální jednotku, propojovací kabely, 3 barevné LED žárovky a dálkový ovladač. To vše za nesrovnatelně vyšší částku okolo 4 800 Kč. K zakoupení je například na Alze, v Datartu nebo na Allegru.

Centrální jednotka funguje rovněž na protokolu Zigbee a jedná se o bílou krabičku s rozměry 9 x 9 x 2,6 cm a hmotností 80 gramů. Stejně jako u řešení od Lidlu platí, že ideální je umístit tento „bridge“ (most) na skříň nebo kamkoliv, kde máte svůj internetový router. Jednotku zapojíte do zásuvky a můžete připojovat žárovky, případně i další dokoupená zařízení.

Aplikace Philips Hue je dostupná pro telefony s Androidem i iOS a všechny prvky můžete implementovat do řešení Apple HomeKit. Co se týče hlasových asistentů, po pořízení reproduktoru či mikrofonu podporuje Siri od Applu, Google Assistant i Amazon Alexa.

V balení najdete 3 LED žárovky, které mají lepší parametry než ty od Lidlu. Rozsah 16 milionů barev a výkon cca 9 W je stejný, nicméně světelný tok dosahuje až 1 100 lm, což rozhodně poznáte. Díky patici E27 žárovky namontujete do všech běžných světel a lustrů.

Ovladač Philips Hue byl nepochybně vzorem pro ten z Lidlu. Na stejném principu funguje upevnění držáku na zeď, magnetické uchycení ovladače i tlačítka. je zde zapínání, vypínání a regulace intenzity. Nechybí možnost definovat si funkce tlačítek přes aplikaci Hue.

Ovladač a tři růžové žárovky Philips-hue.com

Co je lepší?

Proč řešení Philips Hue stojí na Alze, Datartu nebo Allegru okolo 4 800 Kč, zatímco téměř to identické od Lidlu jen 1 699 Kč? To je správná otázka.

Odpověď asi nabídne až dlouhodobé užívání. Philips Hue má nepochybně lepší kvalitu zpracování, což je poznat na materiálu plastů, designu i samotném balení. Chytrá domácnost od Hue nabízí na rozdíl od Lidlu stovky různých dalších produktů – od designových lamp a venkovního osvětlení až po různé senzory a audiovizuální prvky.

Na druhou stranu startovací balíček od Lidlu po technické stránce zaostává pouze mírně ve výkonu, respektive v nižším světelném toku žárovek. Pokud chcete mít chytré osvětlení v menší místnosti nebo jen do lamp, které používáte lokálně, zdá se řešení od Lidlu jako mnohem výhodnější. Vyplatí se taky tehdy, pokud si chcete chytrou domácnost pouze vyzkoušet a teprve v budoucnu se do ní ponořit naplno.

Zdroje: Kupi, Lidl shop, Philips hue