Mrkvové housky, které vás dostanou na první křupnutí

Housky na bílém talíři Inna Reznik / Shutterstock.com

Přišel čas na něco lahodně jedinečného! Vyzkoušejte neobyčejné housky s jemnou mrkvovou příchutí, které zvládne i ten, kdo s pečením nemá zrovna velkou zkušenost. Tento recept vám ukáže, jak na to krok za krokem.

Přečtěte si také

Nadýchaná vajíčková hnízda s parmezánem a šunkou. Snídaně jako z luxusní restaurace

Mrkvové housky nejsou jen chutné, ale i výživné. Mrkev do pečiva přináší nejen krásnou barvu, ale i dávku vitamínů. Tento recept je ideální pro speciální příležitosti i běžné snídaně. Historie těchto housek sahá až do časů, kdy se mrkev objevila jako inovativní ingredience v pečivu, aby se zvýšila jeho nutriční hodnota.

Mrkev je velmi užitečná a univerzální zelenina

Je všeobecně známo, že mrkev obsahuje množství vitamínů, jako je vitamín A, C, K a řadu vitamínů skupiny B, stejně jako minerály, například draslík a vlákninu. Tato kombinace má pozitivní vliv na zrak, posiluje imunitní systém a zlepšuje trávení.

Spousta mrkve na hromadě New Africa / Shutterstock.com

Při vaření se mrkev často používá do polévek a omáček, protože dodává pokrmům sladkou chuť a výraznou barvu. Skvěle se hodí také do zeleninových směsí, dušených pokrmů a salátů. Mrkev je rovněž oblíbená jako součást příloh, a to jak v syrovém stavu, tak i vařená či pečená. V posledních letech se stala oblíbenou součástí dezertů a sladkých pokrmů, jako jsou mrkvové dorty a muffiny.

Nicméně, její potenciál je mnohem širší a překračuje hranice sladké kuchyně. Mrkev je totiž skvělou ingrediencí pro přípravu slaného pečiva, jako jsou mrkvové housky. Tyto housky jsou nejen výživné, ale také výborně chutnají. Mrkvová příměs houskám dodává mírně nasládlou chuť a krásně oranžovou barvu, která zaujme na první pohled. Mrkvové housky mohou sloužit jako skvělý doplněk k polévkám, salátům nebo jako základ pro lahodné sendviče.

Sádlové housky s mákem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Sádlové housky s mákem

Sádlové housky s mákem jsou hotové do 60 minut a potřebujete na ně jen pár ingrediencí. Garantujeme vám, že při ochutnávání nezůstanete jen u jedné houstičky.

Sádlové housky s mákem
Domácí housky podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Domácí housky podle Josefa Maršálka

Upečte si s námi domácí housky podle českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka, který do nich dává navíc dvě suroviny, díky kterým je jejich chuť naprosto luxusní. Pokud už vás tedy omrzely běžné recepty a chtěli byste vyzkoušet něco méně tradičního, můžete se s námi pustit do přípravy.

Domácí housky podle Josefa Maršálka

Mrkvové housky – recept

  • Počet porcí: 24 housek
  • Doba přípravy: 2 hodiny a 30 minut

Ingredience

  • 450 g hladké mouky
  • 200 g nastrouhané mrkve
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 225 ml smetany na vaření
  • 60 g cukru krupice
  • 25 g čerstvého droždí
  • špetka soli
  • ½ lžičky sušeného zázvoru
  • Na dokončení: Jeden bílek a 10 g dýňových semínek

Postup přípravy

  1. Příprava kvásku: V malé misce smíchejte droždí s lžičkou cukru a rozmačkejte vidličkou. Přidejte 100 ml vlažné smetany a lžíci mouky.
  2. Nechte na teplém místě, dokud kvásek nezačne pěnit (asi 10–15 minut).
  3. Těsto: Do velké mísy dejte mouku, sůl, zázvor a ostatní ingredience včetně vzešlého kvásku. Všechny tekuté složky by měly mít pokojovou teplotu, což usnadní kynutí.
  4. Zpracujte na nelepivé těsto a hněťte asi 5–10 minut, než bude hladké a pružné.
  5. Kynutí: Těsto vytvarujte do koule, vložte do mísy, překryjte a nechte kynout, až zdvojnásobí objem – asi hodinu.
  6. Tvarování housek: Vytvarované těsto rozdělte na 24 kousků.
  7. Z každého kousku vyválejte 3 válečky, které pak zapletete do copu. Tip: Pokud vám copy nejdou, pak stačí, když všech 24 kousků rozválíte na váleček zhruba 25 cm dlouhý a z každého pak uvažte uzlík tak, že jedno zakončení provléknete očkem a případně je provléknete ještě jednou.
  8. Pečení: Housky položte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Potřete rozšlehaným bílkem a posypte dýňovými semínky.
  10. Nechte ještě 20 minut kynout.
  11. Pečte v rozehřáté troubě na 190 °C asi 18–20 minut, až budou krásně zlaté.
Javorová glazovaná mrkev
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Javorová glazovaná mrkev

Pro ty, kteří by chtěli v tomto podzimním období svým dětem nabídnout něco zdravého a navíc chutného, je zde super rychlý recept na javorovou glazovanou mrkev. Jedná se o naprostou delikatesu, kterou si jistě vaše děti zamilují.

Javorová glazovaná mrkev
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem

Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem chutná naprosto luxusně a skvěle se hodí například jako příloha k masu nebo jen tak samotná s dokřupava opečenou bagetkou. Příprava je velmi jednoduchá, hravě si s ní tedy poradí i začátečníci.

Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem

Tipy z redakce

  • Vyzkoušejte přidat hrst semínek do těsta pro více chuti.
  • Pokud nemáte dýňová semínka, zkuste slunečnicová nebo maková.
  • Pro výraznější chuť můžete přidat špetku mleté skořice.

Zdroj: Kupi