Jak vybrat nože do kuchyně? 5 typů, které by vám doma neměly chybět

Žena krájí zeleninu profi nožem. Prostock-studio / Shutterstock.com

Kuchyně, to není jen kuchyňská linka, trouba, sporák, chladnička, hrnce a podobně, své místo tu mají i nože. Bez nich bychom žádné suroviny nenakrájeli, neoloupali ani neočistili. Jak ale vybrat ty pravé? Stačí jeden, nebo jich potřebujete několik? Bez jakého nože se neobejdete a který naopak nepotřebujete? Čtěte dál, na vše vám odpovíme.

Přečtěte si také

Automatické parkovací hodiny do auta: Jak se na tuto (ne)legální vychytávku dívá policie?

Kvalitní nůž je základ každé kuchyně

Ano, je to tak. Na nožích se nevyplatí šetřit, když vsadíte na kvalitu, bude se vám s nimi nejen dobře krájet, ale také vám budou dlouho sloužit. Kvalitní a ostrý nůž vám nejen usnadní práci, ale také dodá pokrmu na preciznosti. Jak ale takový nůž vypadá? Shrnuto do několika bodů, nůž by měl být:

  • Vyvážený, aby se snadno ovládal a vy jste se při jeho používání cítili v bezpečí.
  • Z pevné ocele určené pro výrobu nožů.
  • Od rukojeti ke špičce by se měl zužovat. Na to se zaměřte a pohlídejte si, zda se nezužuje jen u špičky.
  • Důležité je i dokonalé zpracování bez jakýchkoli nedokonalostí jako jsou mezery, vroubky apod.
  • Při používání by neměl vydávat žádné zvuky, ani by se jednotlivé části nože neměly nijak hýbat.
  • Rukojeť by vám měla skvěle padnout do ruky.

Víte, že kvalitní nože nepatří do myčky? Smiřte se už teď s tím, že je budete mýt v ruce za použití šetrného čistícího prostředku. Nezapomeňte je hned osušit.

Mytí nože pod tekoucí vodou Olya Detry / Shutterstock.com

Jaké nože by vám v kuchyni neměly chybět?

Nabídka nožů je široká, vy už nyní víte, jak by správný nůž měl vypadat. Jen s tím si ale při výběru nevystačíte, důležité jsou i další parametry. Jaké?

K čemu budete nůž používat?

Účel použití nože by měl být tím prvním, na co si při jeho výběru odpovíte. Běžná domácnost i vystačí s 3–5 druhy nožů, mezi ty naprosto základní patří:

  • Malý nůž na krájení zeleniny, ovoce a menších surovin. 
  • Univerzální kuchařský nůž vhodný na maso i větší zeleninu a ovoce. 
  • Dlouhý nůž na chleba a jiné pečivo s vroubkovanou čepelí.
  • Kdo chce, může vsadit i na nůž na maso, který využijete jak při krájení, tak při porcování masa a ryb.
  • Kromě těchto základních nožů každý ocení i některé další, mezi nimi plátkovací nůž, nůž santoku, vykosťovací nůž, filetovací nůž, nůž na sýr nebo sekáček na maso. Záleží na tom, jaké suroviny v kuchyni nejčastěji používáte.

K nožům si pak pořiďte i ocílku pro úpravu ostří, dřevěné prkénko a také blok na nože nebo jiný systém ukládání nožů.

Zaměřeno na čepel

Další věcí, na kterou se musíte zaměřit, je čepel nože. Její délka se odvíjí od typu nože a pohybuje se většinou mezi 5 a 25 cm. Kratší čepel se hodí na loupání a okrajování ovoce nebo zeleniny a na mazání pečiva, čepel mezi 13 a 20 cm už využijete při krájení ovoce, zeleniny i masa. A delší čepel s 20 až 25 cm? Tu najdete u nožů na pečivo a cukrářských nožů. 

Délka čepele ale není to jediné, co by vás mělo zajímat, zaměřit byste se měli i na:

  • Materiál čepele, který ovlivňuje nejen váhu nože, ale i jeho ostrost nebo odolnost vůči korozi či otupení. V dnešní době se nejvíc používá nerezová ocel, tedy slitina železa a dalších prvků, jako je chrom, nikl nebo molybden. Nerezová ocel dokáže snadno proniknout i tuhými strukturami, pravidelné broušení nože z nerezové oceli navíc zvládnete i doma. I proto je nejspíš tak oblíbená. Mezi další populární materiály patří keramická ocel, která se sice vyznačuje vysokou tvrdostí a ostrostí, zároveň je ale křehká a snadno se může ulomit špička nože, nebo uhlíková ocel. Ta se snadno brousí, čepel je po nabroušení dokonce ještě ostřejší než ta z nerezové oceli, ale dřív se otupí a je i náchylnější ke korozi.
  • Tvar čepele, který stejně jako její délka souvisí s typem nože. Jiný je určený na krájení zeleniny, jiný na maso apod.
  • Ostří čepele, které by mělo být po celé délce čepele, tedy od špičky až po záštitu, mělo by být hladké a rovnoměrně opracované.
Pohled na kuchyňskou linku s nádobím, stojanem na nože a magnetickou lištou na nože Pixel-Shot / Shutterstock.com

A co rukojeť?

Rukojeť nože slouží k jeho bezpečnému uchopení, podílí se i na pohodlí a bezpečnosti při manipulaci s nožem. Svíráme ji v dlani, proto by nám měla skvěle padnout do ruky a její tvar by měl zabránit sklouznutí ruky na čepel. Rukojeť se někdy označuje i jako střenka, měla by být hladká, bez jakýchkoli nerovností a volných spojů, kde by se mohly usazovat bakterie.

Víte, že ideální je ergonomická rukojeť s protiskluzovou úpravou? Když přijde na materiál, tak si můžete vybírat mezi plastem, dřevem a kovem.

Důležitá je i hmotnost nože

Poslední parametr, na který se zaměříme, je hmotnost nože. Někdo by řekl, že čím je nůž lehčí, tím jednodušší s ním bude práce, obecně ale platí, že s těžším nožem nemusíte při krájení na čepel tolik tlačit a příprava pokrmů je tak jednodušší a bezpečnější. Hmotnost nože se ale liší podle velikosti nože a použitého materiálu, takže se váha nožů může značně lišit. Ať tak, či tak, myslete na to, že nůž musí být vyvážený, což v praxi znamená, že váha čepele a rukojeti má být stejná.

Zdroj: Profikuchar.cz