Pozor na populární IKEA skleničky: dTest je označil za nebezpečný výrobek

Sklenice POKAL na nočním stolku IKEA

Téměř každý, kdo rád nakupuje v obchodních domech IKEA, má tyto skleničky doma. Jenže nedávno se ukázalo, že nejsou příliš odolné a mohou prasknout. Co na to říká IKEA?

Přečtěte si také

Jak zpracovat libeček? Naložte ho do oleje nebo zkuste nepřekonatelné domácí maggi

IKEA sklenice byly označeny za nebezpečné

Jedny z nejoblíbenějších sklenic z IKEA, označených názvem POKAL, byly nedávno označeny za nebezpečné. Prodávají se ve třech velikostech a jsou vyrobeny z tvrzeného skla. To ale podle nizozemských úřadů není dostatečně odolné. Na tento problém upozornila také organizace dTest.

Proč byly sklenice označeny za nebezpečné?

Sklenice byl označeny za nebezpečné kvůli nízké odolnosti. Pokud by se povrch poškrábal (například v myčce nebo drsnými houbičkami), pak by se údajně mohl při kontaktu s vysokou teplotou rozbít – a to může vést k riziku zranění se horkou vodou.

Podle testů IKEA jsou sklenice v pořádku

Když teď zákazník zamíří do IKEA a pořídí si zmíněné sklenice, bude mít doma ty vadné, nebo již obchodní domy stihly vyrobit kvalitní sklenice, u kterých nehrozí žádné nebezpečí? Ani jeden z těchto scénářů nemusí nastat. IKEA to totiž vidí trochu jinak. „Bezpečnost výrobků je pro IKEA nejvyšší prioritou. V IKEA vítáme konstruktivní zpětnou vazbu od úřadů, která nám pomáhá nabízet lepší výrobky. V tomto konkrétním případě se však IKEA a nizozemské orgány neshodnou na hodnocení bezpečnosti tohoto výrobku,“ uvedl pro Kupi Petr Šašek, mluvčí IKEA.

Sklenice série POKAL na stole IKEA

Ačkoliv IKEA kritiku přijímá, má však své vlastní způsoby testování. A ty naznačují, že je všechno v pořádku. Naše výrobky jsou důkladně testovány a splňují platné zákony a normy na všech trzích, kde IKEA působí. Nápojové sklenice POKAL nejsou v tomto přístupu výjimkou. Zákazníci se mohou spolehnout, že děláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili bezpečné používání našich produktů,“ dodává Petr Šašek.

Další nebezpečné výrobky na trhu

Na trhu se různé rizikové výrobky objevují bohužel často. V poslední době dTest označil za nebezpečnou například rychlovarnou konvici Kettle Mug od značky CANA FERBT, u které hrozí riziko úrazu elektrickým proudem. Z potravin se ukázalo, že houby shiitake od značky F. W. Tandoori obsahují siřičitany, a to přes 80 miligramů na kilogram. Problém byl zjištěn také u koření značky J. C. Horn, přesněji u kmínu mletého. Ve složení byla nalezena hořčice, která není uvedena ve složení – to může představovat vážné zdravotní riziko pro alergiky.

Zdroje: dTest, IKEA, Kupi