Ve světě letí smažené Snickers, v česku Tatranky v trojobalu. Proč je raději nezkoušet?

Smažené čokoládové tyčinky poprášené cukrem Brent Hofacker / Shuttestock.com

Že jsou Češi experti na různé kulinářské experimenty, je známá věc. Nedávno se hitem staly například řízkové chlebíčky nebo vlašákem plné rohlíky, nyní po internetu kolují recepty na smažené Tatranky v trojobalu. Rozhodně se ovšem nejedná o novinku, ve světě smažení čokoládových tyčinek frčí už pěkných pár desítek let. Kde se tradice takových dezertů vzala, a proč bychom je raději neměli jíst?

Přečtěte si také

Švestkový koláč s tvarohovou náplní a želé: Babiččina klasika, která nikdy nezklame

Milovaný skotský dezert

Pokud jste někdy zavítali do Skotska a procházeli místní bistra a restaurace, pravděpodobně vám neuniklo množství nabízených smažených jídel. A to včetně oblíbené místní speciality – smažených čokoládových tyčinek Mars nebo Snickers. O obyvatelích Spojeného království je všeobecně známé, že usmaží, co se v kuchyni najde. A tak jejich friťákům neunikly ani populární cukrovinky.

Kde se vzaly smažené čokoládové tyčinky?

Vypráví se, že neobvyklý nápad vznikl v roce 1992, když se dva spolužáci předháněli v tom, kdo sní nejvíce nechutné jídlo. Až se dostalo na smaženou čokoládu. Zavítali proto do nejbližšího „Fish & Chips“ bistra a kuchaře požádali, zda by jim v klasickém těstíčku určeném na rybí filé neosmažil jednu z čokoládových tyčinek.

Kuchař s bláznivým nápadem souhlasil a k překvapení všech nebyl výsledek vůbec hrozný. O čemž svědčí i fakt, že si v následujících letech smažené sladkosti jako Snickers, Mars, Bounty, Milky Way nebo Oreo získaly popularitu nejen na domácí půdě, ale i různě po světě.

Je libo Tatranky v trojobalu?

Tradice smažení čokoládových tyčinek je proto v zahraničí poměrně dlouho známá a oblíbená. Nebyli bychom to ovšem my, kdybychom toto „světové“ jídlo trochu nepočeštili. A tak se již před lety začaly na internetu objevovat recepty na smažené Tatranky. Samozřejmě v našem klasickém trojobalu.

Příprava je potom podobná jako u řízků. Oplatka se obalí v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance (postup se případně ještě jednou zopakuje), a poté dokřupava usmaží ponořená v oleji.

Kdyby vás zajímalo, jak taková smažená oplatka chutná, pak velmi záleží na povedenosti obalení a kvalitě smažení. Snadno se totiž může stát, že již při bublání v oleji na pánvi se čokoláda a náplň roztečou, začnou připalovat a přichytávat. Výsledek pak má s chutným dezertem pramálo společného.

Překrojená smažená čokoládová tyčinka mazarekic / Shutterstock.com

Zrádné kalorie a tuky

Nejedná se však o jediný důvod, proč se této kalorické bombě obloukem vyhýbat. Tím hlavním je především zbytečně vysoký obsah cukrů a tukůvysoká energetická hodnota, jakou si málo lidí uvědomuje. Zvláště, když se tyto pokrmy často považují za občerstvení určené hlavně pro děti. Stejně jako je tomu v již zmíněném Skotsku, kde se smažené tyčinky Mars nebo Snickers pravidelně podávají a konzumují v rámci obědů ve školách nebo na pracovištích.

Jedna taková smažená tyčinka Mars v máslovém těstíčku může mít až kolem 700 kcal, dvě už mohou přesahovat poloviční denní příjem kalorií u menších dětí. Nemluvě o tom, že se obvykle podávají ještě s kopečkem zmrzliny, čokoládovým toppingem a jinými sladkými a tučnými oblohami.

Podobně je na tom kaloricky i naše smažená Tatranka. Pokud byste proto chtěli recept vyzkoušet, s množstvím to raději moc nepřehánějte, hlavně u dětí.

Zdroje: Art Chocolat, Vaření.cz, Glasgow School of English