Pouštíte si šumy? Hnědý pomáhá se soustředěním, bílý se spánkem

Žena leží na gauči se sluchátky na uších a tváří se klidně. Miljan Zivkovic / Shutterstock

Uklidňuje vás bubnování deště, zvuk ventilátoru nebo hučení větru? Není divu, jedná se totiž o tzv. šumy, směsi zvuků různých vlnových délek, které můžou mít blahodárné účinky na naši mysl. Řada průzkumů ukázala, že hnědý šum uklidní i lidi s ADHD, zatímco bílý šum pomáhá spát novorozencům.

Přečtěte si také

Pěstujte doma nenáročný rýmovník! Čaj i sirup zatočí s kdejakou podzimní nemocí

Jsou šumy placebo, nebo skutečně pomáhají?

Různé druhy šumů mohou mít pozitivní vliv na naši schopnost relaxovat, soustředit se nebo spát. Podle průzkumů řada lidí zaznamenává zlepšení kvality spánku a koncentrace po poslechu šumů, ačkoliv vědci a lékaři pozitivní účinky zatím s jistotou nepotvrdili. Nicméně existují výsledky, podle kterých například hluboký hnědý šum (viz níže) pomáhá se soustředěním např. lidem s ADHD.

Zda-li vám bude šum příjemný a bude na vás působit blahodárně, je velmi individuální. Je to podobné jako s deštěm – někteří lidé si užívají jeho uklidňující rytmus a relaxují při něm, zatímco jiným může připadat rušivý. Současným trendem je například pouštět bílý šum novorozencům, kterým má připomínat uklidňující tlumené zvuky z matčina bříška.

Šumy si pustíte na YouTube i v aplikaci

Pokud byste chtěli vyzkoušet, jaký šum je pro vás ten pravý, je to snadné. Na YouTube najdete obrovské množství videí s různými druhy šumů, od bílého přes růžový až po hnědý. Můžete se zaposlouchat a zjistit, který na vás působí nejlépe. Kromě YouTube jsou šumy snadno dostupné také na platformách jako Spotify, Apple Music nebo v různých specializovaných aplikacích. Pro rodiče novorozenců existuje například aplikace „Bílý šum – Uspávač“, která nabízí několik šumů vhodných pro miminka.

„Používám v mobilu aplikaci Rain Rain Sleep Sounds. Tam je možné vybrat si šumy, ale i třeba konkrétně déšť, praskání ohně nebo bouřku,“ říká pro Kupi čtyřiatřicetiletý Jakub s tím, že mu tyto zvuky pomáhají se soustředěním. „Na usínání to moc nepoužívám, ale dobře to odfiltruje přes den třeba zvuky z ulice, takže mě neruší,“ dodává.

Miminko spí vedle telefonu pouštějícího uklidňující zvuky pro spánek. Arsenii Palivoda / Shutterstock

Bílý šum uklidňuje miminka

Bílý šum je nejznámější a nejpoužívanější typ šumu. Jde o směs všech frekvencí zvuků, která je rovnoměrně rozložena, podobně jako je bílé světlo směsí všech barev světla. Bílý šum je charakteristický tím, že obsahuje všechny slyšitelné frekvence ve stejné intenzitě, což vytváří rovnoměrný, jednotvárný zvukový závoj.

Nejznámějším příkladem bílého šumu je šumící televize nebo rádio, když nejsou naladěny na žádnou stanici. Tento druh šumu může být velmi uklidňující, zvláště pro novorozence, kteří jsou údajně na podobný hluk zvyklí z dělohy matky. „Bílý šum jsme synovi pouštěli na mobilu nebo z repráčku zhruba do jednoho roku. Nechtěl spát, tak jsme to vyzkoušeli a fungovalo to. Docela to uklidňovalo i mě a manžela,“ říká pro Kupi matka Veronika. Dalšími příklady bílého šumu mohou být zvuk vysavače, ventilátoru nebo vodopádu.

Růžový šum

Růžový šum se od bílého liší tím, že obsahuje méně vysokých frekvencí, což znamená, že jeho zvuk je hlubší a příjemnější pro poslech. Tento typ šumu je často spojován se zlepšením kvality spánku u dospělých, protože jeho nižší tóny mohou být méně rušivé než ostřejší bílý šum.

Růžový šum může připomínat například zvuk bubnování deště, šumění větru nebo zvuk vysavače. Díky tomu může být ideálním společníkem pro ty, kteří potřebují trochu „basů“ ve zvuku, aby se uvolnili a usnuli.

Žena pracuje u počítače a poslouchá přitom hudbu ze sluchátek. Gorodenkoff / Shutterstock.com

Hnědý šum pomáhá se soustředěním

Hnědý šum, známý také jako Brownův šum (pojmenovaný po vědci Robertu Brownovi), je ještě hlubší než růžový šum. Vyznačuje se výrazně nižšími frekvencemi, což vytváří mohutný a tlumený zvuk. Tento šum může připomínat zvuk ventilátoru, hučení uvnitř letadla nebo vzdálené burácení oceánu.

Hnědý šum je často doporučován lidem s ADHD, protože jim pomáhá ze všech šumů nejlépe uklidnit jejich mysl. Hluboké tóny vytváří stabilní zvukové prostředí, které blokuje rušivé zvuky z okolí a umožňuje lepší koncentraci.

Už si stahujete aplikace a zkoušíte různé druhy šumů? Ať už zvolíte bílý, růžový nebo hnědý šum, všechny tyto zvuky mohou mít pozitivní vliv na vaši pohodu. Ovšem nepřehánějte to s hlasitostí, aby účinky nebyly kontraproduktivní.

Zdroje: Kupi, NCBI, ResearchGate, Healthline, Verywell Health, Moje zdraví