Opomíjená síra je minerálem krásy. K čemu ji potřebujeme a z jakých zdrojů ji doplňovat?

Mladá žena drží v ruce hřeben Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Většina z nás má síru spojenou s nepříjemným zápachem. Také proto by jen málo koho napadlo, že se ve skutečnosti jedná o cenný minerál krásy, který je v našem těle po draslíku a vápníku dokonce třetím nejzastoupenějším. Proč je síra tak důležitou, přesto opomíjenou látkou? V jakých potravinách se nachází a je potřeba ji přijímat i z doplňků stravy?

Přečtěte si také

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst cukr? Připravte se na abstinenční příznaky

Proč naše tělo potřebuje síru?

Tento esenciální minerál je klíčový pro správné fungování hned několika biochemických procesů lidského organismu. V první řadě je síra nezbytná pro syntézu bílkovin (konkrétně aminokyselin methioninu a cysteinu) potřebných pro tvorbu a regeneraci tkání. Stejně tak se podílí na produkci kolagenu, elastinu a keratinu, což z ní dělá látku důležitou pro krásné a zdravé vlasy, nehty i pokožku. Jako přísadu ji proto najdete i v některých šamponech proti lupům nebo v pleťových přípravcích na akné a problematickou pokožku.

Má rovněž protizánětlivé účinky, urychluje regeneraci organismu, pomáhá při detoxikaci a posilování přirozené obranyschopnosti. V neposlední řadě má vliv na dobré psychické zdraví a správné fungování nervové soustavy.

Žena drží v ruce činku a ve druhé ruce talíř s celou brokolicí Marian Weyo / Shutterstock.com

Potraviny bohaté na síru

Ve formě sirných aminokyselin se síra nachází ve všech potravinách obsahujících bílkoviny (tedy od masa a mléčných výrobků přes luštěniny až po ořechy a semínka). Významným zdrojem je také čerstvé ovoce a brukvovitá nebo cibulová zelenina. U té pamatujte na to, že čím syrovější a méně tepelně zpracovaná je, tím více síry si ponechává.

  • Mléko, sýry (eidam, ementál), libové maso, ledviny a játra, mořské plody, vejce.
  • Brokolice, květák, kapusta, zelí, rukola, ředkvičky, červená řepa.
  • Cibule, česnek, pórek, pažitka, medvědí česnek.
  • Vlašské, kešu a para ořechy, lněná a sezamová semínka.
  • Cizrna, fazole, čočka.
Penne s brokolicí a kuřecím masem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Penne s brokolicí a kuřecím masem

Penne s brokolicí a kuřecím masem jsou vhodné jako rychlý oběd či večeře. Do hodiny budete mít tohle chutné jídlo servírováno na stole a pochutnají si na něm dospělí i děti. A pokud se vám bude chtít, můžete z vody, ve které se vařila brokolice, připravit ještě zeleninovou polévku.

Penne s brokolicí a kuřecím masem

Kolik síry denně přijmout?

Doporučená denní dávka síry není přesně stanovena. Tělo ji neumí samo produkovat, pokud je nicméně naše strava bohatá na přirozené zdroje uvedené výše (zejména na živočišné bílkoviny), pak se předpokládá, že jí přijímáme dostatek. Což je také z jedním důvodů, proč je v porovnání s ostatními minerály a vitamíny tak opomíjená. Většina zdravě se stravující populace netrpí jejím nedostatkem. Ten nicméně může hrozit vegetariánům a veganům, případně osobám s nezdravými stravovacími návyky.

  • Podle studie z roku 2023 trpí přibližně pouze 16 % všežravců nedostatkem aminokyselin obsahujících síru. U vegetariánů a veganů je to k 87 %.
Nápis "sulfur" a kolem zelenina, červené maso a sýr Evan Lorne / Shutterstock.com

Je nutné jíst doplňky stravy se sírou?

Pokud člověk přirozeně přijímá síru ze stravy a nepozoruje žádné obtíže, které s jejím nedostatkem obvykle souvisí (např. zhoršená pleť, suché a lámavé vlasy a nehty, bolesti svalů a kloubů, zhoršená psychika, únava apod.), pak není nutné ji dále doplňovat.

Síru jako doplněk potom najdete na trhu pod názvem Methylsulfonylmethan neboli MSM. Obvykle se prodává jako kloubní výživa a podpora pro růst vlasů a nehtů. Často ji užívají také sportovci, vegetariáni a vegani, případně krátkodobě lidé během detoxikace. Někdy se rovněž přidává do koupelí pro úlevu od bolavých kloubů, kostí nebo svalů.

  • Při vnitřním užívání je nicméně vždy dobré hlídat si její dávkování a o užívání se poradit s lékařem nebo výživovým specialistou. Doplňky stravy se sírou například nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy a osoby léčící se s různými vážnými nemocemi.

Zdroje: Healthline, Verywell Health, WebMD, ResearchGate