Jak odstranit žluté skvrny ze záchodu? Vyzkoušejte levné triky i zázraky z drogerie

Ruce muže ve žlutých rukavicích myjí záchod Artmim / Shutterstock.com

Zbavte se žlutých skvrn v záchodové míse jednou provždy. Ať už je jejich příčinou tvrdá voda, usazující se vodní kámen nebo zaschlé minerální nečistoty, máme pro vás hned několik tipů, jak si s nimi poradit. Někdy totiž spolehlivě zaberou levné přírodní prostředky, jindy je potřeba sáhnout po účinné chemii z drogerie. Podívejte se, co všechno stojí za vyzkoušení.

Přečtěte si také

Kočkolit není jen pro kočky! Dokáže zachránit váš telefon a má i další naprosto geniální použití

Jak vyčistit záchod solí a horkou vodou?

Ze záchodové mísy se pokuste odčerpat co nejvíce zbytkové vody. Poté do ní nalijte cca 1,5 litru horké vody a zasypte hrnkem soli. Nechte několik desítek minut působit, pomocí štětky dočistěte, nakonec spláchněte a v případě potřeby postup opakujte, nebo zkuste některou z dalších metod.

Ocet a kyselina citronová

Do záchodové mísy nalijte horkou vodu a 1–2 hrnky bílého octa. Pro silnější účinek můžete v octu předem rozmíchat kyselinu citronovou (cca 2 až 4 lžíce). Nechte působit alespoň půl hodiny, během této doby klidně zapojte i mechanické čištění a záchod vydrhněte houbičkou nebo štětkou. Po spláchnutí ocet navíc zafunguje i jako čistič odpadů.

Čištění záchodu Nick Alias / Shutterstock.com

Poradí si se skvrnami Coca-Cola?

Do záchodové mísy (ideálně s odčerpanou vodou) i pod její okraj nalijte půl litru Coca-Coly. Obdobně lze použít i Pepsi, Freeway colu nebo RC colu, důležitý je obsah kyseliny fosforečné. Limonádu nechte několik desítek minut působit, pro větší účinek přidejte i rozmíchanou kyselinu citronovou nebo sůl. Pomocí štětky vydrhněte a nakonec spláchněte. Bublinkový nápoj by měl být účinný nejen na močové usazeniny, ale i rez.

Co na čištění záchodů koupit v obchodech?

Při návštěvě drogerie nebo většího supermarketu budete mít poměrně široký výběr dostupných wc prostředků, nejčastěji v podobě tekutých gelů, aktivní pěny nebo čisticích tablet. Některé fungují spíše jako univerzální čističe a osvěžovače toalety, jiné cíleně působí na vodní kámen, případně jsou zase vhodnější pro uvolnění ucpaných odpadů a trubek.

Nezapomeňte se vybavit i na mechanické odstraňování usazenin. Základem je WC štětka a gumové rukavice. Užitečnou vychytávkou mohou být i tzv. zázračné nano houbičky, úklidové kartáče a houbičky s integrovaným dávkovačem na čisticí prostředek v rukojeti nebo záchodové štětky, které jsou opatřené zúženou pemzou pro efektivnější čištění i obtížně dostupných míst, např. pod okrajem mísy.

Čištění záchodu Edaxo.cz

Jak vyčistit záchod kyselinou chlorovodíkovou (solnou)?

Její použití se doporučuje na zvlášť silné „staleté“ usazené skvrny, na které jsou všechny ostatní prostředky krátké. Kyselinu koupíte v hobby marketech, některých drogeriích, prodejnách barvy a laky a jiných obchodech s čisticí chemií.

Při aplikaci buďte opatrní, dbejte pokynů na výrobku a použijte ochranné pomůcky. Kyselinu nalijte do mísy, zavřete poklop a nechte působit přes noc. Můžete ji nalít i pod okraj mísy, případně jí nechat nasáknout utěrku či toaletní papír a ten pod okraj „přilepit“.

Pomoci může i olej WD-40

Na závěr pro vás máme ještě jeden méně obvyklý, přesto často doporučovaný trik. Pro čištění toalety můžete využít i univerzální mazací olej WD-40, který je mimo jiné zvlášť účinný na voděodolné nečistoty, jako je právě rez nebo vodní kámen. Používá se stejně jako ostatní čističe, stačí ho nalít do mísy a pod okraj, nechat chvíli působit a poté vydrhnout štětkou.

Zdroj: Kupi